Prigoana vrea sa-i lase pe preoti fara salariu: Se pot intretine singuri!

Ultima actualizare: 25-10-2012 06:02

Deputatul Silviu Prigoana a depus la Parlament o propunere legislativa prin care solicita ca statul sa nu-i mai plateasca pe clerici.

Parlamentarul sustine ca acestia se pot intretine singuri, pentru ca au surse de finantare. Dar slujitorii Domnului il contrazic. Iar Patriarhia Romana ii aminteste ca bugetul tarii ii sprijina din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, cand averile bisericesti au fost luate de stat.

"Pentru ca institutiile de cult din Romania dispun de un patrimoniu propriu si alte surse de finantare proprii, propunem ca sprijinul statului roman sa se margineasca la articolul din Constitutia Romaniei, prin inlesnirea asistentei religioase in armata, in spitale, in penitenciare, in azile si in orfelinate, dar si alte forme de sprijin non-material", scrie in propunerea legislativa a lui Silviu Prigoana.

Parlamentarul se bazeaza pe zecile de mii de hectare de teren agricol si forestier pe care Biserica Ortodoxa le are in posesie, dar si la actiunile de la companiile din sectorul hotelier, energetic sau de transport. Dar Patriarhia Romana ii respinge proiectul si spune ca banii de la stat li se cuvin preotilor, dupa secularizarea averilor bisericesti de catre Alexandru Ioan Cuza: "De atunci, cheltuielile Bisericii (salarii, reparatii, constructii) au fost preluate de catre statul roman ca o compensatie materiala pentru proprietatile preluate, aproximativ 25% din suprafata agricola si forestiera a Tarii Romanesti si a Moldovei", arata Patriarhia.

Preotii se plang toti ca o duc foarte rau, mai ales ca nu primesc mai mult de 1.000 de lei.

Credinciosii sunt impartiti cand vine vorba salariile preotilor.

Legea urmeaza sa intre in dezbatere in aceasta toamna.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO