CTP: Ce trebuie să facă politicienii după participarea record a românilor din diaspora

Ultima actualizare: 25-11-2019 01:09

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a fost invitat duminică într-o ediție specială a Știrilor Pro TV, dedicată turului al 2-lea al alegerilor prezidențiale.

CTP s-a arătat plăcut surprins de faptul că, potrivit unor estimări, la acest scrutin au votat aproape 1 milion de români aflați în străinătate.

În opinia sa, de acum încolo, politicienii români sunt obligați să ”audă” vocile acestor români din diaspora, care, deși puteau alege să nu voteze, pentru că au un trai mai bun, au decis să își exercite acest drept constituțional.

Vor fi siliți să-i audă. Să ne gândim la acești oameni din diaspora care au venit la vot. Oamenii aceștia nu depind de România. Ei nu depind de măririle de salarii de la stat, astea de s-au făcut în ultimii ani. Își plătesc taxele și impozitele acolo, nu depind de țopăiala fiscală de aici din România. Sunt niște oameni mult mai liberi, independenți. Și ar putea să nu vină, domne, deloc la vot. Ce mă interesează pe mine? Am o slujbă mai bună decât în România, aici. Câștig clar mai bine, am un sistem de educație, un sistem de învățământ mai bun decât în România, ce să mă mai intereseze? Și, totuși, oamenii ăștia vin să voteze. Unii votează și pentru ei, în speranța că se vor putea întoarce atunci când va dispărea sau, mă rog, se va diminua mult ceea ce i-a făcut să plece, dar unii nu intenționează să se întoarcă. Votează pur și simplu pentru noi, pentru cei rămași aici. Oamenii ăștia înțeleg un lucru esențial: că votul nu este un gest individual, este un gest colectiv. Nu votezi numai pentru tine, votezi pentru ceilalți.” - a spus gazetarul.

De asemenea, Cristian Tudor Popescu mai spune că diaspora ar trebui să aibă o reprezentare mult mai mare în Parlamentul României.

Și va trebui, după părerea mea, presat în Parlament, ca diaspora să obțină un număr mult mai mare de reprezentanți parlamentari decât are în clipa de față, nu știu, 5-6. Trebuie să obțină de ordinul zecilor, având în vedere ce contribuție efectivă au la vot. Și să conteze, să conteze în viața politică românească direct în țară în felul acesta.” - a mai spus gazetarul la Pro TV. 

Vezi aici rezultate BEC în timp real și harta voturilor înregistrate de cei doi, pe județe.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO