Surse oficiale: Dacian Ciolos si Corina Cretu ar fi cele doua nominalizari ale Romaniei pentru functia de comisar european

Dată publicare: 30-08-2014 15:13
Dată actualizare: 02-09-2014 07:02


Comisia Europeana

Dacian Ciolos si Corina Cretu ar fi cele doua nominalizari pentru functia de comisar european pe care Guvernul le-ar fi trimis la Bruxelles, au precizat surse oficiale.

Nominalizarile ar fi fost transmise la sfarsitul lunii iulie. Presedintele Traian Basescu a spus, sambata, intr-o declaratie de presa sustinuta inainte de plecarea catre Bruxelles, unde participa la reuniunea Consiliului European, ca, "spre surprinderea" sa, a aflat ca Romania a transmis doua nominalizari pentru functia de comisar european, fapt despre care stie de la Bruxelles, potrivit Mediafax.

Traian Basescu a fost intrebat despre a doua nominalizare facuta de Guvern pentru postul de comisar european, insa nu a precizat despre cine este vorba. "Eu știu ca sunt doua nominalizari, dar nu știu care", a raspuns șeful statului la intrebarea jurnaliștilor. Presedintele Basescu a mentionat ca la reuniunea de sambata a Consiliului European nu se va discuta lista de comisari, aceasta fiind "o afacere pe care o decide, conform Tratatului, presedintele Comisiei", Jean-Claude Juncker. "Vreau sa fiu foarte clar, nu intentionez niciun fel de disputa, nu creez o disputa, este dreptul Guvernului sa actioneze asa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat ca avem doua nominalizari transmise la Bruxelles, suntem unul din putinele state care au acceptat aceasta rugaminte a presedintelui Jean-Claude Juncker", a mentionat Basescu.

"Niciodata reprezentantul Romaniei in Comisia Europeana nu a fost desemnat de presedinte, intotdeauna insa a fost desemnat intr-o intelegere (...), intotdeauna desemnarile le-au facut guvernele in colaborare cu presedintele. Nu ma deranjeaza ca de data aceasta am aflat de la Bruxelles ca Romania a facut doua desemnari, ci cred ca trebuie avut in vedere faptul ca Legea 373 prevede o procedura interna, parlamentara, audierea celui propus pentru functia de comisar in comisia de specialitate a Parlamentului", a mai spus el. Președintele a menționat ca ii ramane sa insiste pentru un "portofoliu reprezentativ" pentru Romania in Comisia Europeana. El a menționat ca exista "o exigența creata acum" care a existat și inainte, dar nu a fost respectata tot timpul privind faptul ca "un comisar nu poate ocupa consecutiv, de doua ori, același portofoliu".

"In orice caz, este important ca Romania sa obțina un portofoliu relevant, dupa ce a deținut portofoliul Agriculturii sa nu ne intoarcem iar la Multilingvism. Va si o sarcina a Guvernului, dar de care nu ma derobez nici eu, in cadrul neoficial, in discuții cu președintele Jean-Claude Juncker", a afirmat Basescu. Premierul Victor Ponta a declarat, la 31 iulie, ca a transmis scrisoarea prin care Dacian Ciolos este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea Romaniei, pentru portofoliul Agriculturii. El a precizat ca a transmis scrisoarea dupa ce a discutat cu presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO