Emil Boc: Nu s-a discutat concret inlocuirea mea

×
Codul embed a fost copiat

Emil Boc ramane in fruntea Guvernului, desi toata lumea s-a intrebat cine il va urma in functia pe premier. Nu l-a schimbat nimeni, desi presedintele le-a spus parlamentarilor PDL ca este nevoie de "recastigarea increderii in actualul Guvern".

Senatorii si deputatii n-au acceptat insa un independent la sefia Executivului, asa ca discutia pentru un nou cabinet a fost amanata pana dupa congresul UDMR, care va avea loc pe data de 26 februarie.

Dupa intalnirea de la Parlament, a urmat, marti seara, o noua sedinta la Vila Lac, de data aceasta intre Traian Basescu si liderii PDL din teritoriu.

In mai putin de doua zile, presedintele Traian Basescu a avut patru intalniri cu liderii locali ai PDL. Potrivit unor surse, la ultima, desfasurata marti seara la vila Lac, au dezbatut noi strategii de relansare a partidului: problema pe care seful statului le-o semnalase, cateva ore mai devreme, parlamentarilor partidului.

"Cred ca Guvernul trebuie sa gaseasca un alt stil de guvernare, o guvernare care sa nu mai vizeze trecerea prin criza, ci relansarea economica. Nimic nu e posibil fara restabilirea increderii in Executiv", a spus presedintele Romaniei.

Citește și
Mugur Isarescu si Traian Basescu
Presedintele Basescu i-a propus lui Isarescu sa preia sefia Guvernului
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Potrivit unor surse din interiorul partidului, presedintele le-a transmis parlamentarilor ca, personal, agreeaza ideea unui nou guvern condus de un tehnocrat. Totusi, liderii organizatiilor din tara i-au transmis ca-l prefera premier pe Emil Boc.

In batalia interna din partid, un singur lucru pare sa fi ramas cert: premierul nu va putea conduce si PDL. Unii lideri acceptau marti ideea presedintelui Basescu: premier independent, Emil Boc - sef al partidului pentru inca patru ani.

Dar ideea numirii unui premier din afara partidului nu a picat bine in randul majoritatii PDL-istilor, reuniti in jurul secretarului general Vasile Blaga.

Potrivit unor surse, in timpul discutiilor, unii sefi de organizatii ar fi propus chiar ca Vasile Blaga sa preia conducerea Executivului, iar Emil Boc sa ramana sef la partid.

"Presedintele partidului. Boc si-ar dori mai mult sa fie seful partidului", a spus Sulfina Barbu, deputat PDL.

Varianta neagreata, insa, nici de Traian Basescu, nici de Blaga.

La intalnirea din Parlament, tabara lui Vasile Blaga si cea a lui Emil Boc s-au intalnit fata in fata. Potrivit unor informatii, primii ar fi incercat sa-l convinga pe Emil Boc sa ramana premier, garantandu-i aceasta pozitie si dupa congresul partidului din luna mai. Apropiatii lui Vasile Blaga ar fi sustinut ca, intr-o confruntare directa Blaga - Boc, actualul presedinte de partid ar pierde.

Daca pe tot parcursul zilei au existat speculatii cu privire la schimbarea lui Boc cu un premier independent, marti seara, Emil Boc a declarat, dupa intalnirea cu parlamentarii PDL, ca nu s-a discutat concret despre inlocuirea sa: "Nu s-a discutat direct aceasta varianta pentru ca nu este cazul. Nu a fost o asemenea discutie concreta in acest moment".

Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa intalnirea avuta la Parlament cu parlamentarii PDL, ca toate speculatiile privind un premier sunt "in afara realitatii, pentru ca nimic nu se va lua in discutie la nivelul coalitiei, pana dupa ce se termina alegerile UDMR".

Declaratia presedintelui Traian Basescu a venit dupa o serie de intalniri de taina cu mai marii PDL. Desi pana acum Basescu nu a avut reuniuni cu niciunul dintre partidele din coalitie, seful statului a spus ca a inceput o serie de discutii cu formatiunile politice.

Cat despre un deznodamant, Basescu a dat si un termen: saptamana viitoare, dupa congresul UDMR, in care va fi aleasa, noua conducere.

Pe de alta parte, ministrul dezvoltarii, Elena Udrea, a declarat, dupa intalnirea grupurilor parlamentare ale PDL cu presedintele Traian Basescu, ca nu s-a pus in discutie reconfirmarea in functie a premierului Emil Boc, ci au fost abordate variantele pentru recastigarea increderii in Guvern, relateaza Mediafax.

Elena Udrea a mai aratat ca "discutia nu s-a inchis in interiorul partidului", mentionand ca au fost luate in calcul toate variantele si ca partidul trebuie sa se mai gandeasca.

Potrivit lui Udrea, la intalnire au fost opinii si pentru varianta unui premier tehnocrat, dar i pentru un premier politic si ca nu a fost un curent majoritar si "fiecare a avut puncte de vedere transante".

Marti - 15 februarie

21:15 - Surse participante la discuţia pe care presedintele Traian Basescu a avut-o cu UNPR, referitoare la eventualitatea numirii unui premier independent, au declarat, pentru Gandul, ca s-a luat act despre o atare posibilitate.

20:25 Blaga, citat de Gandul: "Au fost puncte de vedere, care au sprijinit ideea numirii unui premier independent"

20:13 - "Se va face o evaluare in urmatoarele 10-12 zile si daca, in urma analizelor, noi vom ajunge sau PDL va ajunge la concluzia ca vrea sa faca o schimbare, am prefera varianta desemnarii un premier politic. Nu pot sa exclud in totalitate varianta unui premier tehnocrat, dar intr-o coalitie un premier tehnocrat va avea dificultati in privinta sustinerii parlamentare si a sprijinului permanent", a declarat, pentru Gandul, liderul UDMR, Kelemen Hunor.

20:10 - Liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat pentru Gandul, ca i-a transmis presedintelui ca dezirabil este un premier politic, dar si mai dezirabila este ideea de a nu schimba premierul, iar seful statului a luat act de acest punct de vedere.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARATII FACUTE DE EMIL BOC 

 

 

Premierul Emil Boc a punctat cateva dintre realizarile guvernului, cum ar fi salariile majorate pe brut cu 15% pentru bugetari si cresterea pensiilor acelora care au lucrat in grupele I si II de munca. Boc a spus ca guvernul si-a respectat acest angajament.

Emil Boc a mai declarat ca masurile dure luate pana acum de guvern au fost in interesul tarii si chiar daca ele au dus la o scadere a popularitatii din punct de vedere politic, acum PDL trebuie sa recupereze punctele pierdute. Aceasta pentru ca obiectivul PDL este sa castige alegerile din 2012, a mai spus Boc.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARATII FACUTE DE TRAIAN BASESCU, dupa intalnirea de la Parlament, cu parlamentarii PDL.

 

 

18:19 - Traian Basescu: "Am inceput de ieri (luni) o serie de consultari in interiorul coalitiei, legate de nevoia de relansare a increderii in guvern. Suntem in stadiul in care guvernul a incheiat, cu succes, un acord cu Uniunea Europeana si Banca Mondiala, prin care Romania a reusit sa iasa din derapajul economic. Trimestrul al IV-lea da semnalul de crestere pozitiva a economiei. Suntem in momentul in care estimarea cresterii economice negative, de -1,9 a PIB-ului nu mai este valabila".

"Guvernul trebuie sa gaseasca un alt stil de guvernare, o guvernare care sa nu mai vizeze trecerea prin criza, ci relansarea economica. Intreaga coalitie trebuie sa fie solidara si consolidata in gasirea unei solutii de restabilire a increderii in guvern", a mai spus seful statului.

"Sunt multe solutii de relansare a increderii. Speculatiile facute de presa sunt in afara realitatii, pentru ca nimic nu se va lua in discutie la nivelul coalitiei, pana dupa ce se termina alegerile din UDMR", a adaugat Traian Basescu. Toti liderii importanti ai politicii romanesi vor fi prezenti la Congresul UDMR, programat la Oradea, pentru 26 si 27 februarie.

Intrebat despre varianta unui premier independent, Traian Basescu a raspuns: "Cred ca poate fi o solutie, dar nu cred ca in coalitie va exista o sustinere pentru aceasta idee".

Cine este Cristian Popa, viceguvernator BNR si posibil premier?

18:15 - Intrebat daca USL va initia discutii pentru formarea unei majoritati parlamentare in cazul demisiei premierului Boc, Antonescu a raspuns: "Nu as vrea sa discutam pana nu se intampla. Nu am nicio garantie ca, dupa toata tevatura asta, domnul Boc poate a ramana bine-merci. S-a discutat de mai multe ori ca Emil Boc e vai de capul lui din punct de vedere politic sau ca premier. Daca se va intampla, noi, ca Uniune Social Liberala, vom avea propria oferta, vom purta discutiile care sunt uzuale in asemenea situatii".

18:06 - Crin Antonescu: Isarescu nu poate fi Ali Baba peste cei 40 de pedisti, nu-si poate compromite imaginea

"Nu-mi imaginez ca un om de talia lui Mugur Isarescu ar putea conduce un Guvern format din oamenii PDL, ei pe care ii vedem sau altii. Sunt aproape convins ca Isarescu, la CV-ul sau profesional si politic, nu-si poate compromite imaginea patronand o asemenea asociatie. Nu poate fi Ali Baba peste cei 40 de pedisti", a spus Crin Antonescu.

Presedintele PNL a mai declarat ca: "Personal, am indoieli ca Traian Basescu se va debarasa de Emil Boc". El a precizat ca o criza de Guvern si o demisie mai mult sau mai putin fortata a premierului Emil Boc sunt de salutat.

17:47 - Crin Antonescu: USL nu va vota niciun premier independent propus de Traian Basescu

Copresedintele USL, Crin Antonescu, a declarat ca Uniunea nu va vota niciun premier independent propus de presedintele Traian Basescu si nu va participa la nicio formula de guvernare care sa cuprinda PDL.

Liderul PNL a mai precizat, potrivit Mediafax, ca sansele USL de a ajunge la guvernare daca va fi nominalizat un premier independent raman neafectate si ca, daca se va ajunge la aceasta situatie, se vor oferi dovezi clare privind "falimentul guvernarii PDL-Basescu-Boc" si incapacitatea acestei grupari de a gasi un premier credibil din randurile sale.

17:26 - Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca PD-L "nu poate oferi o solutie completa pentru guvernarea Romaniei", iar inlocuirea premierului Boc este o recunoastere a faptului ca democrat-liberalii nu au oameni capabili sa guverneze. Crin Antonescu a mai catalogat drept "inacceptabil" din punct de vedere constitutional ca presedintele Romaniei sa se implice atat de mult in activitatea interna a unui partid.

17:18 - Elena Udrea: Nu am discutat despre inlocuirea lui Emil Boc cu un prim-ministru independent. Este, insa, o varianta "teoretic posibila".

Presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, a declarat marti, inaintea intalnirii dintre seful statului si grupurile parlamentare ale PDL, ca nu s-a discutat in partid despre inlocuirea lui Emil Boc cu un premier independent, ea mentionand insa ca varianta este "teoretic posibila".

Intrebata despre vehicularea numelui viceguvernatorului BNR, Cristian Popa, pentru functia de premier, Elena Udrea a declarat ca nu a auzit despre asa ceva.

17:18 - Ponta: PSD va vota impotriva oricarei variante de guvern PDL

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, dupa sedinta BPN, ca parlamentarii partidului vor vota impotriva oricarei variante de guvern PDL, oricare ar putea fi un eventual nou prim-ministru. Ponta a mai afirmat ca ideea unui premier independent "nu exista la modul real".

16:36 - Deputatul Dan Pasat a fost printre primii parlamentari care au sosit la reuniunea grupurilor parlamentare ale PDL cu premierul Emil Boc si presedintele Basescu. Potrivit Mediafax, Pasat le-a vorbit ziaristilor despre decizia lui de autosuspendare din partid, precizand ca nu s-au facut presiuni asupra sa din partea PDL pentru a lua aceasta hotarare.

La scurt timp dupa Dan Pasat, la intalnire au venit Elena Udrea, Raluca Turcan, Monica Iacob Ridzi si William Branza.

16:15 - Seful statului a sosit la sala unde are loc intalnirea impreuna cu premierul Emil Boc, acestia fiind insotiti de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase si de liderii grupurilor parlamentare ale PDL.

Traian Basescu nu a facut declaratii presei inainte de a intra la sedinta, dar, la insistentele jurnalistilor, a spus: "Va spun dupa". Vezi video!

15:14 - Udrea: "Ideea unui premier independent este cel putin la fel de buna ca cea a unui premier politic"

Presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, a declarat, marti, ca ideea unui premier independent nu este o varianta exclusa, dar trebuie sa fie decizia partidului, aratand ca, daca vor fi optiuni in acest sens, este "una cel putin la fel de buna ca un premier politic".

"Nu este o varianta exclusa (cea de premier idependent - n.r.), dar trebuie sa fie decizia partidului. Daca vor fi optiuni pentru aceasta varainta, cred ca este una cel putin la fel de buna ca un premier politic", a precizat Udrea, la intrebarea cum vede ideea unui premier independent.

In legatura cu propunerea de separare a functiei de presedinte al PDL de cea de premier, Udrea a spus ca "depinde de perioada".

"Cred ca presedintele partidului poate fi si premier, ca regula, insa depinde de context, cum este mai bine pentru partid, cum este mai bine si pentru Guvern", a explicat Udrea.

Sulfina Barbu, deputat PDL: Este important sa se separe functiile de presedinte PDL si premier

"In aceasta etapa, in PDL este nevoie de o echipa noua, improspatata, in care presedintele partidului sa se dedice conducerii partidului. Consider ca este important sa se separe aceste functii", a spus Sulfina Barbu.

Sulfina Barbu a mai adaugat ca: "Asa cum il cunosc pe presedintele partidului, Emil Boc, cu siguranta se gandeste foarte serios la partid, pentru ca are inca aceasta calitate, de presedinte al partidului".

Basescu catre membrii PDL: Am premierul independent, dar nu vi-l spun

Presedintele Basescu i-a propus lui Isarescu sa preia sefia Guvernului

Surse din PDL spun ca, marti, au avut loc discutii intense intre tabara din PDL care il sustine pe actualul premier, Emil Boc, si tabara care il sustine pe Vasile Blaga, secretarul general al formatiunii politice. Se pare ca, "tabara Blaga" incearca sa-l convinga pe premier sa nu renunte la functia de prim-ministru, dar sa nu isi mai depuna candidatura la sefia partidului. Drept rasplata, grupul sustinator al secretarului geneal al PDL i-ar promite sprijin pana la sfarsitul mandatului, in 2012. Potrivit sustinatorilor lui Vasile Blaga, Boc oricum nu ar avea sanse de a castiga alegerile interne.

Aceleasi surse spun ca Emil Boc ar urma sa ramana premier, dar va anunta ca nu mai candideaza la sefia PDL. Vasile Blaga ar urma sa devina liderul oficial al partidului, iar functia de prim-vicepresedinte al pedelistilor va fi ocupata de Teodor Baconschi, considerat apropiat presedintelui Basescu. In alte functii de conducere ar putea fi numiti membrii PDL considerati a face parte din aripa reformista a partidului.

Cele mai frecvente nume vehiculate pentru functia de premier sunt: ministrul justitiei Catalin Predoiu, expertul in dezvoltare durabila Calin Georgescu, reprezentantul Romaniei la FMI Mihai Tanasescu, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, dar si viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Cat despre colegii de guvernare ai PDL, UDMR-istii  s-au pronuntat pentru un premier politic.

Basescu: "Am premierul independent, dar nu vi-l spun"

Traian Basescu le-ar fi spus liderilor filialelor PDL, la intalnirea de luni seara de la Vila Lac 1, ca are numele de premier independent, dar ca nu vrea sa il anunte, scrie Gandul, citand surse participante la intalnire.

La intalnirea de la Vila Lac 1, premieul Emil Boc nu ar fi scos niciun cuvant, mai scrie cotidianul Gandul. Ar fi spus la un moment dat ca este dispus sa plece din sedinta, daca sefii de filiale sunt jenati de prezenta sa. "Stai, domn'e, aici, suntem suficient de barbati sa ne spunem adevarul in fata", i-ar fi raspuns vicele Florin Popescu, liderul de Dambovita.

Daca Boc ramane, Guvernul va fi remaniat

Surse din Partidul Democrat-Liberal au declarat, marti, pentru Mediafax ca, daca optiunea presedintelui Traian Basescu pentru un premier independent nu va fi acceptata, Emil Boc va fi mentinut la sefia Guvernului, insa Executivul va fi remaniat.

Emil Boc, nevoit sa aleaga intre functia de premier si cea de presedinte al PDL?

Presedintele s-a intalnit, luni seara, cu liderii de filiale judetene, carora le-ar fi spus ca il vede in continuare lider de partid pe Emil Boc.

Insa pentru functia de premier ar opta pentru un independent. Jurnalistii de la Gandul scriu ca Basescu i-ar fi propus deja guvernatorului Mugur Isarescu sa preia guvernarea.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Basescu catre membrii PDL: Am premierul independent, dar nu vi-l spun
Basescu catre membrii PDL: Am premierul independent, dar nu vi-l spun

UPDATE: Traian Basescu le-a spus liderilor filialelor PDL, la intalnirea de luni seara de la Vila Lac 1, ca are numele de premier independent, dar ca nu vrea sa il anunte, scrie "Gandul", citand surse participante la intalnire.

Presedintele Basescu i-a propus lui Isarescu sa preia sefia Guvernului
Presedintele Basescu i-a propus lui Isarescu sa preia sefia Guvernului

UPDATE: Potrivit Mediafax, care citeaza Gandul, presedintele Traian Basescu a fost astazi la sediul BNR pentru a-i propune lui Mugur Isarescu functia de premier.

Recomandări
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.