Crin Antonescu: In fond, Traian Basescu a fost demis, in forma, asteptam verdictul CCR

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a facut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni.

Antonescu a facut referire la rezultatele finale ale Biroului Electoral Central dupa centralizarea voturilor a aproape 100% dintre sectiile de votare.

"Prima concluzie in fata acestor rezultate oficiale este ca, in fond, Traian Basescu a fost demis. In forma, asteptam verdictul Curtii Constitutionale. In termen de legitimitate, Traian Basescu a fost demis de catre cei care l-au ales presedinte al Romaniei, adica de o majoritate reala a cetatenilor cu drept de vot din Romania. In termeni de legalitate, asteptam si respectam verdictul Curtii Constitutionale", a sustinut Antonescu.

De asemenea, presedintele interimar a sublinat ca numarul de voturi exprimate pentru demiterea lui Traian Basescu, in raport cu cel al voturilor care au dus la alegerea sa in functie, arata un lucru care nu mai poate fi "relativizat".

"Dincolo cvorumul real, dincolo de discutiile legate de numarul adevarat al alegatorilor cu drept de vot din Romania, raman cel putin doua cifre care nu mai pot fi contextualizate, care nu mai pot fi relativizate, care nu mai pot fi interpretate in termeni conjuncturali: 5,2 milioane de cetateni romani l-au ales presedinte pe Traian Basescu, 7,5 milioane de romani au spus ca Traian Basescu trebuie sa plece din functia de presedinte al Romaniei", a explicat Antonescu.

Citește și
Crin Antonescu Cotroceni
Crin Antonescu: Campania electorala s-a desfasurat in termeni normali din punct de vedere democratic
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

In plus, el a sustinut ca cei care s-au prezentat la urne duminica sunt cetateni despre care se poate sustine ca sunt "reali" si "in viata".

"Stim sigur ca 8,5 milioane de alegatori romani sunt in viata, s-au pronuntat, sunt reali si au putut fi numarati. Nu exista dubii in legatura cu ei si cu vointa lor, asa cum exista in legatura cu cei din scripte, cu cei absenti, cu cei din boicot. Acolo nu stim nici macar daca sunt in viata toti, acolo nu stim daca mai au cetatenie romana toti, acolo nu stim nimic sigur. Ceea ce stim sigur este ca 8,5 milioane de romani si-au exprimat clar si fara dubiu vointa. Cei 8,5 milioane de cetateni romani inseamna democratie, inseamna participare, inseamna vointa, si inseamna la urma urmelor viata. Restul de birocratie si asupra acestei birocratii va trebui sa se pronunte Curtea Constitutionala", a mai declarat Antonescu.

Antonescu, intrebat despre demisie:Decizia, luata, ferma, va fi anuntata dupa finalul referendumului

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a fost intrebat, marti, daca isi mentine decizia de a demisiona daca Traian Basescu nu va fi demis la referendum, el raspunzand ca decizia sa este luata, este ferma, si va fi anuntata la momentul potrivit, dupa finalizarea referendumului.

"Eu am proprietatrea vorbelor mele si am de 20 de ani, de cand fac politica, proprietatea, intelesul si responsabilitatea declaratiilor mele. Decizia mea este luata, este una ferma, este una in conformitate cu toate principiile pe care am facut si fac politica, si va fi anuntata in momentul potrivit", a spus Antonescu.

El nu a dorit sa faca alte comentarii pe acest subiect, precizand ca acesta este singurul raspuns, si a adaugat ca, la Cotroceni, in aceasta calitate de presedinte interimar, nu doreste sa discute nici despre politicianul Crin Antonescu, nici despre PNL si nici despre altceva. Antonescu a subliniat ca vorbeste in calitate de presedinte interimar al Romaniei si ca astfel de discutii au rost si sens in finalul oficial al acestui referendum.

Antonescu: Oricare va fi decizia CC, nu trebuie sa o culpabilizam

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marti, ca oricare va fi decizia CC legata de referendum, nu trebuie ca aceasta institutie sa fie culpabilizata, precizand ca decizia va fi una grea.

"Curtea Constitutionala a Romaniei are de luat o decizie foarte grea. Sunt un om politic care in mai multe randuri am criticat decizii ale Curtii Constitutionale. Le-am respectat intotdeauna, le-am aplicat, dar in numeroase randuri le-am criticat. Nu stiu daca in forma sau in fond am gresit sau nu. Nu-mi retrag niciuna din acele critici, dar simt datoria sa spun astazi ca indiferent care va fi decizia Curtii Constitutionale nu va trebui sa o culpabilizam", a spus Antonescu. El a subliniat ca CC are de luat o dezie grea.

"Curtea are de luat o decizie grea si nu este vina ei, Curtea va trebui sa tina cont de foarte multe lucruri, intre care unele nu sunt clare si nu sunt clare nu din vina Curtii", a spus Antonescu.

Sinteza declaratiilor

- "Cunoastem in acest moment practic rezultatele referendumului pentru demiterea presedintelui, cunoastem datele de dupa numararea a 99,97%, potrivit BEC si putem sa tragem niste concluzii ferme, pe cifre foarte precise. 8 milioane si jumatate dintre cetatenii romani s-au prezentat si si-au exprimat vointa. Circa 7 milioane si jumatate dintre acestia s-au pronuntat pentru demitere. Prima concluzie este ca, in fond, Traian Basescu a fost demis, in forma, asteptam verdictul CCR. In termen de legitimitate, Basescu a fost demis de catre cei care l-au ales presedinte, adica de o majoritate reala. In termen de legalitate, asteptam si respectam verdictul CCR. Dincolo de cvorumul real, de discutiiel legale de nr adevarat al alegatorilor cu drept de vot din Romania, raman doua cifre care nu mai pot fi negate. 5 milioane doua sute de mii de romani l-au ales presedinte pe Basescu. sapte milioane si jumatate au spus ca trebuie sa plece".

- "Acestor 8 milioane si jumatate de cetateni le-am multumit inca din seara zilei de referendum. Le multumesc inca o data, pentru ca acest referendum a facut un lucru important pentru tara noastra. Importante organisme de presa internationale care debitau tot felul de lucruri insuficient informate inainte de acest referendum, in fata acestui rezultat isi reconsidera simtitor pozititiile si iau act de pozitia electoratului roman si o recunosc drept semnificativa. Nu stim care vor fi cifrele pe care CCR le va lua in calcul atunci cand va lua un verdict".

- "CCR are de luat o decizie foarte grea.  Am respectat mereu deciziile CC, le-am aplicat, dar le-am criticat in numeroase randuri. Nu-mi retrag niciuna din acele critici. CCR are o decizie grea, dar nu e vina ei. Unele lucruri nu sunt clare, dar nu din vina Curtii. Cand va trebui sa fixeze aritmetic care este jumatatea din populatia Romaniei, va lua in conisiderare documente diferite".

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ponta, despre promisiunea lui Antonescu de iesire din politica:
Ponta, despre promisiunea lui Antonescu de iesire din politica: "Nu va ingrijorati, va rog frumos"

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca presedintele interimar, Crin Antonescu, ramane prezidentiabilul USL, desi a anuntat ca se va retrage in cazul invalidarii referendumului.

Crin Antonescu: Campania electorala s-a desfasurat in termeni normali din punct de vedere democratic
Crin Antonescu: Campania electorala s-a desfasurat in termeni normali din punct de vedere democratic

Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat, vineri, ca, desi campania pentru referendum a fost una "intensa" si intr-o atmosfera de tensiune publica, aceasta s-a desfasurat in termeni normali din punct de vedere democratic.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.