Medicul specialist in "invieri". Procedura care poate readuce la viata persoane decedate de ore bune

Sam Parnia

Infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau stopul respirator sunt cele mai frecvente urgente in care medicii din intreaga lume se lupta practic cu moartea.

Fiecare secunda conteaza in astfel de situatii. Resuscitarea cardio-pulmonara este cea mai folosita tehnica pentru a recapata semnele vitale ale pacientilor, insa de multe ori, procedurile standard nu dau rezultate. Acelea sunt momentele in care moartea castiga, iar medicii sunt nevoiti sa anunte ora, data si cauza mortii. Dar nu si un doctor din New York, care, folosind o procedura ultra-moderna, reuseste sa-i readuca la viata pe cei trecuti pe lumea cealalta de zeci de minute.

Sam Parnia conduce departamentul de Terapie Intensiva la Spitalul Stony Brook University din New York, insa medicul de origine britanica mai are o specializare, oarecum controversata – invierea pacientilor.

Ce anume se intampla cu sufletul, pana cand pacientul este resuscitat, iar corpul este practic mort? Ce inseamna, de fapt, fenomenele de "a trai” si "a nu trai”? Acestea sunt intrebari care il preocupa pe doctorul Parnia, de cand a inceput sa practice resuscitarea, la un nivel necunoscut inca de multi medici specialisti.

Medicul vorbeste, intr-un reportaj realizat de The Guardian, despre Efectul Lazar, ca raspuns la o parte din intrebarile greu de inteles. Este vorba despre o incercare de a remodela ceea ce intelegem despre moarte, bazata pe experienta lui Parnia cu privire la "taramul nedescoperit, din care nimeni nu se mai intoarce”.

Citește și
copil
Copilul care a INVIAT din morti, de DOUA ori. Medicii, depasiti de caz: "E cu adevarat inexplicabil"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Sanse de 33 % de supravietuire

"Nimeni care moare din cauze care sunt reversibile nu ar trebui sa moara. Este simplu: victimele infarctului miocardic nu ar mai trebui sa moara. Trebuie sa fiu atent atunci cand spun asta, pentru ca oamenii vor spune: ‚Sotul meu a murit recent, iar tu imi spui ca nu ar fi trebuit sa se intample’ Adevarul este ca infarctul ar trebui stapanit chiar usor”, sustine Sam Parnia.

Folosind ECMO (Oxigenare Extracorporala Arterio-Venoasa), o procedura avansata de resuscitare cardio-pulmonara, medicul reuseste sa salveze sute de vieti. Un pacient al medicului Parnia are 33% sanse de supravietuire in cazul unei resuscitari, in timp ce intr-un spital obisnuit, raportul este de doar 16 %.

Ce este ECMO si cum functioneaza

In timpul unui infarct, sangele nu mai transporta oxigen, provocand distrugerea ireversibila a celulelor creierului, facand ca recuperarea pacientului sa fie dificila. Cu ECMO, pacientii pot fi reintorsi la viata si mentinute semnele lor vitale, in timp ce doctorii castiga timp util, pentru a da diagnostice si tratamentele necesare.

Oxigenarea extracorporala arterio-venoasa cu membrana (ECMO) este un dispozitiv ultra-modern. Sunt introduse doua sonde fara ace, una in vena principala si cealalta in artera principala, permitand unei pompe sintetice sa inceapa sa extraga sangele din corp, filtrandu-l prin aparat.

Sangele trece prin membrana de oxigenare, in care este introdus oxigenul, iar dioxidul de carbon este inlaturat. Anumite aparate ECMO includ si functia de control a temperaturii corporale, prin care se poate raci sau incalzi corpul pacientului.

Procedura poate fi foarte productiva, pacientii care au intrat in moarte clinica de cateva ore au fost resuscitati cu succes folosind ECMO. Chiar si in situatii de infarct cardiac complet, ECMO s-a dovedit o tehnica salvatoare.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
S-a trezit in morga. Povestea incredibila a moldoveanului care a inviat din morti. VIDEO
S-a trezit in morga. Povestea incredibila a moldoveanului care a inviat din morti. VIDEO

Povestea unui locuitor din Orhei intrece orice scenariu de film. Dupa un accident banal, Vasile Chitic s-a trezit in morga, printre cadavre.

Copilul care a INVIAT din morti, de DOUA ori. Medicii, depasiti de caz:
Copilul care a INVIAT din morti, de DOUA ori. Medicii, depasiti de caz: "E cu adevarat inexplicabil"

Micutul Jago Worrall, cu obrajii roz si parul ciufulit, pare acum un copil sanatos si fericit. “Cand il vad asa, aproape ca pot sa-mi imaginez ca nimic nu s-a intamplat”, spune mama acestuia, Lyn. Dar cand Jago se trezeste, iluzia dispare.

Miracolul care i-a uimit si pe medici. A inviat dupa ce inima NU i-a batut timp de 39 de minute
Miracolul care i-a uimit si pe medici. A inviat dupa ce inima NU i-a batut timp de 39 de minute

Atunci cand inima unui copil de 2 ani a incetat sa mai bata timp de 39 de minute, doctorii i-au spus mamei acestuia sa se astepte la ce e mai rau. Cand a revenit printre cei vii, medicii i-au indus starea de coma ca sa il salveze.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.