Klaus Iohannis a sustinut un discurs la ONU. Cat de bine vorbeste presedintele Romaniei in limba engleza. VIDEO

Ultima actualizare: 01-10-2015 07:11

Duminica, in jurul orei 18.00, ora Romaniei, Klaus Iohannis a tinut un discurs in engleza la cea de-a 70-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Principala tema: criza refugiatilor.

Tot la New York, seful statului s-a intalnit cu presedintele Chinei, Xi Jinping, cu care a discutat proiecte in energie, infrastructura si turism.

Iata si textul integral al discursului sustinut de presedintele Romaniei in cadrul Summitului ONU pentru adoptarea Agendei de dezvoltare durabila - New York:

„Domnule Presedinte, „Domnule Presedinte, Domnule Secretar General, Excelente, Doamnelor si domnilor,

Imi face o deosebita placere sa particip la Summitul Natiunilor Unite care tocmai a adoptat documentul programatic „Transformarea lumii noastre: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila”, in acest an in care comunitatea internationala aniverseaza 70 de ani de la crearea Natiunilor Unite.

Obiectivul noii Agende este sa eradicheze saracia in toate formele sale si sa asigure o dezvoltare durabila in cele trei dimensiuni proprii, de maniera echilibrata si integrata. Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila si 169 de scopuri confirma complexitatea Agendei noastre. Efortul pe care il vom face in urmatorii 15 ani va demonstra ca noi, toate statele membre ONU, ne-am angajat ferm sa implinim ambitioasa si nobila aspiratie de a elibera oamenii de flagelul saraciei.

Este datorita noastra comuna sa identificam solutiile adecvate pentru aceasta, intr-o epoca in care stiinta si tehnologia sunt bunuri deplin dezvoltate, cu un potential remarcabil de sustinere a cresterii economice. Trebuie sa fim constienti ca masurile care vizeaza eradicarea saraciei nu reprezinta doar un angajament moral, ci si mijloace de promovare a pacii si a securitatii internationale.

Pacea internationala si securitatea – obiective majore ale Natiunilor Unite – nu pot fi promovate fara a ne indrepta atentia, in mod deosebit, asupra dezvoltarii. Trebuie sa abordam radacinile conflictelor, care includ saracia, lipsa de speranta, disperarea si excluziunea sociala. Saracia ar putea duce la disperare si frustrare, ceea ce s-ar putea transforma in samanta extremismului si a violentei. In acelasi timp, pacea si securitatea – fie ca se situeaza la nivel international, fie ca reprezinta o chestiune nationala – constituie premise majore pentru dezvoltarea durabila.

Dupa cum am putut observa in ultimele luni, sute de mii de oameni au fugit din calea razboiului, in cautarea unei vieti mai bune, intrand in Europa, deseori prin mijloace riscante. Acest flux din ce in ce mai mare de migranti din Orientul Mijlociu si Africa a determinat tarile europene sa depuna eforturi masive pentru a face fata unui dezastru umanitar de proportii masive.

Ne confruntam cu o criza complexa. Este vorba de aspecte umanitare, de o criza a protejarii granitelor, de o criza a integrarii si de o criza financiara. Daca nu gasim cele mai adecvate mijloace de a le solutiona pe fiecare dintre ele, fiecare val de migratie il va depasi pe cel anterior. Orice natiune are obligatia de a salva oameni, de a-i sustine si de a-i proteja.

Doamnelor si domnilor,

Noua Agenda depaseste cu mult Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, mentinand teme precum eradicarea saraciei, educatia si sanatatea si abordand noi teme precum societatile pasnice si incluzive. Ea are un caracter universal, mentine echilibrul intre obiectivele economice, sociale si de mediu, abordeaza mijloacele importante de implementare si sustine parteneriatul global in implementarea sa.

Toate tarile trebuie sa se asigure ca politicile adecvate sunt pregatite pentru implementarea Agendei. Tarile trebuie sa promoveze institutii efective si incluzive si sa creeze politici bazate pe statul de drept, drepturile omului, drepturile femeii, egalitatea de gen si capacitarea femeilor.

Dreptul national de proprietate si responsabilitatea sunt esentiale pentru implementarea acestei Agende inclusiv prin angajamente, precum si prin instrumente cum ar fi strategiile de dezvoltare durabila. Fiecare tara are responsabilitatea principala in privinta propriei dezvoltari.

Sustinem pe deplin ideea ca noua Agenda trebuie sa fie implementata de catre institutiile locale, raspunzand direct nevoilor cetatenilor. Nevoile, interesele si grijile acestora trebuie sa fie solutionate atunci cand vor fi definite strategiile de dezvoltare locala si nationala.

In cazul Romaniei, vom revizui Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila, pentru a integra noile Obiective de Dezvoltare. Excluziunea sociala este identificata ca o provocare majora la adresa implementarii Obiectivelor de Dezvoltare Durabila. In Strategia romaneasca revizuita, se va pune accentul pe sustinerea incluziunii persoanelor cu dizabilitati, a tinerilor si a femeilor, in politicile de dezvoltare. Eradicarea saraciei reclama oportunitati decente de angajare, iar prevenirea si evitarea excluziunii sociale necesita politici de coeziune sociala.

Suntem pregatiti sa luam parte la procesul de revizuire si de monitorizare ale implementarii noi Agende, pentru a impartasi din experienta noastra cu alte State Membre si a invata din lectiile si rezultatele pozitive ale acestui proces.

Va multumesc". - a spus presedintele Klaus Iohannis, conform Administratiei Prezidentiale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO