Motivele invocate de medicii de familie care nu vor să administreze vaccinuri anti-Covid pacienților

Dată publicare: 30-03-2021 18:06
Dată actualizare: 30-03-2021 19:31


Aproape 10% din populaţia României a primit cel puţin o doză de vaccin anti-Covid, precizează responsabilii din domeniul sanitar.

Aceştia se aşteaptă însă ca din luna mai, când vor ajunge în ţara peste 5 milioane de doze, lucrurile să se mişte mult mai repede.

Teoretic, o contribuţie importantă ar putea avea medicii de familie, care vor putea administra serul produs de Johnson & Johnson. Practic, cei mai mulţi dintre ei sunt reticenţi, cer bani în plus, dar şi echipamente de protecţie.

Peste un milion de persoane au fost imunizate cu ambele doze de vaccin anti-Covid, iar autorităţile spun că în jur de 75% fac parte din categoriile vulnerabile. Pe de altă parte 46% dintre profesori au trecut deja pe la centrele de vaccinare.

În acest moment, alţi peste un milion de români au deja o programare, iar aproape 760.000 sunt pe listele de aşteptare. Cele mai multe solicitări sunt din Bucureşti, Cluj, Prahova, Ilfov, Mureş şi Iaşi.

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV: „Aproape 10% din populaţia vaccinată. Acum pe plaforma vă puteţi muta de pe o listă de aşteptare pe alta.”

Iar în a doua jumătate a lunii aprilie, în campania de vaccinare vor fi implicaţi şi medicii de familie.

Valeriu Gheorghiță: „55% dintre ei au zis că vor putea vaccina. Pe săptămână, un medic de familie ar putea să vaccina 100 de persoane şi dacă vorbim de circa 5.000 de medici de familie, cât mă aştept să participe la nivel național, asta înseamnă într-o săptămână aproximativ 500.000 de persoane.”'

Până marți la prânz, medicii de familie ar fi trebuit să anunţe Direcţiile de Sănătate Publică dacă sunt de acord sau nu. Doar că nu toți s-au hotărât dacă vor participa la campania de vaccinare.

-Încă nu s-a hotărât doamna doctor, se mai gândeşte.

-Nu ştim încă, nu ştim.
- Încă se analieaza?
- Da, da.

Nemulţumirile medicilor de familie sunt legate în principal de sumele încasate pentru fiecare persoană vaccinată. Vor bani inclusiv pentru eliminarea deşeurilor.

Raluca Zoitanu, medic de familie: ''Pentru vaccinarea gripală, în prezent, primim 27 de lei pe administrare de vaccin, iar reglementările care există acum pentru plata medicilor de familie pentru Covid e undeva la 30 de lei, în care să faci două doze de vaccin, pentru că dacă vorbim de două doze, chemi pacientul de două ori la o lună distanță şi eşti plătit cu aceeaşi bani.''

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov: „Inclusiv dezinfectant, pentru că şi noi lucrăm la cabinete cu halate, cu dezinfectate, măşti, mănuşi noi. Ni le asigurăm în dotarea noastră. Este o activitate suplimentară care înseamnă să ai om să faci asta, ori noi suntem cabinete care funcţionează în medic şi o asistentă. Noi nu ne putem permite din venitul de cabinet să putem înregistra un registrator.''

În prezent, medicii de familie spun primesc de la Casa Naţională de asigurări de Sănătate între 60 şi 100 de lei pe an pentru o persoană pe care o au pe listă şi 20 de lei pentru o consultaţie. Mulţi au câteva mii de oameni pe listă, În plus, în toată această perioadă, primesc 100 de lei pentru supravegherea de la distanţă a pacienţilor asimptomatici, infectaţi cu SARS-CoV-2.

Autorităţile estimează că România va ajunge la imunizarea a peste 70% din populaţie înainte de venirea toamnei.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „România e pe locul 6 la nivel european şi pe 21 la nivel global, ţinând cont că sunt 140 de ţări care au demarat campania de vaccinare.”

Pentru extinderea campaniei de vaccinare, autorităţile au discuţii cu diferite companii multinaţionale care şi-au arătat disponibilitatea să organizeze imunizarea angajaţilor. Acestea şi-au arătat chiar disponibilitatea de a păstra apoi centrele deschise şi pentru restul populaţiei.

Rămâne de văzut însă care va fi modalitatea de înscriere a persoanelor pe liste: fie aceste centre vor fi incluse în platformă, fie aşa cum se va proceda în cazul medicilor de familie, cei vaccinaţi vor fi incluşi direct în registrul naţional de vaccinare.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO