Wikileaks: Statele Unite ale Americii au spionat-o pe Angela Merkel si pe alti oficiali de rang inalt germani

Ultima actualizare: 04-07-2015 07:31
merkel, obama - getty

Agentia de Securitate Nationala a SUA (NSA) a spionat-o nu numai pe sefa guvernului german Angela Merkel, ci si membri ai cabinetului ei si ministri, releva documente publicate miercuri de site-ul Wikileaks, relateaza DPA si Reuters.

Printre tintele NSA se numara fostul ministru de finante german Oscar Lafontaine, vicecancelarul Sigmar Gabriel si ministrul mediului Barbara Hendricks, cei doi din urma detinand portofolii diferite in momentul elaborarii documentelor respective.

Potrivit ziarului Suddeutsche Zeitung si postului de televiziune ARD, documentele includ 69 de numere de telefon care au facut obiectul interceptarilor, unele apartinand ministrilor de finante, ai economiei si ai agriculturii din Germania. In cateva dintre aceste operatiuni au fost implicate si serviciile secrete britanice, precizeaza Reuters.

Relatiile dintre Berlin si Washington s-au racit dupa dezvaluirile fostului consultant NSA Edward Snowden conform carora serviciile secrete americane au spionat lideri ai unor tari aliate ale SUA, inclusiv pe cancelarul german Angela Merkel.

Luna trecuta, Parchetul federal german a inchis o ancheta inceputa in urma cu un an cu privire la cazul interceptarii convorbirilor telefonice ale Angelei Merkel de catre spioni americani, sustinand ca nu exista probe solide care sa poata fi luate in considerare intr-un eventual proces judiciar.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO