Săptămâna 14-20 martie, dedicată conștientizării afecțiunilor cerebrale. Patru români mor în fiecare oră

orgasm, accident vascular cerebral, medici, creier, act sexual,
iStock

Săptămâna 14-20 martie a fost dedicată conștientizării afecțiunilor cerebrale, iar SAFE STROKE - Alianța STROKE pentru Europa a dedicat aceste zile cercetării în accidentul vascular cerebral.

Mai multe studii pe această temă au fost dezbătute în fiecare zi de specialiști care lucrează în cele mai mari centre din Europa.

Accidentul vascular cerebral este una dintre principalele cauze globale de deces și dizabilitate. Cele mai multe atacuri cerebrale apar atunci când un cheag de sânge blochează o arteră care alimentează creierul. Acesta se numește accident vascular cerebral ischemic. În urma unei astfel de probleme, zona din creier afectată nu mai primește oxigen și substanțe nutritive. Cu cât cheagul rămâne mai mult, cu atât mai puțin sânge și oxigen este furnizat creierului, ceea ce duce la leziuni ale creierului și dizabilitate post-accident vascular cerebral. Conform Organizaţiei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral (World STROKE Organization), peste 13 milioane de oameni vor avea în fiecare an un accident vascular cerebral și aproximativ 5,5 milioane de oameni vor muri ca urmare a acestui AVC. În România, anual, din cele aproape 70 de mii accidente vasculare cerebrale, peste 50 de mii sunt ischemice. Statisticile arată ca 4 români mor în fiecare oră din cauza unui atac cerebral.

În prezent există două metode de tratament pentru AVC ischemic: tromboliza intravenoasă - care constă în administrarea unei perfuzii care are rolul de a dizolva cheagul de sânge format (se aplică în cel mult 4,5 ore de la debutul simptomelor) și trombectomia mecanică - presupune scoaterea cheagului de sânge cu un dispozitiv special - această procedură se poate aplica în maximum 6 ore de la apariția simptomelor.

În România, tromboliza se efectuează în 40 de spitale, însă tromboctomia doar în 5 centre: la Spitalul Universitar de Urgență București și Spitalul Universitar de Urgență Elias, în Timisoara, Târgu Mureș și Suceava.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Cele mai multe dintre proceduri au loc la Spitalul Universitar de Urgență București. În 2021 aici au fost salvați 125 de oameni care au suferit un AVC ischemic și au beneficiat de trombectomie. Iar în primele luni ale acestui an au fost efectuate peste 20.

La nivel național numărul bolnavilor care beneficiează de trombectomie nu trece de 300.

Bogdan Dorobăț, medic radiologie intervențională SUUB: ''Recomandarea Uniunii Europene este să avem un centru de STROKE la 1 milion de locuitori. Noi avem în România doar 5. Din totalul pacienților care suferă un AVC ischemic, aproximativ 3000 ar trebui să beneficieze de trombectomie, pentru că ar putea îndeplini criteriile. Din păcate, lipsa aparaturii - a angiografelor - și lipsa specialiștilor sunt cei doi factori din cauza cărora la noi în țară se realizează mai puțin de 300 de trombectomii pe an. Pregătirea unui specialist pentru a trata un AVC prin trombectomie mecanică durează câțiva ani. Prea puțini tineri se îndreaptă către aceată specializare și dacă au ocazia să plece din țară, pleacă. Și nu mai pleacă din considerente financiare, pleacă pentru că vor să lucreze în alte sisteme, în alte condiții, în spitale occidentale, cu magaziile de materiale pline, cu apreciere din punct de vedere al societății.''

În tot acest timp, în centrele din Europa se fac, pe bani de la Uniunea Europeană, cercetări pentru a îmbunătăți tratamentul pacienților care suferă un AVC. Unul dintre ele se cheamă TENSION. Acesta presupune colaborarea între specialiști din mai multe universități europene, dar și participarea unor supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral, care vor să afle dacă trombectomia mecanică poate fi utilizată în siguranță pentru bolnavii care în urma atacului cerebral au leziuni cerebrale mari.

Dr Silke Hopf-Jensen, Germania: ''Proiectul nostru a început în 2018 și, până acum, aproape 200 de pacienți cu AVC au participat la studiu în 40 de centre din Europa. Rezultatele noastre timpurii arată că unii pacienți cu accident vascular cerebral sever și leziuni cerebrale extinse pot beneficia de trombectomie mecanică. Am demonstrat că îndepărtarea cheagului permite sângelui să curgă înapoi în arterele unora dintre acești pacienți. Acești bolnavi ar trebui apoi să se recupereze cu mai puține sechele decât ar fi avut fără trombectomie.

Studiul nostru arată că localizarea cheagului în creier ar putea afecta recuperarea după trombectomia mecanică. De exemplu, dacă accidentul vascular cerebral are loc în zonele care controlează limbajul sau mișcarea brațului ori a piciorului, acești pacienți ar putea avea șanse mari de recuperare completă după trombectomie. Trebuie să dezvoltăm urgent mai multe opțiuni de tratament pentru acei pacienți care suferă de AVC ischemic sever cu leziuni prelungite ale AVC. Sper că, datorită acestei cercetări, cu contribuția pacienților cu AVC și a cercetătorilor din toată Europa, putem oferi o terapie mult mai axată pe pacient și să creștem accesul la acest tratament eficient în toată Europa.''

Studiul TENSION a primit finanțare prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene în baza acordului de grant nr. 754640 și se desfășoară până în 2023.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Primul spital regional de urgență din țară devine realitate. „Contestațiile pe licitații pot întârzia proiectele”
Primul spital regional de urgență din țară devine realitate. „Contestațiile pe licitații pot întârzia proiectele”

După amânări în serie, au început oficial lucrările la primul spital regional de urgență din țară, cel de la Iași. Săptămâna viitoare, la fel, se va întâmpla și la Craiova și la Cluj, susțin autoritățile.  

„Tusea de 100 de zile” face ravagii într-o tară europeană cu mulți români. Crizele pot provoca chiar și fracturi costale
„Tusea de 100 de zile” face ravagii într-o tară europeană cu mulți români. Crizele pot provoca chiar și fracturi costale

„Tusea de 100 de zile” se răspândește rapid într-o țară europeană cu mulți români, iar autoritățile medicale recomandă izolarea bolnavilor și măsuri de prevenție, pentru că agentul patogen care o provoacă este foarte periculos, mai ales pentru copii.

Boala care se răspândește tot mai rapid pe un întreg continent. Numărul cazurilor a explodat. Peste 1.800 de oameni au murit
Boala care se răspândește tot mai rapid pe un întreg continent. Numărul cazurilor a explodat. Peste 1.800 de oameni au murit

Oficialii din domeniul sănătății lansează un avertisment referitor la o boală care răspândește tot mai rapid pe un întreg continent.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.