Surse: Toader, evaluat și debarcat miercuri. Următoarea țintă a lui Dragnea: Dăncilă

16-04-2019 12:34


Tudorel Toader, Viorica Dancila

Rovana Plumb, Natalia Intotero și Tudorel Toader sunt numele miniștrilor care ar putea fi propuși miercuri, în ședința CEX a PSD, pentru a fi schimbați din Executivul condus de Viorica Dăncilă.

Potrivit unor surse din partid, Plumb și Intotero vor rămâne fără portofoliile guvernamentale deoarece sunt candidați pe listele PSD la alegerile europarlamentare, în timp ce Tudorel Toader nu mai este dorit la șefia Ministerului Justiției deoarece refuză să semneze OUG pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. De asemenea, se pare că Liviu Dragnea s-a supărat și pe Viorica Dăncilă din același motiv.

Relaţiile premierului cu Liviu Dragnea s-ar fi răcit de luni bune şi, chiar dacă nimeni nu vorbeşte pe față despre schimbarea ei, au apărut zvonuri că i s-ar pregăti plecarea. Dăncilă îşi doreşte un post de comisar european. Asta înseamnă că din vară s-ar putea retrage din Guvern.

Recent, Liviu Dragnea a spus că Rovana Plumb şi Natalia Intotero ar trebui să demisioneze din funcţiile ocupate în Executiv înainte de a începe campania electorală.

De această dată, modalitatea prin care aceștia vor fi schimbați este prin restructurarea guvernamentală, pentru că PSD vrea să evite un nou blocaj care ar putea fi provocat de refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi noi miniștri.

De altfel, restructurarea guvernamentale a mai fost luată în calcul de coaliția PSD-ALDE și la începutul acestui an, când Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ”poate să fie o variantă, pentru că preşedintele blochează în mod sistematic”.

Spre deosebire de remanierea guvernamentală, restructurarea trebuie supusă aprobării senatorilor și deputaților, iar dacă nu se strâng minimum jumătate plus unu din voturi ”pentru”, Guvernul este demis.

Potrivit acelorași surse, la ședința CEX de miercuri a social-democraților va fi ”scoasă la tablă” și premierul Viorica Dăncilă, tot pentru situația legată de OUG pentru codurile penale.

În urmă cu aproximativ o săptămână, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat că premierul Dăncilă trebuie să "hotărască urgent" şi să îşi asume răspunderea în privinţa OUG pe Codurile penale, să rezolve "abuzurile" care au fost făcute "abominabil". De asemenea, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, social-democratul Nicuşor Halici, a afirmat luni că este o urgenţă adoptarea modificărilor aduse Codurilor penale care au fost declarate constituţionale, menţionând că, dacă acestea nu vor mai fi adoptate prin ordonanţă de urgenţă, ar trebui finalizate în Parlament.

Ce nume sunt avute în vedere pentru înlocuirea lui Tudorel Toader la Ministerul Justiției

 

Potrivit unor surse din PSD, în locul lui Tudorel Toader la portofoliul justiției sunt luate în calcul nume precum Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae sau Robert Cazanciuc

Luni, Tudorel Toader a fost întrebat de jurnaliști despre varianta de a face un pas în spate de la conducerea Ministerului Justiţiei, având în vedere că preşedintele PSD şi-a exprimat nemulţumirea faţă de el.

Toader a răspuns ironic, făcând doi paşi înapoi: "Uitaţi, îl fac, am făcut doi".

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO