Veteranii ii dau replica senatorului Daniel Barbu: "Stiti ce se afla in cuferele metalice care s-au intors din Afganistan?"


Ultimul update: Marti 27 Septembrie 2016 02:37
Data publicarii: Sambata 24 Septembrie 2016 12:14
Categorie: Stiri Politice

Marius Apostol, militar ranit in Afganistan, i-a transmis senatorului ALDE Daniel Barbu ca nu cunoaste nimic din ce presupune viata de militar si i-a oferit "o excursie 'all inclusive' in Afganistan".

"Ii ofer domnului senator ALDE Daniel Barbu o excursie 'all inclusive' in Afganistan. Va invat ce inseamna onoare si respect fata de tara, fata de drapelul Romaniei.

Nu stiti absolut nimic din ceea ce presupune viata de militar, domnule senator ALDE Daniel Barbu", a scris Marius Apostol, presedinte al Asociatiei Militarilor Veterani si Militarilor cu Dizabilitati, pe pagina sa de Facebook, conform Agerpres.

Reactia lui Apostol vine la scurt timp dupa ce, vineri, senatorul ALDE Daniel Barbu a declarat ca profesia de politician este una "mai riscanta decat misiunea unui soldat in Afganistan", dar, in acelasi timp, este si "o vocatie".

"V-ati ales o meserie grea. E cea mai grea dintre meserii. Uneori este mai grea decat meseriile pe care le consideram foarte periculoase, cum este cea de miner. (...) Meseria de politician este grea si foarte putina lume stie de fapt ce faceti cu adevarat in fiecare zi a saptamanii, adesea si sambetele si duminicile. E o meserie grea, in zilele noastre, pentru ca este o meserie riscanta. E mai riscanta decat misiunea unui soldat in Afganistan.

Stim bine ca, din pacate, si nu numai in Romania, dar la noi intr-o maniera care este extrem de violenta, spatiul public a devenit un fel de teatru de operatiuni in care orice ales local sau national isi risca libertatea, sanatatea, in fiecare zi", le-a spus Barbu, vineri, participantilor la Liga Alesilor Locali ALDE, conform Agerpres

Pe de alta parte, mai trebuie mentionat faptul ca MAPN a distribuit mesajul critic al lui Marius Apostol pe pagina sa oficiala de pe Facebook.

Un alt veteran a reactionat si el  pe pagina sa de socializare. Iar fotografia, cu cativa militari care transporta pe brate trupul unui camard cazut la datorie, este extrem de sugestiva.

"Am participant la 3 misiuni in Afg, domnule Daniel Barbu. Stiti ce se afla in acele cufere metalice care s-au intors din Afganistan? Nu sunt spagi sau comisioane care circula in cercurile dumneavoastra, sunt trupuri de militari care au plecat in Afg pe o diurna egala cu 40% din diurna unui politician. " 

Acest lucru a fost remarcat si de politistul Marian Godina, care a scris pe reteaua de socializare ca "e fain sa vezi asa ceva pe pagina oficiala a unui minister".

"Un senator a spus ca meseria de politician e mai periculoasa decat a unui militar in Afganistan, iar pe pagina Ministerului Apararii a aparut asta. Imi aduc aminte cand un deputat a facut afirmatii mult mai jignitoare la adresa politistilor si de la MAI nu a zis nimeni nimic. Buni tare cei de la MAPN!" - a spus Godina, a carui pagina de Facebook este urmarita de aproximativ 350.000 de oameni.

Un deputat PNL ii cere lui Barbu sa-si ceara scuze

Deputatul PNL Ovidiu Raetchi i-a solicitat senatorului ALDE Daniel Barbu sa-si ceara scuze fata de Armata Romana si de familiile militarilor cazuti in teatrele de operatii.

"Victimizarea politicienilor ar trebui sa aiba macar aceasta limita - respectul pentru soldatii care isi risca zilnic viata departe de tara pentru o lume si o Europa mai sigure. Soldatii romani din Afganistan chiar au platit un pret greu de sange, pierzandu-si viata sau fiind raniti sub drapel. Senatorul Barbu ar trebui sa-si ceara scuze urgent fata de Armata Romana si fata de familiile militarilor care si-au dat viata in Afganistan", a declarat Raetchi, intr-un comunicat citat de Agerpres.

Raetchi a adaugat ca soldatii romani sunt expusi zilnic pericolelor din teatrele de razboi pentru a onora angajamentele de stat asumate de Romania.

In opinia sa, lipsa de empatie pentru aceasta situatie este "de neinteles".

"Sunt convins ca majoritatea romanilor sunt constienti de sacrificiul pe care soldatii il fac zilnic, reprezentand Romania. Ca deputat al romanilor din Orientul Mijlociu - calitate care implica si reprezentarea soldatilor din Afganistan - trebuie sa sanctionez declaratia scandaloasa a senatorului ALDE Daniel Barbu, care compara riscurile asumate de un politician cu cele la care sunt expusi militarii nostri din teatrele de operatiuni, considerandu-le 'mai mari' ", a mai spus Raetchi.

VIDEO PROTVPLUS.RO