Dăncilă, ”încolțită” la Bruxelles. Premierul, criticat de mai mulți oficiali din Parlamentul European


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 26 Septembrie 2018 18:23
Categorie: Stiri Politice

Viorica Dăncilă a făcut o nouă gafă de această dată, la Bruxelles.

Potrivit unei înregistrări audio dată publicităţii de un europarlamentar, premierul României ar fi spus ''protestanți'' în loc de ''protestatari'', atunci când s-a referit la cei care au agresat o femeie jandarm la mitingul din 10 august.

Viorica Dăncilă a fost însă criticată de diverşi eurodeputați pentru modul în care au acţionat autorităţile la mitingul Diasporei, dar şi pentru referendumul de luna viitoare.

Într-un discurs ţinut în faţa membrilor grupului social-democrat din Parlamentul European, familie din care face parte şi PSD, premierul României ar fi făcut o nouă gafă. Potrivit unei înregistrări făcute de europarlamentarul Cătălin Ivan, Viorica Dăncilă ar fi spus "protestanți" în loc de "protestatari".

Viorica Dăncilă: ''Nu ştiu dacă într-o ţară europeană o femeie jandarm poate fi bătută cu atâta bestialitate de către protestanți.''

Cătălin Ivan, europarlamentar: ''Când am avut ocazia să intervin, i-am explicat şi-am tradus că protestanţi înseamnă una, protestatari înseamnă alta, tocmai ca cei din sală să nu creadă că în România este un conflict religios.''

Conform dicţionarului explicativ al limbii române ''protestantii'' sunt adepţii protestantismului, denumire generală dată confesiunilor religioase creştine care s-au rupt de catolicism în secolul al XVI-lea. În tot acest timp ''protestatarii'' sunt acele persoanele care participă la un protest.

Dincolo de toate acestea, Viorica Dăncilă ar fi fost criticată de mai mulţi oficiali din Parlamentul European, atât pentru violentele din 10 august, cât şi pentru referendum, spune europarlamentarul Cătălin Ivan.

Eurodeputata Ana Gomes şi-a exprimat dezaprobarea şi într-o postare pe Twitter, însoţită de o poză cu Viorica Dăncilă vorbindu-le social-democraţilor europeni. ''Pe lângă reprimarea demonstraţiei din 10 august, partidul ei organizează un referendum împotriva egalităţii în ceea ce priveşte căsătoria. Asta e stânga??? E în conformitate cu valorile, agenda şi obiectivele grupului social-democraţilor? Nu cu ale grupului meu, asta e sigur!'', scrie Ana Gomes.

Iar europarlamentarul Christine Revault d'Allonnes-Bonnefoy a criticat ideea referendumului. ''E păcat pentru că familia noastră politică a luptat întotdeauna pentru drepturile LGBT'', spune eurodeputată într-un răspuns pentru StirileProTV.

Până la această oră, oficialii Guvernului nu au oferit o reacţie privind aceste critici. Într-un comunicat, Executivul transmite doar că: ''Premierul Viorica Dăncilă a prezentat aspecte referitoare la demonstrațiile de protest din data de 10 august, precizând că acestea fac obiectul unei anchete în curs. În context, a menționat că în fața legii, toate persoanele sunt egale.''

Viorica Dăncilă a avut parte de critici şi marți, când s-a întâlnit cu liderul Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Manfred Weber. Oficialul european s-a arătat "extrem de îngrijorat de situaţia din România" după discuţia cu premierul român.

Manfred Weber: ″În această vară, în Bucureşti, am văzut cetăţeni bătuţi de poliţie. Sincer, este inacceptabil. Lupta împotriva corupţiei nu este un lux, este o necesitate absolută pentru a ne proteja cetăţenii şi afacerile de abuzul statului".

Guvernul României vede altfel această întâlnire şi printr-un comunicat afirmă că Viorica Dăncilă ''a avut un schimb deschis de opinii cu interlocutorul său, Manfred Weber, cu privire la situația din România, în perspectiva dezbaterii care va avea loc în Parlamentul European la începutul lunii octombrie''.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO