(P) Știați că afecțiunile respiratorii, răceala, depresia și oboseala pot fi efecte ale locuirii într-o casă nesănătoasă?

Velux
youtube.com

Filmul Generația Indoor, lansat de VELUX anul trecut, precum și studiile din spatele acestuia ne aduc în față o realitate alarmantă: petrecem 90% din timpul nostru în interior, iar asta ne poate îmbolnăvi.

Cu alte cuvinte, statul în casă, la birou, adică în spații închise, ne poate face rău, putând avea efecte nocive asupra sănătății. Nu, nu ne referim la durerile de spate sau durerile asociate statului pe scaun la birou, ci la mediul interior nesănătos. La acea locuință care este privată de lumina soarelui sau unde trebuie să stăm mai tot timpul cu lumina aprinsă, unde respirăm un aer umed, pentru că nu aerisim de 3 ori pe zi, așa cum este recomandat.

Deși pare de necrezut, oboseala accentuată, tusea, răceala, astmul și alte boli respiratorii, tulburările de somn, lipsa de energie, depresia, lipsa de concentrare sunt afecțiunile asociate unei locuințe nesănătoase.

Mai mult decât oricând, azi suntem atenți la ce mâncăm și la câtă apă bem (2 litri/zi). Punem preț pe mâncare bio și vegan și totuși, aerul pe care îl respirăm are un impact mai mare asupra sănătății noastre (15 kg/zi - 12,000 litri). Practic, 55% din consumul total de apă, hrană și aer, pe durata vieții, este aer din spațiul interior al caselor în care locuim sau al biroului în care muncim. Deci, este important nu doar ce mâncăm sau câte exerciții fizice facem, ci și în ce fel de locuințe trăim.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Lumina naturală

Ceea ce știm, instinctiv, este că am fost creați pentru a trăi în aer liber și că manifestăm o veritabilă înclinație spre lumină. O căutăm, asemenea florilor. Mai știm, totodată, că nicio sursă de lumină artificială nu poate reproduce efectele benefice ale luminii naturale, cu toate progresele tehnologiei. Și că soarele ne fixează vitamina D, atât de importantă.

Stă în puterea noastră să schimbăm lucrurile. Este timpul să regândim modul în care trăim în spațiile închise și să ne asigurăm că facem toate eforturile pentru ca mediul în care trăim să devină unul sănătos:

• să deschidem ferestrele de trei până la patru ori pe zi pentru a permite aerului curat să pătrundă;
• să menținem închise ușile în baie sau să deschidem o fereastră atunci când facem duș;
• să pornim ventilatorul hotei atunci când gătim și să deschidem geamurile;
• să renunțăm la lumânările ambientale;
• să uscăm, pe cât posibil, hainele afară
• să ne alegem locuințe cu suficient de multe ferestre, deci cu lumină naturală cât mai multă.

Argumentul ferestrelor și al expunerii la lumina naturală a încăperilor ar trebui să fie unul esențial în momentul în care suntem în procesul de alegere sau construcție a locuinței.

Mansarda inteligentă și luminoasă

Conform spuselor de mai sus, mansarda devine locuința ideală. Nu-i așa?

Datorită caracterului particular dat de planurile înclinate, mansarda are avantajul de a avea iluminate natural toate spațiile, chiar și cele care nu au acces la fațadă. Evident, cu condiția ca mansarda să aibă montate ferestre de mansardă. 

Ferestrele sunt ochii casei tale, prin care poți aduce exteriorul în interior. În condiții similare, ferestrele de mansardă VELUX aduc cu 100% mai multă lumină în comparație cu ferestrele verticale cu aceeași suprafață a geamului și cu 200% mai multă lumină în comparație cu lucarnele de aceleași dimensiuni.

VELUX ACTIVE – pentru un climat interior sănătos, automat, în mansardă

Mansardele sunt, începând de anul trecut, inteligente. Digitalizate. Cum era de așteptat propunerea vine de la VELUX, lider mondial în domeniul ferestrelor de mansardă, care împreună cu Netatmo, companie franceză specializată în produse pentru case inteligente, au lansat un sistem pentru control climatic automatizat, denumit VELUX ACTIVE.

Dar ce este, de fapt, VELUX ACTIVE?

Este un sistem format dintr-un senzor de climat interior (care măsoară permanent nivelul de C02, umiditatea și temperatura), un întrerupător și o interfață.

Cum acționează? Vezi filmul.

 

Ventilația este automată – în momentul când senzorul de climat interior sesizează că parametrii de temperatură, umiditate sau dioxid de carbon nu se încadrează în limitele normale, ferestrele se deschid.

Ești protejat de căldură în perioada verii – deoarece sistemul, în baza prognozei meteo locale, va închide preventiv parasolarele, astfel încât geamul ferestrelor să nu se încălzească.

Pleci liniștit de acasă – apeși la ieșire întrerupătorul de sistem, iar toate ferestrele și rulourile se închid. Dacă ai plecat de acasă și ai uitat să le închizi, nu trebuie să-ți faci griji – pentru că ai un întrerupător similar în aplicația de pe telefon.

Ploaia nu te mai surprinde – pentru că ferestrele VELUX INTEGRA au un senzor de ploaie care închide automat ferestrele la căderea primilor stropi. Mai mult, pe durata ploii, acest senzor va anula orice comandă dată de senzorul de climat interior.

Simplu, nu?

Chiar este, dacă iei în calcul că poți chiar tu să realizezi montajul kitului VELUX ACTIVE, fără ajutorul unui specialist. Tot ce îți trebuie este o conexiune wifi bună.

Contact:

SITE
FACEBOOK

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Primul spital regional de urgență din țară devine realitate. „Contestațiile pe licitații pot întârzia proiectele”
Primul spital regional de urgență din țară devine realitate. „Contestațiile pe licitații pot întârzia proiectele”

După amânări în serie, au început oficial lucrările la primul spital regional de urgență din țară, cel de la Iași. Săptămâna viitoare, la fel, se va întâmpla și la Craiova și la Cluj, susțin autoritățile.  

„Tusea de 100 de zile” face ravagii într-o tară europeană cu mulți români. Crizele pot provoca chiar și fracturi costale
„Tusea de 100 de zile” face ravagii într-o tară europeană cu mulți români. Crizele pot provoca chiar și fracturi costale

„Tusea de 100 de zile” se răspândește rapid într-o țară europeană cu mulți români, iar autoritățile medicale recomandă izolarea bolnavilor și măsuri de prevenție, pentru că agentul patogen care o provoacă este foarte periculos, mai ales pentru copii.

Boala care se răspândește tot mai rapid pe un întreg continent. Numărul cazurilor a explodat. Peste 1.800 de oameni au murit
Boala care se răspândește tot mai rapid pe un întreg continent. Numărul cazurilor a explodat. Peste 1.800 de oameni au murit

Oficialii din domeniul sănătății lansează un avertisment referitor la o boală care răspândește tot mai rapid pe un întreg continent.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.