The Guardian scrie despre summit-ul de la Sibiu, dar îl critică pe Dragnea: ”Întunecata figură”


Ultimul update: Miercuri 08 Mai 2019 11:19
Data publicarii: Miercuri 08 Mai 2019 11:10
Categorie: Stiri Politice
Liviu Dragnea

The Guardian a publicat, miercuri, un material despre summit-ul liderilor UE de la Sibiu, dar care îl vizează în mod direct pe liderul PSD Liviu Dragnea, care ... nu va participa.

Sub titlul ”Ideologia este chiar el însuși: întunecata figură care decide totul în România”, cotidianul britanic precizează că, în timp ce liderii Uniunii Europene se adună în Transilvania, sub președinția României, ”Liviu Dragnea provoacă o iritare tot mai mare în blocul european”.

Jurnaliștii britanici subliniază faptul că liderii europeni se întâlnesc la Sibiu, deoarece România deține președinția UE pentru prima dată de când a intrat în blocul european în 2007.

În ciuda faptului că Marea Britanie este încă membru al UE, Theresa May a fost de acord să stea deoparte, ca să dea celorlalți 27 de lideri oportunitatea să discute, fără ea, despre viitorul Europei. Însă pentru observatorii politicilor europene care văd mai departe de Brexit, va mai exista un alte mare absent: Liviu Dragnea, cel mai puternic politician din țara gazdă a summit-ului.

Dragnea, liderul partidului de guvernământ, PSD, a devenit o figură îngrijorătoare pentru mulți de la Bruxelles, la fel ca premierul Ungariei, Viktor Orban, sau liderul partidului de guvernământ din Polonia Lege și Justiție, Jaroslaw Kaczyński, chiar dacă este mai puțin cunoscut decât omologii săi regionali, datorită rolului pe care îl are mai mult în spatele scenei.

Dragnea a fost condamnat pentru fraudă electorală, drept pentru care îi este interzis să fie premier, însă prea puțini se îndoiesc de faptul că, în realitate, el conduce guvernarea. Criticii îl acuză de faptul că el este principalul motiv pentru care președinția română (a Consiliului U.E., n. red.) s-a dovedit a fi pentru Guvernul acestei țări mai mult o încercare decât un model, fiind tulburată de o ciorovăială cu Bruxelles-ul din cauza îngrijorărilor legate de legile judiciare.” - scriu cei de la The Guardian.

Summit-ul liderilor UE în România

 

Şefii de stat sau de guvern din ţările Uniunii Europene se vor reuni, joi, într-un summit informal la Sibiu pentru a discuta despre viitorul UE.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat, într-o scrisoare adresată participanţilor, că va propune adoptarea unei declaraţii care să transmită "un mesaj de unitate şi încredere".

Summitul, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, se va desfăşura în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu şi are loc în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Reuniunea va fi prezidată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Sursa: The Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO