Neurostimulatorul, procedura inovatoarea ce salveaza pacientii de durerile insuportabile la coloana

16-11-2012 15:59

O procedura inovatoare de tratare a durerii a fost testata la Spitalul Universitar. Doi pacienti au beneficiat gratuit de neurostimulatoare implantate pe coloana.

Dispozitivele vor diminua durerea pe care pacientii o resimteau zilnic si care nu ceda doar cu analgezice.

In urma unei interventii pe coloana o pacienta a ramas cu dureri cumplite pe care le resimte zi si noapte, cu toate ca este sub tratament medicamentos oral masiv.

Acum a avut norocul sa i se implanteze un generator neurostimulator.

"Erau dureri insuportabile, dureri mari mari, care imi smulgeau lacrimi. Degetele de la piciorul stang le simteam ca intr-un bughet asa, pe cand acum se pot indeparta cu usurinta fara sa le dau eu cu mana", spune pacienta.

Electrozii se introduc intre vertrebe pe coloana, iar conectorul pe spate undeva sub piele, si prin telecomanda se intensifica sau diminueaza impulsurile.

Operatia a durat 3 ore timp in care pacienta a fost in permanenta colaborare cu medicul, anestezia fiind doar locala.

Aparatul, care costa 14.000 de euro este alcatuit din cei 2 electrozi, conectorul care se aplica sub piele si o telecomanda prin care pacientul poate intensifica sau diminua impulsurile.

Pacientii selectati pentru interventie au indeplinit anumite criterii de selectie: durerile pe care le prezentau nu cedau la analgezice, iar dupa operatie o sa urmeze periodic controalele necesare.

Tags: operatii,


VIDEO PROTVPLUS.RO