"Relatiile romano-ruse sunt bunicele, dar nu de prima categorie"

18-02-2011 00:21

Traian Basescu si Vladimir Putin

Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Aleksandr Ciurilin, a declarat ca relatiile Romaniei cu Rusia sunt "bunicele, dar nu de prima categorie", diplomatul precizand insa ca este nevoie de actiuni practice, nu simbolice.

"Nu ma pot lauda cu starea actuala a relatiilor, se dezvolta intr-un anumit ritm, dar in ultimul timp nu au avut loc, sa spunem, niste avansuri importante. Relatiile sunt normale, fara insa o ascendenta abrupta. Potential insa avem, un potential mare, care se manifesta deseori in modul cel mai neasteptat", a spus ambasadorul.

El a apreciat ca exista un "caracter" al sentimentelor dintre cele doua state si un sentiment de apropiere, legat de "sangele varsat" si de asemanarea din punct de vedere mental si al vietii cotidiene. Diplomatul a evocat participarea Romaniei alaturi de Rusia la victoria impotriva fascismului, vorbind despre "un bagaj enorm pozitiv al relatiilor noastre care nu poate fi distrus".

"Cred ca avem o rezerva extrem de pretioasa, care intotdeauna poate servi ca fundament pentru dezvoltarea rapida a relatiilor noastre si nu trebuie sa credem ca noi ii privim de sus pe romani, cum mi-a spus recent cineva. Este o prostie", a mai spus amabsadorul.

Ciurilin a mai precizat ca observa semne de apropiere a Romaniei de Rusia. "Sunt mai multe semnale care ne dau multa speranta. Eu as dori sa revenim, daca nu la relatiile de cordialitate, de 130 de ani in urma, cel putin la relatiile de prietenie. Eu observ semnale in acest sens si as dori ca realizarea acestor semnale in practica sa se refaca nu prin actiuni si gesturi simbolice, ci prin chestiuni practice", a spus ambasadorul.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO