Numărul donatorilor de organe, în scădere. Sorina Pintea: ”O parte din vină e a autorităților”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 16 Iulie 2018 19:44
Categorie: Sanatate

Sute de bolnavi mor anual în România în aşteptarea unui transplant. Numărul donatorilor a scăzut dramatic, iar vina este a autorităţilor, recunoaşte Ministerul Sănătăţii.

Oamenii şi-au pierdut încrederea în sistem din cauza scandalurilor în care au fost implicaţi unii doctori. "Am început să schimbăm lucrurile şi, chiar dacă este greu, medicii trebuie să convingă familiile aflate în suferinţă să doneze organele, pentru a salva alte vieţi”, a spus Sorina Pintea, la Ziua Donatorului de Organe.

Sunt 6 luni de când un bărbat aşteaptă un transplant de rinichi. A fost diagnosticat cu rinichi polichistic şi este dependent de dializă.

5314 de bolnavi aşteaptă un transplant doar pentru rinichi. Alţi 579 au nevoie de un ficat, 35 de plămâni şi 195 de inimă.

Doar că de la an la an a scăzut numărul donatorilor. Rudele pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală au refuzat în 57 de cazuri să îşi dea acordul pentru prelevare, ceea ce înseamnă că cel puţin 150 de bolnavi au pierdut ocazia de a primi un organ nou, care să îi salveze.

Dana Tomescu, medic terapie intensivă: "O grefă înainte 2013-2014, în maxim 48 de ore. De 2 săptămâni nu am avut niciun fel de donator.''

Sorina Pintea: ''O parte din vină aparţine autorităţilor. Ar fi trebuit să avem de multă vreme o lege a transplantului, să stimulăm mai mult coordonatorii centrelor judeţene: suplimentarea veniturilor."

De aceea, ministrul Sănătăţii a schimbat conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant. S-au adăugat şi concluziile unui audit care ar arăta că responsabilii nu ştiau la nivel centralizat câte transplanturi s-au efectuat în spitalele din ţară şi cu ce rezultate.

Ministerul Sănătăţii spune că aplicaţiile informatice ale Agenţiei Naţionale de Transplant erau în proprietatea unei firme private, ceea ce înseamnă ca persoane din afara sistemului medical aveau acces la registrul pacienţilor şi la datele lor personale. Fosta conducere susţine însă că a procedat aşa pentru că ANT nu avea angajaţi specializaţi în IT şi că angajaţii firmei au semnat contracte de confiedentialitete''

Surse din Minister spun că timp de 2 ani ANT ar fi plătit ilegal peste 50.000 de euro pentru servicii juridice şi financiar contabile. Fostul directorul executiv susţine însă că acest lucru nu s-a întâmplat în madatul său.

Ministerul Sănătăţii vrea ca odată cu schimbarea legii privind transplantul să introducă România în Asociaţia Europeană ”Eurotransplant”, prin care cetăţenii romani se pot opera în străinătate.
 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Moartea unei fetițe care aștepta un transplant de inimă a inspirat parlamentarii să schimbe legea
Moartea unei fetițe care aștepta un transplant de inimă a inspirat parlamentarii să schimbe legea
VIDEO PROTVPLUS.RO
igiena
Ministrul Sănătății anunță amenzi usturătoare pentru nerespectarea regulilor de igienă în spitale
Medicii spitalului de urgență din Pitești, obligați de conducere să plătească zeci de mii de lei
Doi ieșeni au primit o nouă șansă la viață, în prag de Crăciun după un transplant renal
Internările la Maternitatea Giulești se reiau de vineri. Amenzi pentru medici și asistente
Operaţie în premieră mondială realizată într-o clinică din Sibiu. O handbalistă a fost salvată
Toți copiii născuți în maternitățile de stat beneficiază de control auditiv gratuit
ministrul sanatatii, sorina pintea
Cazul pacientului din Roșiorii de Vede. Pintea spune că a contractat bacteria în spital
Sorina Pintea, despre probele prelevate din maternități: „106 sunt conforme”
Copiii cu cancer, tratați în condiții grele. Cum îi puteți ajuta
Bacterie foarte periculoasă, descoperită la un spital din Teleorman
Tratament extins pentru boala care ucide zilnic, în România, 4 oameni
Sorina Pintea, despre controalele la maternități: „Nu sunt mulțumită”