"Cadou" de Craciun: CE asteapta sa primeasca noua varianta a taxei auto

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Comisia Europeana asteapta ca Guvernul Romaniei sa trimita la Bruxelles noua varianta a taxei pe poluare pentru a fi evaluata. Guvernul a motivat scumpirea taxei prin faptul ca vrea ca industria auto romaneasca sa iasa din impas.

Potrivit purtatorului de cuvant al comisarului UE pentru Taxa si Uniune Vamala, Maria Assimakopoulou, Comisia Europeana nu a fost informata oficial despre decizia Guvernului Romaniei de a majora de pana la trei ori taxa pentru masinile rulate.

Noua varianta a taxei auto incinge spiritele. In ultimele 24 de ore, mii de romani au comentat pe www.stirileprotv.ro. Sunt nemultumiti ca taxa dispare doar in cazul masinilor noi, cu motoare mai mici de doi litri, dar se tripleza pentru celelalte autovehicule, indiferent de anul de fabricatie.

Ce solutii au cei care si-au cumparat masina inainte de modificarea taxei, dar nu au inmatriculat-o inca? Indiferent de toate celelalte documente, merg la Registrul Auto. Doar ca, numai cine reuseste sa faca omologarea pana pe 15 decembrie prinde taxa mai mica.

Proprietarii de masini second-hand ar trebui sa le inmatriculeze acum, iar cei cu masini noi sa circule cu numere rosii, provizorii, pana la intrarea in vigoare a taxei. Atentie insa! Taxa se tripleaza deasemenea si pentru masinile noi cu motoare mai mari de 2000 de cmc.

Citește și
Zeii industriei auto din SUA
Zeii industriei auto, din nou in genunchi in fata Congresului SUA
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

In luna noiembrie, vanzarile au scazut cu 50%, aceasta fiind cea mai puternica scadere din ultimii opt ani
Adrian Voicu, redactor Ziarul Financiar
Vanzarile Dacia in Romania au scazut cu 52,3% in luna noiembrie, procent negativ record pentru constructorul auto. In plus, in primele 11 luni din 2008, Dacia a vandut cu 13,5% mai putine autoturisme (81.087 unitati), fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Guvernul a aruncat un colac de salvare industriei auto. In timp ce taxa de poluare pentru autoturismele noi se suspenda, masinile la mana a doua se intorc la vremurile in care taxa era mai scumpa decat ele.

Astfel, taxa auto pentru masinile second-hand se tripleaza si poate ajunge si la 8.000 de euro la prima inmatriculare in Romania.

Decizia anuntata inca de miercuri de premierul Tariceanu a devenit joi ordonanta de urgenta si se aplica din 15 decembrie.

Ordonanta reia totodata masura adoptata deja de Guvern pentru masinile Euro 4, respectiv scutirea de la plata pentru toate autovehiculele noi inmatriculate atat in Romania, cat si in celelalte state ale UE.

Suspendarea taxei aduce o ieftinire de pana la 600 de euro numai pentru masinile noi, cu motor mai mic de 2000 de centimetri cubi. In cazul celor mai vechi, taxarea devine usturatoare.

La o masina cu motor Euro 2 de 1,6 litri euro, veche de 10 ani, taxa creste de la 1.500 la 4.500 de euro. La una veche de 6 ani, cu motor Euro 3 de 2 litri, taxa actuala de 1.100 euro urca la 3.300. Iar pentru o masina de trei ani, cu motor Euro 4, cumparatorul va plati 1200 de euro, in loc de 400.

Aceasta masura incearca sa incurajeze industria auto, afectata puternic de criza economica internationala, dar si de invazia masinilor second-hand.

Guvernantii au mai decis, de asemenea, cresterea primei de casare pentru scoaterea din uz a masinilor uzate. Astfel, prima de casare a fost majorata de la 3.000 lei, la 3.800 lei pentru aproximativ 60.000 masini care se presupune ca vor fi scoase din uz.

Indiferent ce isi doreste guvernul de la taxa pe poluare, varianta finala trebuie sa treaca si pe la Comisia Europeana. Comisarul pentru taxe si impozite s-a pronuntat deja de mai multe ori impotriva unei taxe care discrimineaza fie masinile noi, fie pe cele second-hand.

Se justifica triplarea taxei auto pentru masini second-hand?

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Industria auto e in cadere libera!
Industria auto e in cadere libera!

Cei trei mari constructori auto de peste Ocean au trimis Congresului planurile lor, menite sa reduca drastic cheltuielile. Chiar si asa, tot ar avea nevoie de 34 miliarde de dolari, sub forma de imprumut garantat de stat, ca sa supravietuiasca.

Zeii industriei auto, din nou in genunchi in fata Congresului SUA
Zeii industriei auto, din nou in genunchi in fata Congresului SUA

Cel putin 266.000 de angajati de la General Motors, alaturi de alti 129.000 de la Chrysler, plus alte sute de mii de muncitori de la companiile furnizoare risca sa ramana fara locuri de munca la inceputul anului viitor.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.