Catalin Predoiu acuza: PSD si aliatii sai de guvernare pregatesc ”temeinic” furtul alegerilor prezidentiale

Ultima actualizare: 28-08-2014 07:09
Catalin Predoiu

PDL va sesiza Comisia de la Venetia referitor la presiunile pe care PSD le face asupra primarilor PDL, precum si la OUG prin care vicepremierul Liviu Dragnea vrea sa legifereze "furtul politic al primarilor".

Predoiu a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca PSD si aliatii sai de guvernare pregatesc ”temeinic” furtul alegerilor prezidentiale, prin manevre politice si guvernamentale. El a spus ca in acest sens au fost derulati mai multi pasi si ca unii dintre acesti pasi se refera la OUG anuntata deja de presedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, prin care se intentioneaza "furtul politic al primarilor", precum si la presiunile pe care PSD le face asupra primarilor PDL.

"Pasul trei se refera la presiunile asupra primarilor PDL de a se inscrie in Asociatia UNPR. Am semnale din tara, de cateva saptamani se fac presiuni politice asupra primarilor PDL pentru a se inscrie in Asociatia UNPR, presiuni insotite de promisuni de deblocare a fondurilor europene si de abundenta a fondurilor guvernamentale catre circumscriptii. Pasul patru a fost anuntat de domnul Dragnea, o Ordonanta care sa legifereze furtul politic al primarilor", a spus Predoiu.

El a aratat ca, in aceste conditii, corectitudinea alegerilor prezidentiale este pusa in pericol din cauza furtului primarilor, care echivaleaza cu furtul votului cetatenilor. Predoiu a spus ca prin astfel de portite legislative create de Dragnea, primarii se vor inscrie in PSD, UNPR sau alte formatiuni politice mai mici.

"Aceste presiuni politice sunt facute de la varful PSD si a aliatilor, iar doctor Ponta patroneaza aceste presiuni facute in favoarea sa de sistemul pus in functiune de domnul Dragnea. Doctor Ponta patroneaza incercarea de furt politic a primarilor, iar domnul Dragnea e pe cale sa dea o lovitura democratiei. inca de pe acum PSD si aliatii sai securizeaza, incearca sa securizeze cat mai multe voturi pentru doctor Ponta", a spus Predoiu.

El a aratat ca PDL va sesiza Comisia de la Venesia cu privire la presiunile asupra primarilor, inclusiv cu privire la OUG lui Dragena. "Le cer public sa nu adopte ordonanta, nu o sa fie usor sa treaca, nu o sa fie usor sa o aplice, o spun pe baza cunostinselor juridice. Nu va tine, domnule Dragnea", a spus Predoiu, care a mentionat ca, daca Ordonanta va fi adopata de Guvern, PDL o va ataca la Avocatul Poporului si ulterior, daca va deveni lege, la Curtea Constitutionala. Predoiu a cerut, totodata, premierului Victor Ponta, vicepremierilor si sefilor de partid din arcul guvernamental sa inceteze subminarea democratiei si sa asigure egalitatea de sanse in alegerile prezidentiale. Totodata, Predoiu a cerut si serviciilor de informatii ale statului sa supravegheze aceste "manevre"si sa sesizeze organele in drept.

"Nu putem asista la subminarea democratei din Palatul Victoria. Le garantez PSD si aliatilor sai ca nu vom sta cu mainile in san si vom opri prin mijloace legale, legitime, aceste manevre", a mai spus Predoiu.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Suceava, ca in prezent foarte multi alesi locali activeaza pentru alte partide si propune ca pentru o perioada de doua saptamani sa existe posibilitatea ca alesii locali sa isi aleaga partidul fara sa isi mai piarda mandatul. Vicepremierul a mai spus ca va face aceasta propunere premierului si coalitiei de guvernare, care sa analizeze aceasta posibilitate, sustinand ca, daca aceasta situatie se doreste sa fie limpezita, dupa ce incepe sesiunea parlamentara va trebui adoptata o Ordonanta de Urgenta care sa prevada ca alesii locali nu-si pierd mandatul daca parasesc partidul pe lista caruia au candidat.

Predoiu: Ponta sa anunte ca nu sustine modificarea Legii STS

De asemenea, prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu, i-a solicitat premierului Victor Ponta sa anunte ca nu mai sustine proiectul privind modificarea Legii STS, adoptat tacit de Camera si aflat in dezbaterea Senatului, precum si faptul ca majoritatea pe care o controleaza il va respinge.

"Pe 3 februarie, dupa tragicul accident din Apuseni, premierul Ponta anunta intentia de a prelua STS de sub autoritatea CSAT. Acest proiect de lege privind modificarea Legii STS a fost adoptat tacit de Camera si se afla acum la Senat. Ii cer public premierului Ponta sa anunte ca nu va mai sustine acest proiect si ca majoritatea pe care o controleaza il va respinge", a spus Predoiu.

El a mai spus ca nu are dubii cu privire la corectitudinea STS in procesul electoral, dar a apreciat ca o astfel de masura ar putea "timora" electoratul si ar da un semnal de forta menit "sa intimideze".

Citeste și...
Parteneri