Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulator: La 1 iulie nu vor mai fi bani în bugetul asigurărilor de sănătate
Guvernanţii au la dispoziţie cinci luni în care să ia o decizie în privinţa punctului de consultaţie şi, totodată, în privinţa viitorului sistemului de sănătate din România, a declarat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulator, Cosmin Alexandrescu.
„Sperăm ca guvernanţii să se ţină de cuvânt. Până când nu apare hotărârea de guvern, , până nu apare ordinul comun al preşedintelui CNAS şi al ministrului Sănătăţii, noi suntem într-un fel de armistiţiu. Oricum, armistiţiul continuă, în cazul acesta, cinci luni, pentru că dacă la 1 iulie nu se schimbă ceva, ne întoarcem în punctul în care am fost săptămâna trecută. Acel punct înseamnă că în momentul de faţă la 1 iulie nu mai sunt bani în bugetul asigurărilor de sănătate şi dacă Ministerul de Finanţe, Guvernul, nu găsesc surse suplimentare de finanţare şi ca să le găsească trebuie să le înţeleagă şi sper că au înţeles importanţa medicinei pre-spital, importanţa ambulatoriului de specialitate care împreună cu medicina de familie poate să eficientizeze sistemul de sănătate, doar în acest fel lucrurile vor putea merge mai departe, altfel, rămânem la 1 iulie cu un sistem fără bani, un sistem care nu va mai funcţiona. Asta este realitatea. Avem cinci luni în care să găsim soluţii financiare şi în acelaşi timp să optimizăm sistemul pentru că având un ambulatoriu puternic, în momentul acela avem mai mulţi bani în sănătate. Ambulatoriul produce bani economisind prin reducerea internărilor evitabile”, a declarat dr. Cosmin Alexandrescu la Medika TV, luni seară.
Întrebat cum se poate optimiza sectorul, medicul a răspuns că întregul sistem ar trebui regândit.
„În intervalul acesta ar trebui să se schimbe lucruri care ţin de normele din contractul cadru, de modalitatea de adresare a medicului, de modalitatea de colaborare între diversele specialităţi atât specialităţi în ambulatoriul de specialitate, cât şi medicina de familie (...) Trebuie să regândim sistemul. Cinci luni este foarte puţin pentru acest lucru”, a spus Alexandrescu.
Întrebat, de asemenea dacă de la 1 iulie nu va avea loc o creştere a acestui sector, ce se va întâmpla, Alexandrescu a menţionat ”scenariile sumbre”.
”Sunt două scenarii sumbre. Primul, rămânerea la aceeaşi valoare, situaţie în care probabil că mulţi colegi se vor revolta şi vor pune aparatele jos şi situaţia dezastruoasă în care nu vor fi bani nu numai pentru menţinerea valorii punctului, ci scăderea punctului la o valoare insignifiantă faţă de acest 4,5 de acum, lucru care înseamnă că sistemul asigurărilor de sănătate în România nu mai există”, a spus Alexandrescu.
Totuşi, există şi ”varianta luminoasă”, spune el, în care va creşte finanţarea.
”Varianta luminoasă ar fi să se înţeleagă importanţa ambulatoriului şi finanţarea să crească. Ce ne dorim este ca medicina de ambulatoriu şi cea de familie împreună să fie finanţate cum trebuie În mod clar, ambulatoriul de specializate are de recuperat mai mult decât medicina de familie pentru că în ultimul an a fost uitat şi valoarea punctului a rămas mult inferioară medicinei de familie”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulator, dr. Cosmin Alexandrescu.
Sursa: News.ro
Etichete:
Dată publicare:
22-01-2024 23:07