Zgonea: Parlamentul a indeplinit procedura pentru referendum, presedintele sa astepte 20 zile

18-06-2013 14:20

Valeriu Zgonea

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a precizat, marti, ca Parlamentul si-a indeplinit procedura in cazul initiativei presedintelui privind un nou referendum.

"Din punct de vedere juridic, este una din acele situatii in care Parlamentul si-a indeplinit obligatia, dar nu exista un proiect de hotarare. Din pacate, a fost un proiect de avizare favorabila care nu a intrunit numarul de voturi necesar, presedintele este obligat sa astepte 20 de zile. Parlamentul si-a facut datoria si presedintele, dupa acest termen, poate sa stabileasca cand vrea domnia sa declansarea referendumului", a explicat Zgonea ziaristilor.

El a spus ca, daca raportul favorabil intrunea numarul de voturi necesare, atunci se publica in Monitorul Oficial, daca nu, procedura se considera indeplinita.

"Din punctul meu de vedere, procedura este indeplinita. Daca grupurile parlamentare vor un proiect de hotarare, pot sa-l redacteze si pana saptamana viitoare, daca nu, fiecare parlamentar si-a indeplinit prevederea constitutionala, a votat fie in comisie, fie in plen, din acest punct de vedere nu puteti spune ca Parlamentul a blocat, a obstructionat sau, in cel mai rau caz, s-a impotrivit dezbaterii pe aceasta cerere a presedintelui", a spus Zgonea.

Senatul si Camera Deputatilor au respins, marti, cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "impotriva" si 69 de abtineri, hotararea care avizeaza favorabil solicitarea presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de alesi. Reprezentantii PDL au reclamat faptul ca Parlamentul nu are o hotarare in privinta solicitarii presedintelui.

Organizarea referendumului se poate face doar dupa consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere in 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerandu-se indeplinita chiar daca Legislativul nu si-a exprimat pozitia.

Conform articolului 11 din Legea referendumului, "presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national".

"Problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia se stabilesc de Presedintele Romaniei, prin decret", se arata la alineatul 2 al articolului.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de Presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, in termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea presedintelui.

Daca Parlamentul nu isi transmite punctul de vedere in termenul de 20 de zile, seful statului emite decretul privind organizarea referendumului dupa expirarea acestui termen, procedura constitutionala de consultare a Parlamentului considerandu-se indeplinita. Limitarea la 300 a numarului de parlamentari implica modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, in timp ce instituirea Parlamentului unicameral implica modificarea Constitutiei.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO