Antonescu: Raportul MCV are o serie de inadvertente, interpretari si confuzii legate de legislatie
Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, ca raportul MCV contine mai multe inadvertente, interpretari si confuzii in ceea ce priveste legislatia romaneasca.
Presedintele Senatului a declarat ca regimul parlamentarilor romani este mult mai strict din alte tari europene. "Cu ce este diferit regimul parlamentarului din Romania de regimul parlamentarului din alte tari europene? Eu pot da numeroase exemple din care sa rezulte ca regimul parlamentarilor romani este mult mai strict sub aspectul incompatibilitatilor, sub aspectul conflictului de interese, sub aspectului regimului imunitatii, in raport cu parlamentari din state de o indiscutabila si consacrata democratie: Germania, Franta, Italia", a sustinut Antonescu.
De asemenea, el a criticat referirile din raportul MCV in ce priveste recomandarea demisiei parlamentarilor aflati in incompatibilitate. "Nu avem de ce sa cerem cuiva si nu avem cum sa impunem demisia cuiva. E o situatie absurda, nimeni nu poate impune demisia. Poti sa ai masuri legislative prin care suspenzi, sa demiti, sa arestezi...dar sa impui cuiva demisia nu poti, pentru ca este un act unilateral de vointa. Deci nu pot fi culpabilizat eu, prim-ministru al Romaniei, Parlament sau presedinte al Romaniei, pentru un act unilateral si strict de vointa a cuiva. Despre suspendare, iarasi, discutam intr-o anumita contradictie. Termenii raportului sunt intr-o anumita contradictie (...) imi ceri ceva ce nu pot sa fac, pentru ca ma impiedica Constitutia. Nu exista in Constitutie suspendarea unui parlamentar", a argumentat Antonescu.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
El a tinut sa mentioneze ca este regretabil faptul ca in cazul deputatului Ion Stan nu s-a decis ridicarea imunitatii, insa a amintit faptul ca senatorul Catalin Voicu a petrecut ca parlamentar mai multe luni in arest preventiv.
"Lucrurile sunt cumva amestecate si nu poate fi acuzat in genere Parlamentul Romaniei ca obstructioneaza justitia, in niciun caz", a afirmat presedintele Senatului.
Antonescu a mai criticat faptul ca in rapoartele CE au fost curpinse interpretari, "deschideri in alte zone" decat cele convenite initial, inadvertente si chiar confuzii legate de texte constitutionale. In ceea ce priveste noii sefi ai Parchetului si DNA el a admis faptul ca trebuie deplans faptul ca nu s-au materializat numirile acestora, insa CE insista pe un mecanism paralel cu legea din Romania.
"Fie Comisia Europeana propune Guvernului Romaniei sa-si asume o implicare in acest proces, adica fara sa glumi, sa dea magistratii care doresc un examen cu o comisie din partea Comisiei Europene – daca guvernul roman accepta asta, se poate. Poate fi acceptata ca sa terminam cu suspiciunile (...) Cel mai simplu drum de rezolvare a chestiunii este respectarea intocmai a legii. Anume, ministrul Justitiei trebuie sa-si asume responsabilitatea a doua propuneri care sunt transparente – pentru ca transparenta inseamna sa spui «Eu, ministrul Justitiei, propun pe X si pe Y, iata cine este X, iata pe ce criterii l-am propus, ce il recomanda, iata cine este Y». Pe circuitul legii la CSM se da un aviz, daca e cazul, se ajunge la presedinte, are decizia", a afirmat Antonescu.
El a mentionat ca a complica lucrurile cu "tot felul de competitii televizate" este de natura sa intarzie procesul si sa inhibe dorinta de a candida la aceste functii de procurori sefi. De asemenea, Antonescu a comentat referirile oficialilor europeni cu privire la sistemul politic polarizat din Romania.
"Referirea din raport – pe care marturisesc ca nu am inteles-o – la ce trebuie sa faca partidele politice ca in Romania sa existe un sistem mai putin polarizat, marturisesc ca nu vad de ce Comisia (europeana, n.r.) atunci cand vorbeste despre justitie si MCV are prescrieri pentru partidele politice si ce inseamna un sistem politic mai putin polarizat. Sa facem mai multe partide, sa ne strangem toti la centru?", a intrebat retoric presedintele Senatului.
Pe de alta parte, presedintele Senatului a afirmat in cazul ultimului raport al CE privind MCV poate fi observat un ton "mai putin partizan". "E limpede ca s-a cautat un ton mai putin partizan decat alta data, e limpede ca s-au reiterat valori extrem importante si principii extrem de importante in jurul carora, sau in lumina carora sa actioneze autoritatile romane in continuare. Aceste lucruri sunt de salutat, dar cand mergem la detalii vedem ca tocmai prelungirea acestui mecanism poate aduce complicatii", a sustinut Crin Antonescu.