Mai multe orașe, împânzite cu pliante antivaccinare cu sigla falsă a Ministerului Sănătății

05-09-2018 18:16

pliante, vaccinare, pliante anti vaccinare

Războiul pro şi contra vaccinare ajunge în atenția poliției, după un episod scandalos, atrag atenția oficialii.

În București și în alte orașe au fost distribuite pliante prin care părinții sunt sfătuiți să nu-și vaccineze copiii și să îi trateze acasă dacă se îmbolnăvesc de rujeolă. Mai grav este că pe aceste pliante apar ilegal siglele Ministerului Sănătății și UNICEF. Autoritățile vor depune o plângere penală pentru identificarea celor care au folosit sigla în astfel de campanii periculoase.

Pliantul a stârnit indignare şi nesiguranţă în rândul părinţilor. Odată pentru că mesajul extrem de dur, apoi pentru că părea transmis de instituţii importante, cum ar fi Ministerul Sănătăţii, UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Toate siglelele sunt copiate fidel în partea de jos a paginii, iar în interiorul broşurii nu apare nici o clipă menţionat că avertizările nu sunt validate totuşi de instituţiile menţionate sau că aparţin unor organizaţii non profit. În schimb, continuă avertizările din ce în ce mai grave: un copil se vindecă cel mai bine acasă. Cum s-a murit în epidemia din 2016-2017? Toţi au murit în spitale. Falsul de o gravitate fără precedent va ajunge obiectul unei plângeri penale.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „Ministerul nu are nicio legătură cu acele pliante. Categoric ne delimităm de acest mesaj. Intenţionam să facem o plângere penală, pentru că lucrurile au luat-o razna. Oamenii sunt descumpăniţi, dar categoric eu ştiu ce se întâmplă: este campania noastră pro-vaccinare care deranjează.”

Iar UNICEF România subliniează că sigla a fost folosită fără autorizare.

UNICEF: „Vaccinurile sunt sigure, eficiente din punct de vedere financiar și salvează viețile a milioane de copii. Din cauza actualei epidemii de rujeolă, 59 de copii au murit în România. Vaccinurile protejează de rujeolă și de alte boli, precum poliomielită, tetanos, rubeolă, tuberculoză, difterie și hepatită A și B.”

UNICEF încurajează toți părinții să își vaccineze copiii, pentru a-i proteja de boli care pot fi prevenite.

Reporter: „Nimeni nu ştie câte astfel de pliante au ajuns în cutiile poştale ale bucureştenilor. Și spun pliante pentru că, de fapt, sunt două: unul care trimite către asociaţia pro-decizii informate, un ONG antivaccinare şi unul care are doar însemnele aşa-zis oficiale ale Ministerului Sănătăţii, UNICEF tocmai ca să te facă să crezi că este mesajul autorităţilor.”

Deşi cele două broşuri au fost găsite în acelaşi cutii poştale. Asociaţia Pro-Decizii Informate susţine vehement: „Am fost contactaţi prin diverse mesaje private privind o încercare evidenţă de înscenare a unor fapte ilegale, de care ne distanţam oficial. Avem încredere că niciunul dintre cititorii noştri nu ne crede atât de lipsiţi de inteligență, încât să creăm pliante folosind alte sigle decât cea oficială a Pro-Decizii Informate.”

Ovidiu Covaciu, ONG Pro-Vaccinare. „Ei ne iau de proşti. Cele două pliante au fost împreună. E clar că le aparţine.”

O reacţie a venit şi din partea Coaliţiei pentru Familie, unde Asociaţia pro-decizii informate este membru.

Reprezentant: „Coaliţia este formată în jurul apărării unei valori: căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. O poate susţine orice persoană sau asociaţie, indiferent de mesajul lor, de obiective.”

Coaliţia pentru Familie este cea care a strâns 3 milioane de semnături pentru redefinirea căsătoriei din constituţie ca fiind „uniunea liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie", şi nu „între soţi", cum este acum.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO