Tăriceanu susține că va trebui găsită o ”modificare” la OUG 114

Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu
Agerpres

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat luni că este necesară o modificare a OUG 114/2018, pentru că taxa de 2% prevăzută de actul normativ pentru domeniul energetic este "greu de suportat" de societăţile care folosesc combustibil fosil.

"Taxa este greu de suportat pentru societăţile care activează în domeniul energiei, bazate pe combustibil fosil, pe cărbune, şi creează un fel de discriminare nejustificată între societăţile producătoare care au obligaţia să plătească această taxa şi societăţile de distribuţie din energie care nu o plătesc. Va trebui să găsim o anumită ajustare, modificare, care să facă această taxă să afecteze pe toată lumea în acelaşi fel", a afirmat Tăriceanu, la Senat.

El a precizat că, în această săptămână, vor fi reluate discuţiile pe OUG 114, astfel încât Guvernul să poată să adopte ordonanţa până la sfârşitul acestei luni.

Întrebat dacă se va renunţa la această taxă, Tăriceanu a spus că încă nu s-a decis şi a precizat că "principiile pe care este construită ordonanţa rămân în continuare valabile".

"Poziţia comună am exprimat-o şi eu şi Liviu Dragnea, principiile pe care este construită ordonanţa rămân în continuare valabile. Intenţia noastră a fost şi rămâne de a plafona preţul la gazele naturale pentru consumatorii casnici şi cei defavorizaţi, taxa pe activele bancare va rămâne în continuare să funcţioneze, dar ea nu va fi legată de ROBOR. (...) Va exista, de asemenea, un stimulent pentru bănci în aşa fel încât ele să scadă dobânzile şi să crească nivelul de creditare. Am plecat de la constatarea comună, dobânzile în România pentru credite, fie că vorbim de persoane fizice, fie că vorbim de persoane juridice, sunt cu mult peste dobânzile practicate în alte ţări europene. Nu considerăm că nu există o justificare a acestui lucru. Avem în vedere să mergem cu două măsuri - una de penalizare în cazul în care practică în continuare nejustificat dobânzi ridicate şi una de stimulare pentru cei care coboară dobânzile şi acordă credite mai multe, sau, cu alte cuvinte, în termeni mai tehnici, creşte gradul de intermediere financiară al băncilor", a explicat Tăriceanu.

Citește și
Viorica Dancila
Dăncilă, despre ”ordonanța lăcomiei” 114: "Nimic nu este perfect, totul este perfectibil”

Potrivit lui Tăriceanu, nivelul dobânzilor bancare ar trebui să se apropie de media dobânzilor aplicate în regiune.

"Pe baza calculelor prezentate şi a monitorizării făcute de BNR, în ultima perioadă indicele ROBOR a fost peste media tranzacţiilor efective din ultimele trei luni şi noi considerăm că acest element de referinţă, la care trebuie să se raporteze creditarea, va trebui să aibă în vedere ceva cât mai apropiat de realitatea pieţei", a mai spus Tăriceanu.

OUG 114/2018, aprobată la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri. Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cele mai tari imagini de la Cupa Mondială de rugby din Franța
FOTO Cele mai tari imagini de la Cupa Mondială de rugby din Franța
Citește și...
Dragnea: Săptămâna viitoare nu se va aproba nicio ordonanţă de modificare a OUG 114
Dragnea: Săptămâna viitoare nu se va aproba nicio ordonanţă de modificare a OUG 114

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat că săptămâna viitoare "nu e nicio şansă" să fie adoptată în Guvern o ordonanţă de urgenţă privind OUG 114, pentru că trebuie să mai fie "câteva discuţii".

Dăncilă, despre ”ordonanța lăcomiei” 114:
Dăncilă, despre ”ordonanța lăcomiei” 114: "Nimic nu este perfect, totul este perfectibil”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni că OUG 114, care impune printre altele așa numita taxă a lăcomiei, va suferi modificări în cursul acestei săptămâni.

OUG 114 se modifică. Guvernul se pregătește să dea o nouă ordonanță de urgență
OUG 114 se modifică. Guvernul se pregătește să dea o nouă ordonanță de urgență

Liviu Dragnea a declarat, sâmbătă, în judeţul Ialomiţa, că s-au purtat numeroase discuţii referitoare la OUG 114/2018, cu reprezentanţi ai sistemului bancar şi ai firmelor care administrează pensiile din Pilonul II, ajungându-se la anumite înţelegeri.

Recomandări
Zelenski anunță că forțele ruse fac prăpăd în Herson, unde distrug case, ferme și magazine.
Zelenski anunță că forțele ruse fac prăpăd în Herson, unde distrug case, ferme și magazine. "Este o teroare deliberată"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, miercuri seara, că forțele ruse bombardează cu o brutalitate aparte regiunea Herson.

Cum ar putea fi calculate pensiile începând de anul viitor, când unele s-ar putea mări cu 14 procente
Cum ar putea fi calculate pensiile începând de anul viitor, când unele s-ar putea mări cu 14 procente

De anul viitor pensiile s-ar putea mări cu 14 procente. După ce a adoptat proiectul privind modificările fiscale, Executivul lucrează la noua lege a pensiilor. Proiectul a fost schițat de Ministerul Muncii și conține 3 variante ale formulei de calcul.

Alertă la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. 25 de minori au fost evacuați în urma unor degajări de fum
Alertă la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. 25 de minori au fost evacuați în urma unor degajări de fum

25 de minori internați la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara au fost evacuați, miercuri seară, în urma unor degajări de fum într-o  cameră tehnică.