Basescu nu-l vrea pe Bolcas la Curtea Constitutionala: "Ceremonia nu se va desfasura la Cotroceni"

Ultima actualizare: 15-12-2013 00:14
Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu va participa la ceremonia de depunere a juramantului de catre Lucian Bolcas ca judecator al Curtii Constitutionale

Seful statului a spus ca i se pare "inadmisibil" sa fie numit la CC "un om cu mentalitatea" acestuia. "Eu nu voi participa la ceremonia de depunere a juramantului de catre acest domn", a declarat presedintele Basescu, potrivit Mediafax, care citeaza B1 TV.

Presedintele a mentionat ca legea Curtii Constitutionale spune ca un nou judecator depune juramantul in fata presedintelui Romaniei si a presedintilor celor doua Camere.

"Nu stiu care este impactul, dar eu nu voi participa la o astfel de ceremonie cand e vorba de Bolcas si aceasta ceremonie nu se va desfasura la Cotroceni, poate sa se desfasoare unde vor ei", a spus Basescu.

Seful statului a precizat ca nu sunt prevazute sanctiuni si nici nu stie cum vor interpreta juristii, daca, in absenta presedintelui, juramantul este valabil sau nu. "Probabil ca va fi", a mai spus el.

Traian Basescu a adaugat: "Mi se pare inadmisibil sa numesti in Curtea Constitutionala un om cu mentalitatea si gandirea lui Lucian Bolcas. Oricat s-ar supara pe mine, nu pot sa uit dispretul pe care il are pentru statul de drept si l-a manifestat anul trecut in vara fara rezerve, dar si de-a lungul intregii cariere politice si are si probleme de antisemitism demonstrate", a mai spus Basescu.

Intrebat daca absenta sa ar putea bloca numirea lui Bolcas la Curtea Constitutionala, Basescu a spus ca e greu, pentru ca nu exista o prevedere constitutionala.

"Un ministru nu poate sa isi inceapa activitatea pana nu depune juramantul in fata presedintelui, dar e prevedere constitutionala. La judecatorii CC e prevedere in legea Curtii Constitutionale. Nu imi dau seama daca are acelasi impact", a mentionat el.

"Problema este a lor, sa gaseasca si solutia politica", a mai spus Basescu.

Fostul parlamentar PRM Lucian Bolcas a declarat, miercuri, ca a fost propus de PSD pentru a fi judecator la CC si ca a acceptat, considerand ca este "o onoare". "Am fost propus de PSD. Evident ca voi accepta, este o onoare", a precizat Bolcas.

Intrebat cand anume va fi numit, el a declarat ca "probabil saptamana viitoare, deoarece pe 18 decembrie expira mandatul Iuliei Motoc".

Iulia Motoc anunta, duminica, pe Facebook, ca mai are doar o saptamana ca judecator la Curtea Constitutionala, dupa care va pleca judecator la CEDO.

"Ultima saptamana ca judecator al Curtii Constitutionale. Pe 18 decembrie voi depune juramantul ca judecator al CEDO, la Strasbourg", scria Iulia Motoc pe contul sau de Facebook.

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a ales-o, in 2 octombrie, pe Iulia Motoc pentru functia de judecator la CEDO, dintre cele trei propuneri inainte de Romania.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO