Reacția furioasă a unui chirurg: „Dăm ajutor social unor persoane integre fizic și nu dăm unuia care s-a nenorocit la muncă?”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 23 Martie 2018 21:28
Categorie: Stiri Sanatate
Medicul Grigorescu Dan

Șeful secției de chirurgie plastică de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a povestit, pe Facebook, cum unei paciente i s-a refuzat acordarea de pensie pe caz de boală, deși mâna ei dreaptă a fost grav afectată de un accident de muncă.

În mesajul postat pe rețeaua de socializare, Grigorescu Dan îi critică pe specialiștii care i-au refuzat femeii încadrarea pentru pensia pe caz de boală, deși mâna acesteia „nu este funcțională aproape deloc”.

Incidentul a avut loc în urmă cu doi ani, când femeia și-a prins mâna dreaptă la un calandru fierbinte dintr-o călcătorie industrială. Astfel ea avut nevoie de peste 10 intervenții chirurgicale, „pentru că a vrut să aibă cât mai mult din mâna originală.”

La evaluare, însă, unul dintre doctorii din comisie i-a spus femeii: „V-au rămas falange la degete”, fără să-i examineze funcțiile actuale ale restului de mână, potrivit medicului. 

„Oameni buni! Toată lumea medicală știe că o structură fără funcție nu are, practic, nicio valoare în afară de cea psihologică (hai să vă dau, în trecere, exemplul reconstrucției de sân după îndepărtarea celui original în cancerul mamar). Ce să mai spunem despre mână, care la om este organul esențial al muncii? Dacă nu poate „prinde” nimic cu ea, chiar „întreagă” fiind, cu toate degetele și falangele „originale” (ce ați zice, de pildă, de o mână paralizată?), poate oare cineva de pe Pământul ăsta munci?Adică dăm ajutor social unor persoane integre fizic 100% și nu dăm o amărâtă de pensie unuia care s-a nenorocit la muncă? Rușine să ne fie!
Zău că, în asemenea circumstanțe, mă încearcă rău de tot regretul că nu i-am amputat Marinelei Farcaș încă de la început mâna și ne-am chinuit (și noi, cei din echipa medicală și pacienta, atâta amar de timp)! Măcar avea de-o pensie, acolo”
, a reacționat chirurgul.

Redăm postarea integrală a chirurgului plastician:

„Prețul lacrimilor șterse cu greu. Așa nu se mai poate! Am lăsat să treacă suficient timp pentru ca aceia care ar fi putut face ceva la modul omeniei profesionale s-o facă. N-au făcut-o! Pentru asta, voi ăia, medici ca și mine, aveți lipsa mea definitivă de stimă!

Și acum, povestea! În urmă cu vreo doi ani, o femeie devenea victima unui accident de muncă, prin prinderea mâinii drepte, dominante (a tuturor celor 5 degete și a palmei) la un calandru fierbinte dintr-o călcătorie industrială. Rezultatul final, obținut după mai mult de 10 intervenții chirurgicale succesive, este cel din imagini. Atât s-a putut. Eforturile au fost mari, deoarece pacienta a vrut să aibă cât mai mult din mâna originală. Numai că o are, cum spunem, noi, plasticienii, mai mult „la inventar”, pentru că nu este funcțională aproape deloc (vezi imaginile 3 și 4). E însă deosebit de importantă pentru pacientă din punct de vedere psihologic, atât timp cât nu se uită lumea la ea ca la circ, așa cum ar fi dacă i-ar lipsi de tot. Sau aproape deloc.
Evident că a venit și momentul evaluării de către specialiștii în domeniu LA NIVEL NAȚIONAL a capacității de muncă și, evident, și a încadrării într-una din variantele de pensie de boală cuprinse în lege.

Verdictul? Deficiență funcțională MINIMĂ! FĂRĂ PENSIE DE BOALĂ!

„V-au rămas falange la degete!”- i-au spus, doct, unii din comisie, fără să-i examineze funcțiile actuale ale restului de mână, mai întâi strivită și arsă, iar mai apoi reconstruită în multe ore de intervenții chirurgicale. „Nu aveți decât 40% deficit, așa că, ASTA E!”- au concluzionat, în dispreț față de situația DEFINITIVĂ a pacientei, unii ăia...

Oameni buni! Toată lumea medicală știe că o structură fără funcție nu are, practic, nicio valoare în afară de cea psihologică (hai să vă dau, în trecere, exemplul reconstrucției de sân după îndepărtarea celui original în cancerul mamar). Ce să mai spunem despre mână, care la om este organul esențial al muncii? Dacă nu poate „prinde” nimic cu ea, chiar „întreagă” fiind, cu toate degetele și falangele „originale” (ce ați zice, de pildă, de o mână paralizată?), poate oare cineva de pe Pământul ăsta munci?Adică dăm ajutor social unor persoane integre fizic 100% și nu dăm o amărâtă de pensie unuia care s-a nenorocit la muncă?

Rușine să ne fie! Zău că, în asemenea circumstanțe, mă încearcă rău de tot regretul că nu i-am amputat Marinelei Farcaș încă de la început mâna și ne-am chinuit (și noi, cei din echipa medicală și pacienta, atâta amar de timp)! Măcar avea de-o pensie, acolo...

PS: Am făcut publice datele personale ale pacientei cu acordul ei. Și așa vrea să vă dea în judecată, măi, ăia unii de la Institut! Sper să aflați și voi ce preț au lacrimile pe care abia poți să ți le ștergi cu o mână ca asta!”

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pacienta fara pensie Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Pacienta fara pensie Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Medicul Grigorescu Dan Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Șocul trăit de un pacient după operație. ”Știi că ți-a extirpat rinichiul?”
Șocul trăit de un pacient după operație. ”Știi că ți-a extirpat rinichiul?”
Percheziții la un chirurg acuzat de corupție. Medicul cerea bani ca să opereze
Percheziții la un chirurg acuzat de corupție. Medicul cerea bani ca să opereze
Medic condamnat la 11 ani și 4 luni de închisoare, pentru că a abuzat o fetiță
Medic condamnat la 11 ani și 4 luni de închisoare, pentru că a abuzat o fetiță
Mii de bulgari, în stradă, în semn de susținere a unui medic care a ucis un hoț de etnie romă
Mii de bulgari, în stradă, în semn de susținere a unui medic care a ucis un hoț de etnie romă
VIDEO PROTVPLUS.RO
Viorica Dancila
Dăncilă, despre şeful CNAS: "Dacă nu-şi va prezenta demisia, îl demit"
Bebeluși, operați și salvați în burta mamelor. Inovațiile care au ajuns în România
Acuzații grave lansate de ministrul Sănătății cu privire la CNAS. Va sesiza DNA
Semnal de alarmă tras de cercetători după un studiu care a durat 13 ani
Cazul asistentei filmate în timp ce țipă la o pacientă. Explicația conducerii spitalului
Prima infecție cu West Nile, la Galaţi. Simptomele care l-au alarmat pe bolnav
Reacțiile oficialilor, despre avaria CNAS. Cum vrea Dănică să remedieze problema sistemului
Reacția oficialilor la avaria CNAS. Cum vrea Dăncilă să remedieze problema sistemului
Aparatul de 1,5 milioane de euro care salvează viața pacienților cu afecțiuni neurologice
Transformarea unui spital, după ce o femeie a văzut în ce condiții era internată o rudă
Pacienții sub acoperire, noua "armă" a ministrului Sănătății. Ce au descoperit
Raport alarmant: laptele matern are o concentraţie mare de substanţe chimice
Avertisment dramatic pentru România. 500 de localități se confruntă deja cu problema