Legea certificatului verde va fi complet rescrisă. Nu vor mai fi sancțiuni pentru angajații nevaccinați

Ultima actualizare: 23-12-2021 19:37

La mai bine de o lună de zile de când au promis că vor introduce certificatul digital obligatoriu la locul de muncă, liderii coaliției s-au răzgândit. Prevederile ar fi neconstituționale, spun politicienii acum, așa că au început să lucreze la o nouă lege

Actul normativ ar urma să fie un simplu cadru legal fără obligații și sancțiuni pentru angajați. Va reglementa doar interdicțiile care deja există: certificat în mall-uri, magazine sau în baruri, singura noutate fiind că și cei care prezintă doar un test negativ vor beneficia de acest drept.

Angajații nu vor fi obligați să se vaccineze, să prezinte test negativ sau dovada trecerii prin boală atunci când vor merge la birou și nici nu vor fi sancționați. Este ultima decizie a coaliției de guvernare, după o discuție purtată cu președintele Klaus Iohannis. Potrivit unor surse politice, șeful statului le-ar fi transmis politicienilor că nu este momentul pentru această restricție. Iar președinții PSD și PNL au fost de acord, mai ales că sondajele interne ale partidelor arată că electoratul lor nu își dorește așa ceva.

În explicațiile oficiale, liderul PSD a spus că forma proiectului la care a lucrat chiar ministrul Sănătății ar avea prevederi care încalcă legea fundamentală. Printre ele ar fi fost şi cea care îi obliga pe parlamentari să prezinte certificatul digital.

Marcel Ciolacu: „În ceea ce privește parlamentarii, de exemplu, nu poți să le interzici accesul, dar poți să le introduci sancțiuni. Faptul că sunt aleși locali, nu poți să le soliciți, pentru că își pot exercita mandatul, conform Constituției, dar poți să le pui sancțiuni.”

Acum, coaliția de guvernare vrea să o ia de zero, cu un nou proiect de lege, fără ca ministrul Sănătății să mai fie implicat.

Noul proiect ar urma să fie un simplu cadru general care să transpună ordonanța de urgență, deja existentă, privind posibilitatea ca certificatul verde european să fie folosit și în țara noastră. Adică cine poate primi acel cod QR- cei vaccinați, trecuți prin boală sau testați negativ. Nu ar urma să mai fie incluse sancțiuni pentru cei care nu prezintă un astfel de document și nici acordarea de vouchere pentru teste gratuite, ci doar domenii de activitate în care ar putea fi necesar. Adică o lege aproape goală de conținut, care nu ar veni cu nimic nou.

Noul proiect de lege ar urma să fie discutat vineri, într-o ședință de guvern, urmând ca Parlamentul să îl adopte săptămâna viitoare.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO