Cum a ajuns Romania sa ignore sanatatea dentara a copiilor. Duminica, 10:00, la "Dupa 20 de ani"

12-10-2013 18:08

Sansele ca sistemul romanesc de sanatate sa se inzdraveneasca dupa introducerea pachetului de baza al serviciilor medicale gratuite sunt aproape nule.

O spun si medicii de familie, si stomatologii, care se plang de lipsa banilor pentru tratarea afectiunilor dentare in cazul celor care nu au implinit 18 ani.

Stomatologii sustin ca, din aprilie anul acesta, nu au mai primit niciun leu de la Casa de Asigurari de Sanatate pentru a-i trata pe copii. Iar medicii de familie precizeaza ca nu au competente in domeniu, desi legea ii obliga sa monitorizeze dentitia tinerilor.

Doamna Maria din Satu Mare are de crescut 13 copii.

" - Doamna va amintiti cand ati fost cu ei ultima data la stomatolog?

- Da. Niciodata. Ca nu avem bani, unde sa mergem ca nu ne pemitem din salarii."

Astfel de situatii alarmante au fost posibile din cauza balbelor din ultimii ani ale celor din Ministerul Sanatatii, care pun totul pe seama lipsei banilor. Stomatologii se plang ca nu primesc fonduri pentru a-i trata pe copii, iar medicii de familie spun ca nu au competente in domeniu, chiar daca ei sunt obligati de lege sa se asigure de sanatatea dentitiei celor de pana la 18 ani.

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", care va fi difuzata duminica dimineata la PROTV, ministrul Eugen Nicolaescu a dat asigurari ca monitorizarea dentitiei copiilor va fi cuprinsa in pachetul de baza, indiferent daca parintii sunt sau nu asigurati.

Noul pachet de sanatate de baza ar putea fi adoptat pana la 1 februarie 2014, garanteaza ministrul Nicolaescu. Daca nu va avea sustinerea politica, anunta ca va demisiona din Guvern.

Mai multe despre serviciile medicale gratuite pe care vrea sa le introduca puteti afla in emisiunea "Dupa 20 de ani", care va fi difuzata maine dimineata incepand cu ora 10:00, la PROTV.


VIDEO PROTVPLUS.RO