În cât timp își face efectul vaccinul antigripal. Cea mai recomandată perioadă pentru imunizare

Ultima actualizare: 21-10-2020 14:08
vaccin antigripal
Shutterstock

Până în prezent, în România au fost livrate primele trei tranșe de vaccin antigipal, iar ultimul lot urmează să fie livrat în data de 10 decembrie.

În total, Ministerul Sănătății a încheiat contracte pentru trei milioane de doze de vaccin antigripal, care sunt distribuite gratuit categoriilor cu risc ridicat de infectare.

Prima tranșă a intrat în țară în septembrie și a fost trimisă integral personalului medical din spitale și angajaților din centrele de copii, bătrâni și persoane cu handicap.

A doua tranșă a fost extrem de mică - 70 .000 de vaccinuri pentru copiii între 6 luni și 3 ani. Majoritatea n-au mai fost vaccinați pentru gripă, deci au nevoie și de rapel.

A treia tranșă, de 500.000 de doze, a fost livrată și distribuită Direcțiilor de Sănătate Publică în urmă cu două zile.

Momentul optim pentru imunizare antigripală

 

După administrarea vaccinului antigripal, durează două săptămâni până ce titrul de anticorpi atinge vârful. Urmează o perioadă de platou, cu protecţie optimă, apoi timp de 150 de zile numărul anticorpilor scade până la 10.

Dr. Raluca Zoitanu, președintele Patronatului Medicilor de Familie: „Momentul optim al vaccinării pentru cei care au mai făcut vaccinul este jumătatea lunii octombrie, deci acum.”

Reporter: „Și dacă n-au mai făcut?”

Dr. Raluca Zoitanu, președintele Patronatului Medicilor de Familie: „Prima doză în septembrie, a doua în octombrie.”

Reporter: „Adică deja trebuia să fie bifat primul pas.”

Dr. Raluca Zoitanu, președintele Patronatului Medicilor de Familie: „Exact”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO