Nicolae Ciucă nu mai demisionează din funcția de premier. Rotativa guvernamentală se amână

×
Codul embed a fost copiat

Premierul României Nicolae Ciucă a anunțat, vineri, la Palatul Victoria, că nu mai demisionează din funcția de prim-ministru. 

Rotativa guvernamentală se amână din cauza grevei din educație, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, premierul României: „Am preluat mandatul de prim-ministru într-o situație similară cu cea de acum, în care nu erau problemele rezolvate și am putut atunci să găsim soluții pentru ceea ce a însemant criza sanitară, din energie, a urmat apoi conflictul din Ucraina. Am reușit să depășim aceste crize succesive. Am trecut prin toate acestea asumându-ne cu responsabilitate și identificând soluții pentru toate problemele.

Guvernul pe care îl conduc și este un Guvern care are o susținere politică și parlamentară consolidată. Am cazut cu toții de acord că singura șansă pentru noi să depășim aceste probleme este să consolidăm o coaliție politică stabilă, ceea ce am și realizat. (...)

Am stabilit la nivel politic la jumătatea perioadei de la înființarea coaliției - adică la un an și jumătate din noiembrie 2021 - că trebuie să facem în așa fel încât să continuăm să asigurăm coerența, și la jumătate să îmi depun mandatul și el să fie preluat de Marcel Ciolacu.

Citește și
Cu cât erau plătiți mercenarii români care au fost uciși în Congo. Detalii despre atacul lansat de rebelii M23

Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul în condițiile în care situația se menținea la un anumit echilibru. Ținând cont de faptul că așa cum până acum am găsit soluții, nu am dat înapoi din fața responsabilității, după discuțiile pe care le-am avut în coaliție am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învățământ, să menținem acest dialog, să găsim soluții pentru problemele cadrelor didactice și să facem așa fel încât împreună cu dumenealor să găsim soluții, dar nu se pot rezolva printr-o singură decizie. Sunt probleme acumulate în 30 de ani”.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: „Această guvernare nu este doar despre stabilitate, ci este și despre asumare. Eu am spus încă de săptămâna trecută, înaintea discuțiilor politice - trebuie să ne asumăm împreună rezolvarea problemelor majore din societate. Este o decizie pe care ne-o asumăm împreună. Împreună o să continuăm. O să încercăm să rezolvăm asceastă problemă, dar trebuie să avem și echilibrul de a găsi argumentele cele mai prielnice și împreună ne-am asumat că în programul de guvernare prioritatea numărul unu sunt profesorii și sistemul de sănătate. Cred că este decizia corectă să nu intrăm în decizii politice până nu rezolvăm greva profesorilor. Urmează să găsim împreună calendarul pentru rotație”.

Kelemen Hunor, vicepremier: „Ne-am asumat îmrepună această responsabilitate. În continuare cred că este nevoie de predictibilitate și responsabilitate. Există emoție în societate și ne-am asumat să rezolvăm. În această perioadă de când suntem la guvernare am avut „multe incendii”. Cu o mână am stins incendiile, cu alta am construit. Problemele din sistemul de învățământ sunt cunoscute pentru Guvern si pentru coalitie. Eezolvarea e în mâna Guvernului, a Parlamentului, și trebuie făcut etapizat. Aseară am decis împreună să continuăm în această formulă cu Nicolae Ciucă premier și să dăm răspuns așa cum își dorește societatea și cum ne-am asumat în programul de guvernare. Responsabilitatea nu o vom plasa în altă parte, ci doar în aceast formulă pe care ne-am asumat-o”.

Premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și vicepremierului Kelemen Hunor au susținut, vineri, declarații de presă la Palatul Victoria. 

Rotativa guvernamentală se amână 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că rotativa guvernamentală se amână din cauza grevei din educație.

Deși Nicolae Ciucă a anunțat în repetate rânduri că își va depune demisia din funcția de premier, președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, că lucrurile nu ar trebui grăbite. Prezent la Sibiu, șeful statului a anunțat o schimbare de calendar în ceea ce privește instalarea unui nou cabinet.

Nicolae Ciucă anunțase deja că-şi depune mandatul. Vineri însă liderii coaliției s-au reunit la sediul Guvernului și au anunțat că rotativa guvernamentală se amână și că premierul Nicolae Ciucă rămâne în funcție.


 

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat imediat după ce România a spulberat-o pe Ucraina la EURO 2024
Ungurii au reacționat imediat după ce România a spulberat-o pe Ucraina la EURO 2024
Citește și...
Elena Lasconi are prima șansă de a deveni președintele USR și de a fi nominalizată candidat la alegerile prezidențiale
Elena Lasconi are prima șansă de a deveni președintele USR și de a fi nominalizată candidat la alegerile prezidențiale

Pe locul trei la alegerile locale și europarlamentare, Alianța Dreapta Unită se resetează. USR, principala formațiune din această alianță, se pregătește de alegeri interne, după ce președintele Cătălin Drulă și-a dat demisia.  

VIDEO. Coincidență. Marcel Ciolacu ”efectuează o vizită oficială în Bavaria” chiar în ziua meciului România-Ucraina
VIDEO. Coincidență. Marcel Ciolacu ”efectuează o vizită oficială în Bavaria” chiar în ziua meciului România-Ucraina

Premierul Marcel Ciolacu efectuează, luni, o vizită oficială în Bavaria, în contextul marcării a 25 de ani de relaţii bilaterale româno-bavareze, a anunțat Guvernul României.  

Zece membri USR şi-au depus candidatura pentru preşedinţia partidului. Printre ei, Elena Lasconi şi Cristian Seidler
Zece membri USR şi-au depus candidatura pentru preşedinţia partidului. Printre ei, Elena Lasconi şi Cristian Seidler

Zece membri USR şi-au depus candidatura pentru preşedinţia partidului. Urmează campania electorală internă, pe parcursul căreia candidaţii îşi pot prezenta planurile pentru USR.

Recomandări
Cât pot câștiga studenții care vor să lucreze pe timp de vară. Mulți dintre ei își caută un job sezonier
Cât pot câștiga studenții care vor să lucreze pe timp de vară. Mulți dintre ei își caută un job sezonier

Vacanța se apropie, iar elevii și studenții care vor să lucreze își caută un post. Sunt multe locuri pentru ospătari, barmani sau lucrători comerciali. Cei care vor avea salariul minim pe economie vor primi 2.363 de lei net.

Atmosferă de neuitat în Munchen, la meciul României. Suporterii au cântat neîncetat
Atmosferă de neuitat în Munchen, la meciul României. Suporterii au cântat neîncetat "Hai, România!"

"Când ne visăm împreună, ne adunăm împreună"! Și asta au făcut mii de suporteri români care au oferit momente emoționante și intense pe tot parcursul meciului România-Ucraina, dar și cu câteva ore înainte de începerea partidei.

Austria - Franța 0-1, la EURO 2024. Les Bleus câștigă fără să înscrie GALERIE FOTO
Austria - Franța 0-1, la EURO 2024. Les Bleus câștigă fără să înscrie GALERIE FOTO

Franța a câștigat după un autogol meciul cu Austria din prima etapă a grupelor EURO 2024. Partida de la Dusseldorf a fost în direct la PRO TV și VOYO.