Plenul reunit, în care trebuiau numite conduceri interimare la SRTv şi SRR, suspendat din lipsă de cvorum

Dată publicare: 23-06-2021 14:31
Dată actualizare: 23-06-2021 17:33


Ședință în plen

Şedinţa plenului Parlamentului în care ar fi trebuit să fie numite conducerile interimare ale Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV) a fost suspendată din lipsă de cvorum.

 

Directorii interimari ai acestor instituţii vor fi numiţi de Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Cvorumul a fost verificat în urma solicitării liderului grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a explicat că nu a votat pentru verificarea cvorumului, pentru că "este un simulacru şi o încălcare flagrantă a Regulamentului".

El a afirmat, invocând o explicaţie a lui Gabriel Andronache din urmă cu 10 zile, că cvorumul de şedinţă se constată în momentul în care "se dă vot pentru adoptare". Simonis a afirmat că cvorumul se verifică, în acest caz, prin începerea votului secret pe buletine de vot cu nominalizările pentru directorii interimari ai SRR şi SRTV.

Simonis a prezentat situaţiile în care pot fi numite conducerile interimare ale SRR şi SRTV, accentuând pe cazul descris la art. 46 din legea 41/1994 privind organizarea SRR şi SRTV.

"La art. 46 din legea 41/1994, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei numesc un director interimar general al societăţii, în situaţia în care Consiliul de administraţie a fost demis ca urmare a respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate şi dacă plenul celor două Camere reunite nu se reuneşte din lipsă de cvorum pentru stabilirea unui nou Consiliu de administraţie, situaţie în care nu ne aflăm. Puteaţi convoca Birourile permanente reunite pentru a numi un director general interimar dacă astăzi am fi avut o procedură de selecţie a candidaturilor, audieri în comisii, rapoartele comisiilor permanente reunite, lipsă de cvorum pe întregul CA al SRR şi SRTV, apoi puteaţi face numirea interimară în Birourile permanente. Practic, propuneţi un director interimar, nu un Consiliu de Administraţie. Faceţi ce aţi făcut în urmă cu două săptămâni, trecând cu tancurile peste reglementările în vigoare şi peste lege şi vă erijaţi de faptul că hotărârile Birourilor permanente reunite nu pot fi atacate la CCR. Nu ne împiedică cu nimic să atacăm în contencios acest abuz", a explicat Simonis, potrivit Agerpres.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a constatat lipsa cvorumului.

"Constatăm că nu este cvorum. Faţă de această situaţie, vă amintesc dispoziţiile art. 46 alin. 8 din Legea 41/1994 privind organizarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune. În situaţia în care plenul camerelor reunite ale Parlamentului nu se reuneşte din lipsă de cvorum legal, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc directori interimari", a spus preşedintele Senatului, Anca Dragu.

Ea a anunţat că Birourile permanente se vor reuni joi, de la ora 9.00.

Moțiunea de cenzură: Dezbaterea şi votul vor fi marţi

 

Pe ordinea de zi a ședinței a figurat și prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de PSD împotriva Guvernului Cîţu.

Preşedinta Senatului Anca Dragu a anunţat că dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură vor avea loc într-un plen reunit al Parlamentului, marţea viitoare.

„Pe ordinea de zi a şedinţei avem prezentarea moţiunii de cenzură România eşuată „recordul fantastic” al Guvernului Cîţu iniţiativă de 156 de senatori şi deputaţi. Fac precizarea că moţiunea va fi dezbătută şi votată marţi, în şedinţa plenului reunit”, a afirmat Anca Dragu, în plenul reunit de miercuri.

Liderul senatorilor PSD Lucian Romaşcanu a declarat, înainte de a începe să citească textul moţiunii de cenzură, că doar un singur membru al Guvernului este prezent în plenul reunit.

„Doar o observaţie pe procedură. Este pentru prima oară în istoria democraţiei postdecembriste când la o moţiune de cenzură nu este prezent niciun membru al Guvernului. Iată că avem un membru al Guvernului. Iată că îl aveţi. Este prima moţiune de cenzură care a fost redactată împreună cu sindicatele, cu patronatele, cu reprezentanţii mediului de afaceri, iar textul rezultat punctează motivele pentru care 70% dintre români consideră că România merge într-o direcţie greşită”, a precizat Romaşcanu.

Social-democratul s-a adresat prim-ministrului „absent” care probabil e în campanie pentru preşedinţia PNL.

 

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO