PDL a parasit plenul Camerei Deputatilor in timpul dezbaterilor asupra legii privind atributiile CC

18-07-2012 12:26

Camera Deputatilor - COVER

Deputatii PDL au parasit, miercuri, sedinta Camerei Deputatilor in timpul dezbaterilor asupra legii privind atributiile Curtii Constitutionale.

13:35 - Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, a declarat, miercuri, ca in legislatura urmatoare se va modifica legea referendumului astfel incat sa se elimine definitiv pragul de prezenta obligatorie pentru validarea referendumului. "Ne gandim in legislatura viitoare sa modificam legea referendumului pentru toate categoriile referendumului, si cele consultative, si cele de demitere, si cele obligatorii, precum cel pentru modificarea Constitutiei, fara sa avem in vedere un anume eveniment, sa fie aceleasi prevederi pentru toate tipurile de referendum", a spus Grebla.

13:19 - Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), a declarat, miercuri, ca extinderea programului de vot la referendum la intervalul orar 07.00 - 23.00 nu incalca prevederile Curtii Constitutionale, fiind vorba despre o decizie politica. "Prelungirea orarului de vot nu intra in conflict cu decizia Curtii Constitutionale. E la fel de constitutional si in prima varianta si in a doua varianta, este o chestiune de decizie politica care scapa cenzurii CC", a spus Grebla.

13:16 - Deputatul PDL Ovidiu Buhaianu a anuntat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, ca va activa in grupul parlamentar al PSD. Buhaianu a facut acest anunt in timpul dezbaterilor asupra legii privind atributiile Curtii Constitutionale. Ovidiu Buhaianu a fost ales deputat intr-un colegiu din judetul Botosani.

13:09 - Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat, miercuri, ca parlamentarii democrat-liberali resping ideea modificarii intervalului orar de vot la referendumul din 29 iulie, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, precizand ca OUG 41 trebuie respinsa si nu modificata

13:03 - Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat, miercuri, in plen, ca sedinta Camerei pentru discutarea OUG privind referendumul va avea loc la ora 16.00. Zgonea a spus ca a fost informat de ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, ca Senatul a adoptat proiectul privind referendumul si a consultat liderii grupurilor parlamentare pentru convocarea la ora 16.00 a sedintei Camerei pentru adoptarea acestui proiect.

12:57 - Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 159 voturi "pentru" si 7 abtineri, modificarea OUG privind CC in sensul ca se pot contesta la Curtea Constitutionala hotararile Parlamentului care au caracter normativ si care afecteaza valori si principii constitutionale.  Votul a fost dat in absenta deputatilor PDL care au parasit sedinta in semn de protest pentru ca Ordonanta nu a fost respinsa in totalitate. PDL contesta modificarile.

12:54 - Liderului deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat, miercuri, ca grupul sau parlamentar nu va participa la votul final asupra modificarilor aduse Ordonantei de Urgenta privind atributiile Curtii Constitutionale, urmand sa ceara verificarea cvorumului. Toader a fost intrebat de ce PDL s-a retras de la lucrarile plenului Camerei Deputatilor la momentul dezbaterii OUG privind Curtea Constitutionala. "Ceea ce au facut deputatii PSD-PNL de a introduce o serie de articole in continutul acestei ordonante noi nu le acceptam, motiv pentru care am si parasit lucrarile plenului, pentru ca avem un singur punct de vedere: Ordonanta trebuie respinsa ca orice ordonanta care nu-si are efectele cum sunt stabilite de Curtea Constitutionala", a spus Toader. El a mai anuntat ca va solicita verificarea cvorumului la inceputul sedintei de vot final a Camerei, iar PDL nu va lua parte la vot.

12:51 - Plenul Senatului a adoptat, miercuri, legea referendumului, cu 70 de voturi "pentru", dupa ce a respins amendamentele senatorului Ioan Ghise privind eliminarea pragului de 50% plus unu prezenta la vot pentru validarea referendumului, si prelungirea votului pe parcursul a doua zile. Amendamentul privind eliminarea pragului de prezenta la vot a fost respins cu 25 de voturi "pentru", 38 de voturi "impotriva" si 7 abtineri.

12:22 - Liderul grupului PDL, Mircea Toader, i-a cerut, miercuri, in plen, presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, sa nu le mai faca semn de la prezidiu deputatilor PSD cum sa voteze, Zgonea intreband ce articol din regulament ii interzice acest lucru. Toader i-a spus lui Zgonea ca trebuie sa respecte regulamentul pentru ca este prima data cand un presedinte de Camera face semn deputatilor cum sa voteze. "Nu am mai vazut asa ceva, sunt uimit", a spus Toader.

12:09 - Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Radulescu, a cerut in plen, dupa parasirea lucrarilor de catre colegii sai, ca Guvernul sa retraga Ordonanta de urgenta privind referendumul, PSD cerand o noua pauza de consultari, de trei minute, pentru a stabili cum se va debloca activitatea.

12:06 - Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a facut acest anunt, fiind nemultumit de faptul ca in plen a fost respins amendamentul PDL privind respingerea OUG care limiteaza atributiile Curtii Constitutionale.

Dupa plecarea grupului PDL, dezbaterile pe articole asupra legii CC si a raportului comisiei juridice continua. Comisia juridica a aprobat, marti, modificarea OUG privind CC in sensul ca se pot contesta la Curtea Constitutionala hotararile Parlamentului care au caracter normativ si care afecteaza valori si principii constitutionale.

"Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputatilor, ale plenului Senatului si ale hotararilor celor doua Camere reunite ale Parlamentului, hotarari care afecteaza valori, reguli si principii constitutionale, cu exceptia hotararilor care vizeaza autonomia interna a Parlamentului, cat si a actelor juridice cu caracter individual", se precizeaza in articolul adoptat in Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Guvernul sustine adoptarea de catre Parlament a Legii CC in forma si cu prevederile rezultate din deciziile sucesive ale Curtii Constitutionale.

"Guvernul sustine, si eu voi vota in Camera, pentru ca Legea CC sa fie azi adoptata de Parlament in acea forma si cu prevederile rezultate din deciziile succesive ale Curtii", a spus Ponta.

El a mentionat ca prevederile la care se refera implica faptul ca CC se pronunta asupra constitutionalitatii "hotararilor cu caracter normativ ale plenului Camerei, plenului Senatului si plenului reunit, care afecteaza valori, reguli si principii constitutionale".

"Asta a spus Curtea Constitutionala, asa s-au facut amendamentele in comisii, Guvernul sustine acest lucru si adoptarea legii in aceasta formula", a spus Ponta.

El a precizat ca alta prevedere implica implica faptul ca CC nu se va pronunta asupra hotararilor autoritatilor interne ale Parlamentului si a hotararilor privind acte juridice cu caracter personal.

"Imi doresc sa inchidem dezbaterea interna si internationala cu acest lucru. Curtea Constitutionala are in lege toate prevederile stabilite prin deciziile sale. Din acest moment, din punctul de vedere al Guvernului, al Parlamentului, deciziile CC se aplica imediat si acopera tot ceea ce CC a considerat ca e necesar", a spus Ponta.

 

 

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO