Klaus Iohannis a sustinut un discurs la ONU. Cat de bine vorbeste presedintele Romaniei in limba engleza. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Duminica, in jurul orei 18.00, ora Romaniei, Klaus Iohannis a tinut un discurs in engleza la cea de-a 70-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Principala tema: criza refugiatilor.

Tot la New York, seful statului s-a intalnit cu presedintele Chinei, Xi Jinping, cu care a discutat proiecte in energie, infrastructura si turism.

Iata si textul integral al discursului sustinut de presedintele Romaniei in cadrul Summitului ONU pentru adoptarea Agendei de dezvoltare durabila - New York:

„Domnule Presedinte, „Domnule Presedinte, Domnule Secretar General, Excelente, Doamnelor si domnilor,

Imi face o deosebita placere sa particip la Summitul Natiunilor Unite care tocmai a adoptat documentul programatic „Transformarea lumii noastre: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila”, in acest an in care comunitatea internationala aniverseaza 70 de ani de la crearea Natiunilor Unite.

Citește și
iohannis - biden
Iohannis l-a invitat pe Joe Biden la "mini summitul NATO" de la Bucuresti. Ce i-a transmis vicepresedintele SUA
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Obiectivul noii Agende este sa eradicheze saracia in toate formele sale si sa asigure o dezvoltare durabila in cele trei dimensiuni proprii, de maniera echilibrata si integrata. Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila si 169 de scopuri confirma complexitatea Agendei noastre. Efortul pe care il vom face in urmatorii 15 ani va demonstra ca noi, toate statele membre ONU, ne-am angajat ferm sa implinim ambitioasa si nobila aspiratie de a elibera oamenii de flagelul saraciei.

Este datorita noastra comuna sa identificam solutiile adecvate pentru aceasta, intr-o epoca in care stiinta si tehnologia sunt bunuri deplin dezvoltate, cu un potential remarcabil de sustinere a cresterii economice. Trebuie sa fim constienti ca masurile care vizeaza eradicarea saraciei nu reprezinta doar un angajament moral, ci si mijloace de promovare a pacii si a securitatii internationale.

Pacea internationala si securitatea – obiective majore ale Natiunilor Unite – nu pot fi promovate fara a ne indrepta atentia, in mod deosebit, asupra dezvoltarii. Trebuie sa abordam radacinile conflictelor, care includ saracia, lipsa de speranta, disperarea si excluziunea sociala. Saracia ar putea duce la disperare si frustrare, ceea ce s-ar putea transforma in samanta extremismului si a violentei. In acelasi timp, pacea si securitatea – fie ca se situeaza la nivel international, fie ca reprezinta o chestiune nationala – constituie premise majore pentru dezvoltarea durabila.

Dupa cum am putut observa in ultimele luni, sute de mii de oameni au fugit din calea razboiului, in cautarea unei vieti mai bune, intrand in Europa, deseori prin mijloace riscante. Acest flux din ce in ce mai mare de migranti din Orientul Mijlociu si Africa a determinat tarile europene sa depuna eforturi masive pentru a face fata unui dezastru umanitar de proportii masive.

Ne confruntam cu o criza complexa. Este vorba de aspecte umanitare, de o criza a protejarii granitelor, de o criza a integrarii si de o criza financiara. Daca nu gasim cele mai adecvate mijloace de a le solutiona pe fiecare dintre ele, fiecare val de migratie il va depasi pe cel anterior. Orice natiune are obligatia de a salva oameni, de a-i sustine si de a-i proteja.

Doamnelor si domnilor,

Noua Agenda depaseste cu mult Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, mentinand teme precum eradicarea saraciei, educatia si sanatatea si abordand noi teme precum societatile pasnice si incluzive. Ea are un caracter universal, mentine echilibrul intre obiectivele economice, sociale si de mediu, abordeaza mijloacele importante de implementare si sustine parteneriatul global in implementarea sa.

Toate tarile trebuie sa se asigure ca politicile adecvate sunt pregatite pentru implementarea Agendei. Tarile trebuie sa promoveze institutii efective si incluzive si sa creeze politici bazate pe statul de drept, drepturile omului, drepturile femeii, egalitatea de gen si capacitarea femeilor.

Dreptul national de proprietate si responsabilitatea sunt esentiale pentru implementarea acestei Agende inclusiv prin angajamente, precum si prin instrumente cum ar fi strategiile de dezvoltare durabila. Fiecare tara are responsabilitatea principala in privinta propriei dezvoltari.

Sustinem pe deplin ideea ca noua Agenda trebuie sa fie implementata de catre institutiile locale, raspunzand direct nevoilor cetatenilor. Nevoile, interesele si grijile acestora trebuie sa fie solutionate atunci cand vor fi definite strategiile de dezvoltare locala si nationala.

In cazul Romaniei, vom revizui Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila, pentru a integra noile Obiective de Dezvoltare. Excluziunea sociala este identificata ca o provocare majora la adresa implementarii Obiectivelor de Dezvoltare Durabila. In Strategia romaneasca revizuita, se va pune accentul pe sustinerea incluziunii persoanelor cu dizabilitati, a tinerilor si a femeilor, in politicile de dezvoltare. Eradicarea saraciei reclama oportunitati decente de angajare, iar prevenirea si evitarea excluziunii sociale necesita politici de coeziune sociala.

Suntem pregatiti sa luam parte la procesul de revizuire si de monitorizare ale implementarii noi Agende, pentru a impartasi din experienta noastra cu alte State Membre si a invata din lectiile si rezultatele pozitive ale acestui proces.

Va multumesc". - a spus presedintele Klaus Iohannis, conform Administratiei Prezidentiale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
New York-ul, vazut prin ochii fotografului lui Klaus Iohannis. Imaginile apreciate de mii de utilizatori pe Facebook
New York-ul, vazut prin ochii fotografului lui Klaus Iohannis. Imaginile apreciate de mii de utilizatori pe Facebook

Seful statului efectueaza incepand de joi pana miercuri o vizita oficiala in SUA, cu ocazia summitului ONU. Pe langa sotia sa, Carmen Iohannis, presedintele este insotit si de fotograful sau oficial, Dragos Asaftei.

Iohannis l-a invitat pe Joe Biden la
Iohannis l-a invitat pe Joe Biden la "mini summitul NATO" de la Bucuresti. Ce i-a transmis vicepresedintele SUA

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit luni seara, la Casa Alba, cu vicepresedintele Statelor Unite Joe Biden. A fost o intalnire foarte buna care a durat aproximativ o ora a spus presedintele.

Presedintele Klaus Iohannis a dat autografe romanilor din SUA, dar a fost si criticat. Ce cadouri a primit Carmen Iohannis
Presedintele Klaus Iohannis a dat autografe romanilor din SUA, dar a fost si criticat. Ce cadouri a primit Carmen Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit sambata cu romanii stabiliti la New York si a dat autografe pe pe cele doua carti ale sale "Primul pas" si "Pas cu pas".

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.