Şedinţă de guvern joi dimineață. Pe agendă, modificări în domeniul Justiţiei

Ultima actualizare: 11-12-2019 16:16
Ludovic Orban
Agerpres

Guvernul se va reuni în şedinţă joi, la 10:00, după ce Senatul a decis miercuri prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor până la 1 ianuarie 2022, menţinându-se pentru următorii 2 ani vechimea minimă de 25 de ani

"În cadrul unei ordonanţe de urgenţă care fost dată de domnul Tudorel Toader (...), în cursul dezbaterii şi aprobării legii de aprobare a ordonanţei s-au introdus aceste amendamente care prorogă termenul. Noi am convocat şedinţă de guvern mâine, la ora 10,00, când expiră termenul la care parlamentarii pot depune amendamente la cele trei proiecte de lege. Evident, vom lua cont de acest vot la Senat şi vom decide în consecinţă. Dar aşteptăm să vedem şi amendamentele", a declarat Orban la Parlament, conform Agerpres.

Acesta a adăugat că e posibil ca Guvernul să nu mai includă în proiectul care vizează legile Justiţiei decât acea prorogare de termen care vizează creşterea vechimii de la 2 ani la 4 ani pentru intrarea în magistratură.

"E posibil, în schimb, să primim alte amendamente care pot să ducă la abrogare, şi atunci vom discuta, sau prorogarea termenului pe o perioadă mai lungă, nu pot să anticipez acum care vor fi amendamentele formulate de parlamentari", a spus acesta.

Senatul a decis, în şedinţa de plen de miercuri, în unanimitate, cu 81 de voturi "pentru", prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor până la 1 ianuarie 2022, menţinându-se pentru următorii doi ani vechimea minimă de 25 de ani.

De asemenea, senatorii au decis să proroge pentru 1 ianuarie 2021 termenul de la care numărul judecătorilor în completele inferioare va creşte de la doi la trei.

Cele două modificări au fost făcute prin amendamente aduse proiectului de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei.

Senatul este for legislativ decizional pentru acest act normativ.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO