Program de recrutare in spitalele romanesti. Medicii vor fi trimisi la specializare in strainatate

13-08-2013 19:01

''Cautam specialisti in chirurgie cardiovasculara si anestezisti pe care sa-i trimitem la pregatire 3 ani in Italia si Germania'' - este anuntul dat de Ministerul Sanatatii, care a pornit cel mai indraznet program de recrutare prin spitale.

Proiectul ii vizeaza pe doctorii care doresc sa invete sa opereze copii nascuti cu malformatii.

Intr-o sectie a Spitalului "Marie Curie", dotata cu toata aparatura necesara, sunt asteptati sa vina chirurgi sa opereze pe inima micutilor nascuti cu malformatii.

Tocmai pentru ca departamentul sta inchis de aproape 3 ani, cei din minister cheama doctorii, inclusiv rezidentii de ultimul an in chirurgie cardiaca si anestezie, sa intre intr-un program de pregatire.

Toata calificarea lor se va face pe banii statului, care va acoperi cheltuieli de calatorie, dar si cazarea pe durata celor 3 ani in strainatate. In plus, doctorii vor primi in continuare salariul din tara.

Medicii vor fi, insa, legati de glie pentru ca imedat ce intra in proiect vor semna un acord prin care se obliga ca dupa specializare sa opereze 5 ani in centrele de la noi.

In sectiile de cardiologie pediatrica bataile de inima care se aud la ecograf pot anunta o malformatie grava la inima. Asta inseamna ca un nou-nascut are o suferinta, dar si sanse reduse sa ajunga la operatie.

Si asta pentru ca nu avem destui chirurgi cardiovasculari de pediatrie. La Tg. Mures, listele de asteptare sunt fara sfarsit, iar la Bucuresti sectia sta inchisa din lipsa de personal. Astfel, la Spitalul "Marie Curie", sunt zece pacienti care asteapta o operatie.

Dr. Alin Nicolescu, cardiolog Spitalul "Marie Curie": "Ii tratam, ii pregatim pentru operatie, care e mai grav incercam sa il operam in strainatate".

Daniel Buzatu, manager Spitalul "Marie Curie": "Avem nevoie de 3 chiar si 4 chirurgi cardiologi".

Satui de aceasta situatie, cei din Ministerul Sanatatii s-au apucat de recrutat doctori pe care ii vor trimte in Italia si Germania sa se specializeze gratuit.

Pentru copiii cu malfromatii cardiace, doctorii sunt chemati sa se inscrie in acest program. Acestia vor semna din start un acord prin care se obliga sa lucreze 5 ani in centrele noastre si sa opereze copiii.

Dr. Alina Costina Luca, seful Sectiei de Cardiologie Pediatrica, Spitalul de Copii Sf. Maria Iasi: "Pana la urma, statul roman plateste aceasta formare a tinerilor cardiologi pediatri si chirurgi vasculari pediatri. Partea financiara este foarte importanta".

Raed Arafat, secretar de stat MS: "Pana acum si-au depus dosarele doi chirurgi".

Medicii interesati pot depune CV-urile si o scrisoare de intentie la Ministerul Sanatatii pana in 20 august si nu au nevoie de acordul sefului de sectie ca sa intre in acest program.


VIDEO PROTVPLUS.RO