Scandal în plenul Parlamentului, la dezbaterea bugetului 2024. Proteste şi huiduieli. „Buget pentru speciali”

×
Codul embed a fost copiat

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a început, marţi seara, dezbaterea asupra proiectului bugetului de stat pe anul 2024.

Parlamentari de la AUR şi de la USR au protestat în şedinţa plenului reunit al Parlamentului, în timpul discursului premierului Marcel Ciolacu. Prim-ministrul şi-a susţinut cu greu discursul. Pe parcursul lui, Ciolacu s-a întors de mai multe ori spre preşedinţii de şedinţă, dar protestele din jurul tribunei au continuat.

”AUR îşi asumă să blocheze tribuna Parlamentului, dacă majoritatea PSD-PNL, cu sprijinul USR şi UDMR, nu majorează salariile profesorilor cu 40%. Ne asumăm orice sancţiune dacă nu respectă promisiunile făcute profesorilor şi dacă nu îi tratează cu respect”, a transmis AUR.

Parlamentarii AUR au protestat, cerând oprirea ”batjocurii” şi acordarea banilor promişi profesorilor. Liderul AUR, George Simion o acuză pe Diana Şoşoacă că a făcut scandal, la cererea PSD. Diana Şoşoacă îl acuză că a lovit-o. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că aşa se face politică dacă nu ai argumente.

Citește și
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Dezbaterea s-a încheiat și va fi reluată miercuri la ora 10:00.

Ionel Dancă (deputat neafiliat): Proiectul de buget este o minciună gogonată

Proiectul de buget pe anul 2024 este o minciună gogonată, a declarat, marţi seara, deputatul neafiliat Ionel Dancă, în plenul reunit al Parlamentului.

El a calificat manifestările din plenul Legislativului, în timp ce diferiţi parlamentari vorbeau la tribună, drept un "circ penibil, care arată modul în care a decăzut una dintre instituţiile care ar trebui să facă legile în România şi să guverneze ţara".

Anca Dragu (USR): Bugetul pe 2024 - total nerealist, mincinos şi fără viziune

Senatorul USR Anca Dragu a afirmat, marţi seara, în plenul reunit al Parlamentului, că proiectul bugetului de stat pe anul viitor este nerealist, mincinos şi fără viziune.

"Bugetul pentru anul 2024 este un buget total nerealist, este un buget mincinos, un buget fără viziune şi care nu asigură o dezvoltare a României. Credeam că bugetul pentru 2023 a fost cel mai prost buget, pentru că aţi început cu un deficit de 4,4% din PIB şi terminaţi acest an cu 6,6% din PIB, dar nu, cel pentru 2024 este într-adevăr cel mai nerealist buget", a spus Dragu, la dezbaterea din plenul Parlamentului asupra proiectului bugetului de stat pe anul viitor.

Claudiu Târziu (AUR) spune că actualul buget este unul al neputinţei

Senatorul Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a afirmat, marţi seara, că bugetul pentru anul 2024 este unul "al neputinţei".

Încă de la începutul şedinţei plenului reunit al Parlamentului în care se dezbate proiectul bugetului pe anul viitor, reprezentanţii AUR au protestat afişând pancarte şi huiduind din sală.

Ciolacu: Un buget al dezvoltării şi al echităţii, bazat pe investiţii şi dreptate socială

Bugetul pentru anul 2024 este unul al dezvoltării şi al echităţii, un buget bazat pe investiţii şi dreptate socială‚ un buget care să ne ajute să traversăm aceste vremuri grele, dar care să şi pregătească România pentru oportunităţile uriaşe din viitor, a declarat, marţi, în plenul Parlamentului, prim-ministrul Marcel Ciolacu.

"Bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării şi al echităţii. Un buget bazat pe investiţii şi dreptate socială, un buget în care creşterea economică se regăseşte în creşterea nivelului de trai al populaţiei. În acelaşi timp, bugetul pe care vi-l propun astăzi este un buget care să facă faţă provocărilor imediate, pe termen scurt, dar care să pună, totodată, şi bazele succesului nostru, pe termen lung. Un buget care să ne ajute să traversăm aceste vremuri grele, dar care să şi pregătească România pentru oportunităţile uriaşe din viitor", a afirmat Ciolacu.

Scandal în plenul Parlamentului: proteste şi huiduieli în timpul discursului premierului Ciolacu

Parlamentari de la AUR şi de la USR au protestat marţi seara, în şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care se dezbate proiectul bugetului de stat pe anul 2024, în timpul discursului premierului Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul şi-a susţinut cu greu discursul. Pe parcursul lui, Ciolacu s-a întors de mai multe ori spre preşedinţii de şedinţă, dar protestele din jurul tribunei au continuat.

Parlamentarii USR au afişat cuburi din carton galbene şi roşii cu mesaje precum "Taxe noi", "Buget pentru speciali", "PSD şi PNL monopol pe Parlament".

”Cadourile de sărbători pe care PSD şi PNL le-au pregătit oamenilor în bugetul pentru 2024 sunt taxe noi şi buget record pentru speciali. Este inadmisibil ca românii să plătească taxe noi pentru ca specialii să trăiască bine. Dacă bugetul trece în forma propusă de Guvernul PSD-PNL, gaura bugetară va ajunge anul viitor la 130 de miliarde de lei şi fiecare român va trebui să plătească 7.000 de lei pentru că aşa vrea Marcel Ciolacu”, a declarat preşedintele Cătălin Drulă.

La începutul şedinţei, mai mulţi parlamentari AUR au protestat, afişând mai multe pancarte: "Opriţi batjocura", "ASF instituie de sinecuri".

Pe acest fond, deputatul AUR George Simion şi senatoarea Diana Şoşoacă au avut un conflict, adresându-şi mai multe jigniri.

Cei din UDMR au fost acuzați de parlamentarii AUR că au consumat alcool. Pentru a calma spiritele a intervenit și fostul ministru al Mediului, Barna Tánczos.

Comisiile de buget-finanţe au dat, anterior, tot marţi, raport favorabil celor două proiecte.

Guvernul a aprobat, pe data de 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul pentru 2024. Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB.

Articol recomandat de sport.ro
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Citește și...
Ce pensie va avea Klaus Iohannis, după 10 ani la Cotroceni. „Are indicele cel mai mare în grilă”
Ce pensie va avea Klaus Iohannis, după 10 ani la Cotroceni. „Are indicele cel mai mare în grilă”

Președintele Klaus Iohannis și-a depus dosarul de pensionare, din funcția de profesor de fizică, a anunțat marți Administrația Prezidențială.

Guvernul a aprobat un memorandum care amendează Acordul cu Republica Moldova privind cooperarea în domeniul militar
Guvernul a aprobat un memorandum care amendează Acordul cu Republica Moldova privind cooperarea în domeniul militar

Cele două părţi se vor sprijini, în condiţii de reciprocitate şi pe bază de oportunitate, în toate aspectele referitoare la pregătirea şi participarea la misiuni şi operaţii în cadrul coaliţiilor multinaţionale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE.

Premierul anunță că toate pensiile vor fi plătite înainte de Paște. Banii, deja transferați către Poșta Română
Premierul anunță că toate pensiile vor fi plătite înainte de Paște. Banii, deja transferați către Poșta Română

Toate pensiile vor fi plătite înainte de Paște, a dat asigurări premierul în ședința de Guvern de marți.

Recomandări
Cea mai mare rețea de fraudă prin telefon din Europa a fost destructurată de Europol. Polițiștii au găsit 1 mil. € cash
Cea mai mare rețea de fraudă prin telefon din Europa a fost destructurată de Europol. Polițiștii au găsit 1 mil. € cash

Cea mai mare rețea de fraudă prin telefon din Europa a fost destructurată, anunță Europol și poliția germană. Au fost identificate 12 “call-centere” de unde europenii erau sunați și păcăliți sau amenințați să plătească sume de bani.

Intervenţie de urgenţă la Slănic pentru stabilizarea provizorie a străzii surpate. Anunțul autorităților
Intervenţie de urgenţă la Slănic pentru stabilizarea provizorie a străzii surpate. Anunțul autorităților

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a aprobat, vineri, realizarea unei intervenţii de urgenţă pentru stabilizarea provizorie a străzii 23 August din Slănic, surpată în urmă cu o săptămână.

„Profitorii de război sunt puţini, dar puternici”. Îngrijorat, Viktor Orban trimite săgeți către liderii europeni și SUA
„Profitorii de război sunt puţini, dar puternici”. Îngrijorat, Viktor Orban trimite săgeți către liderii europeni și SUA

Ungaria va fi nevoită să-şi sporească cheltuielile militare şi în anul următor dacă războiul din Ucraina se prelungeşte şi în 2025, ceea ce presupune reducerea fondurilor disponibile pentru alte cheltuieli.