Tőkés: Sunt jignit in demnitatea fundamentala de afirmatiile lui Ponta, imi apar onoarea in justitie

Laszlo Tokes

Presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, eurodeputatul Tőkés László, afirma, intr-un comunicat, ca este "jignit in demnitatea fundamentala, de cetatean roman si european" de afirmatiile premierului Ponta la adresa sa.

Prin urmare, el sustine ca este nevoit sa isi apere "onoarea in justitie".

"Sunt jignit in demnitatea mea fundamentala, de cetatean roman si european, de afirmatiile stigmatizante ale premierului Victor Ponta, conform carora atat eu, cat si fostul ministru al Justitiei, doamna Monica Macovei, am fi «reprezentantii intereselor straine indreptate impotriva Romaniei», finantati de cei care vor ca Romania sa fie o tara instabila, atacata din toate partile". Ma simt ofensat in loialitatea mea fata de Romania si in identitatea mea de etnic maghiar de afirmatia ca as folosi un «limbaj horthyst». Acuzatiile nefondate ale prim-ministrului socialist roman sunt atat de grave, incat ma simt nevoit sa-mi apar onoarea in justitie", sustine Tőkés.

Potrivit acestuia, afrimatiile facute de premier sunt "cu atat mai grave cu cat ele constituie fundalul cursului politic antimaghiar general declansat odata cu instalarea actualei guvernari".

"In ceea ce priveste atacurile desantate indreptate impotriva mea, amintesc doar de afirmatiile politicianului liberal Puiu Hasotti, si de campania de ura a televiziunii Antena 3, finantata de Dan Voiculescu, fost colaborator al Securitatii, prin care s-a propus retragerea Ordinului Steaua Romaniei ce mi s-a acordat, ba chiar a cetateniei romane. Protestez in mod special impotriva manjirii numelui doamnei Monica Macovei, precum si impotriva incercarii de a ne discredita prin compromitere reciproca de sorginte national-comunista. Protestez fata de politica de instigare postcomunista venita dinspre actualul Guvern roman, indreptata de fapt impotriva intregii comunitati maghiare din Romania, dupa modelul politicii antimaghiare a premierului slovac Robert Fico", afirma Tőkés.

Citește și
Laszlo Tokes
Laszlo Tokes: Pasivitatea nu ii caracterizeaza pe maghiari, au dat un vot negativ complotului USL
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

El adauga ca declaratia liderului grupului parlamentar al Partidului Popular European, Joseph Daul, privind abuzurile premierului slovac sunt valabile pentru ambii premieri: "Europa trebuie sa intervina imediat de fiecare data cand drepturile omului si cele minoritare ale cetatenilor Uniunii sunt afectate".

Tőkés considera ca Monica Macovei afirma pe buna dreptate ca "ultimul premier al Romaniei care vorbea despre «agenturile straine» se numea Constantin Dascalescu, premierul lui Ceausescu.

"De «finantare din strainatate» – din partea agenturilor din Ungaria, din SUA (CIA) si din Uniunea Sovietica (KGB) am fost acuzat ultima oara de Securitate in ultimul si cel mai intunecat an al dictaturii ceausiste. Trecand de persoana mea, mentalitatea si frazeologia utilizate de puterea actuala ne aminteste de cele ale erei ceausiste, denota dispretul fata de revolutia romana de la Timisoara din 1989. Tot in aceasta categorie intra si aluziile facute la «horthysm» si «hitlerism». Doar in anii ’80, in lucrarile autorului de sorginte national-comunista Ion Lancranjan am mai citit asemenea aluzii. De aceasta data insa, ministrul xenofob si sovin al Apararii, Mircea Dusa, face afirmatii care compara primarul orasului Miercurea Ciuc cu Hitler", afirma Tőkés.

"Privind maghiarimea, primul ministru Victor Ponta are o singura remarca cu conotatie pozitiva: «minoritatea maghiara din Romania .... beneficiaza de aceeasi drepturi, ca si romanii, si are un singur reprezentant legitim, Uniunea Democrata Maghiara din Romania». Formula ne este cunoscuta. La vremea respectiva, Nicolae Ceausescu a infiintat Consiliul National al Oamenilor Muncii de Nationalitate Maghiara, tocmai ca sa asigure «unicul reprezentant legal al romanilor de origine maghiara». – Iata cea mai noua incercare, greu de camuflat, avand scopul de a dezbina maghiarii, in spiritul «Divide et impera». Si inca nu am pomenit despre asa numitul razboi al steagurilor si al folosirii limbii maghiare, despre ingradirea arborarii simbolurilor noastre nationale, despre interventiile si manifestarile antimaghiare de frecventa zilnica, sau despre persecutiile autoritatilor impotriva initiatorilor «Noul glas strigator – Új Kiáltó Szó» de la Baia Mare", sustine Tőkés.

El se refera si la "prietenia – mai veche – dintre UDMR si MSZP (Partidul Socialist Ungar)", care "se intruchipeaza in mod spectaculos prin intalnirile «academice» dintre Markó Béla – Bajnai Gordon – Mesterházy Attila – Bokros Lajos" si la "prietenia de arme" dintre MSZP si PSD, "care va culmina probabil in mod exemplar cu intalnirea Mesterházy-Ponta din 9 martie, la Budapesta".

"Iata cum se contureaza, apropriindu-se alegerile din Ungaria, noua politica nationala socialista, in spiritul «internationalei socialiste» din Bazinul Carpatic, politica ce a fost lansata nu demult de MSZP la Cluj, in compania tovaraseasca a fostului presedinte al UDMR", sustine europarlamentarul.

El afirma ca "unele publicatii au relatat despre comunicatul de saptamana trecuta, ca si cum Tőkés László ar avea o parere mai buna despre Ceausescu, decat despre Victor Ponta".

"Nici pomeneala despre asa ceva! La conferinta sa de presa din 25 februarie 2013 presedintele CNMT a spus textual, ca, chiar si pe vremea vechiului regim comunist a existat un fel de autonomie, prin Regiunea Mures Autonoma Maghiara, iar prin infiintarea judetelor Harghita si Covasna „pana si Nicolae Ceausescu a fost mai darnic decat Victor Ponta, primul acordand maghiarilor un fel de autonomie, pe cand Victor Ponta refuza infiintarea regiunii pentru secuime", se mai arata in comunicat.

Tőkés afirma, recent, ca Nicolae Ceausescu a fost "mai generos" decat Victor Ponta, deoarece a permis "o oarecare autonomie a maghiarilor", in timp ce premierul nu permite constituirea unei regiuni care sa corespunda cu tinutul Secuiesc.

Premierul Victor Ponta i-a raspuns, pe 25 februarie, lui Laszlo Tokes, el acuzandu-l pe acesta de limbaj horthyst si de faptul ca, impreuna cu Monica Macovei, reprezinta de 20 de ani interese antiromanesti.

"Eu vad atacurile domnului Tőkés László si ma bucur pentru ca domnul Tőkés, ca si doamna Monica Macovei, au reprezentat in ultimii 20 de ani interesele straine indreptate impotriva Romaniei. Atacurile lui Tőkés impotriva stabilitatii Romaniei si a reprezentantilor legitimi ai minoritatii maghiare, anume UDMR, au legatura cu faptul ca de ani de zile Tőkés si Macovei sunt reprezentantii intereselor antiromanesti", a spus Ponta.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Tokes: Ceausescu a fost mai generos decat Ponta, a permis o oarecare autonomie a maghiarilor
Tokes: Ceausescu a fost mai generos decat Ponta, a permis o oarecare autonomie a maghiarilor

Presedintele CNMT, Laszlo Tokes, sustine ca Nicolae Ceausescu a fost "mai generos" decat Victor Ponta, deoarece a permis "o oarecare autonomie a maghiarilor", in timp ce premierul nu permite formarea unei regiuni care sa corespunda cu Tinutul Secuiesc.

Laszlo Tokes: Pasivitatea nu ii caracterizeaza pe maghiari, au dat un vot negativ complotului USL
Laszlo Tokes: Pasivitatea nu ii caracterizeaza pe maghiari, au dat un vot negativ complotului USL

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat, luni, intr-o conferinta de presa la Oradea, ca pasivitatea nu ii caracterizeaza pe maghiari, acestia dand, la referendum, un vot negativ "complotului USL pentru instaurarea unui guvern post-comunist".

Tokes:
Tokes: "Procentul maghiarilor din Ardeal e 20%. Cauzele: asimilarea agresiva, exodul si colonizarea"

Presedintele CNMT, europarlamentarul Laszlo Tokes, afirma ca "politica de asimilare" a maghiarilor din Romania "continua, de 92 de ani incoace".

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.