România primește cel mai grav avertisment de la UE. PSD susține că e mâna lui Iohannis

Dată publicare: 13-05-2019 18:43
Dată actualizare: 13-05-2019 20:47


Comisia Europeană ameninţă autorităţile de la Bucureşti, cu cea mai dură procedură de sancţionare.

Prim-vicepresedintele Frans Timmermans a trimis o scrisoare primilor patru oameni din stat şi le-a cerut încă o dată să renunţe la modificările aduse codurilor penale.

În caz contrar, Comisia Europeană va activa fără întârziere mecanismul care precede activarea articolului 7, adică suspendarea dreptului de vot al unei ţări, în Consiliul Uniunii Europene. ''Suntem în campanie electorală, iar Timmermans, trimite scrisori pentru că aşa i-a cerut Iohannis'', a fost replică, celor de la PSD.

În ultimele luni, Comisia Europeană s-a referit de multe ori la abaterile de la statul de drept ale autorităţilor de la Bucureşti. Însă, în textul adresat preşedintelui, premierului şi liderilor celor două camere tonul este mai dur şi se vorbeşte explicit despre sancţiuni.

„Comisia își rezervă competențele în calitate de gardian al tratatelor și nu va ezita să lanseze rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar atunci când este necesar”, se arată în scrisoare. 

Timmermans vorbeşte apăsat despre încălcarea independenţei justiţiei prin înfiinţarea secţiei speciale a magistraţilor şi de procedurile controversate de desemnare a procurorilor şefi.

Sunt criticate şi modificările aduse codurilor penale, respectiv a articolelor prin care se reduc termenele de prescripţie a faptelor, a pedepselor pentru anumite infracţiuni precum abuzul în serviciu sau redefirea articolelor privind luarea de mită.

"Preocupările principale se referă la evoluțiile care interferează cu independența judiciară și lupta eficientă împotriva corupției, inclusiv protecția intereselor financiare ale UE și, în special, a amendamentelor recent adoptate la Codul penal, care riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni. Legislația posibilă pentru a permite recursurile extraordinare ar agrava situația statului de drept", spune Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

De-a lungul timpul, puterea a răspuns acestor critici acuzând că oficialii europeni nu au toate datele.

Cătălin Rădulescu, deputat PSD, susține că scrisoarea a fost trimisă la îndemnul lui Iohannis.

Asta în timp ce opoziţia reclamă că s-ar putea ajunge la cea mai dură sancţiune împotriva unui stat membru UE.

"Există riscul major pentru România să se activeze practic procedura prevăzută în articolul 7 din Tratat, şi anume suspendarea dreptului de vot al României la nivelul Consiliului Uniunii Europene", spune Ludovic Orban, președinte PNL. 

Codurile penale au fost adoptate de Parlament în aprilie, iar acum se afla din nou la Curtea Constituţională, contestate de şeful statului.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO