Programul naţional de transplant, în stare critică. La Institutul Fundeni din Capitala s-au făcut doar 4 intervenţii

01-03-2018 13:03

Mulţi bolnavi, pentru care o astfel de intervenţie este unica şansă la viaţă, pier aşteptând în zadar un donator. Medicii şi pacienţii trag un semnal de alarmă disperat.

În primele luni ale anului Institutul de Urologie din Cluj n-a primit niciun organ, iar la Institutul Fundeni din Capitala s-au făcut doar 4 intervenţii. 

Pe acest pat de spital se reface cu greu Sergiu, un tânăr de 30 de ani care a primit miercuri seara, ca printr-o minune, ficatul ce îi poate salva viaţa.

Probabil a contribuit la acest miracol şi optimismul lui incurabil, dragostea de viaţă şi pasiunea pentru meseria lui, Sergiu este inginer de telecomunicaţii la o companie de prestigiu internaţional. Ajuns în stare critică, a aşteptat vreme de 3 săptămâni organul vital.

Mama lui Sergiu: "Era ultima lui sansa, de o luna jumatate nu a aparut niciun donator, este un blocaj practic". 

Confirmat, din păcate, şi de medici care au ajuns să mai realizeze doar 2 transplanturi pe lună, în loc de cele 2 sau 3 pe săptămână, cum era până acum.

Practic, în ianuarie şi februarie la Institutul Fundeni din Capitala au ajuns 4 organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, iar la Institutul de Transplant Renal din Cluj, niciunul.

Situaţia este critică la nivel naţional. De la cele 135 de organe prelevate în 2015, am ajuns în 2017 la 64, ca în 2018 să ajungem la doar 6 organe donate pentru salvarea altor vieţi.


VIDEO PROTVPLUS.RO