VIDEO. Proteste anti-restricții în lume. Ciocniri violente în Olanda, poliția a făcut zeci de arestări

Ultima actualizare: 21-11-2021 12:52

Sâmbătă seara, la Haga, au izbucnit ciocniri după o demonstraţie împotriva restricţiilor impuse în urma unui nou val al pandemiei de COVID-19, a doua zi după violenţele produse la Rotterdam, unde au fost arestate 51 de persoane, iar alte două au fost răni

Într-un cartier popular al oraşului în care se află sediul executivului, câteva sute de oameni au aruncat cu pietre şi obiecte în poliţişti şi au incendiat biciclete. A avut loc cel puţin o arestare.

Ţările de Jos au reintrodus săptămâna trecută un lockdown parţial pentru a face faţă unui nou focar de cazuri de COVID-19, impunând o serie de restricţii sanitare ce afectează sectorul restaurantelor, care trebuie să închidă la ora 20:00.

Guvernul intenţionează acum să interzică accesul în anumite locuri pentru persoanele nevaccinate, inclusiv în baruri şi restaurante.

Manifestaţia de la Amsterdam, deşi anulată de organizatorii United We Stand după haosul petrecut vineri la Rotterdam, s-a desfăşurat fără probleme, potrivit presei.

De asemenea, la Breda, o mie de persoane au mărşăluit paşnic purtând pancarte pe care scria "Nu lockdown-ului".

"Oamenii vor să trăiască (...) de aceea suntem aici", a declarat pentru AFP Joost Eras, unul din organizatori. Dar "nu suntem revoluţionari. Aici suntem liniştiţi", a spus el, distanţându-se de haosul izbucnit cu o zi înainte la Rotterdam.

Proteste în mai multe orașe din lume

Vineri, un protest care părea pașnic s-a transformat, într-o revoltă violentă în centrul orașului olandez Rotterdam. Protestele au continuat şi sâmbătă, iar olandezii au ieşit în stradă și la Amsterdam.

După manifestațiile de vineri de la Rotterdam care s-au lăsat cu răniți, mașini incendiate și multe arestări, ieri au ieșit în stradă și locuitorii din Amsterdam. Inițial protestul fusese anulat, dar sute de oameni s-au strâns spre seară în centrul orașului. Ei au fost imediat înconjurați de polițiști și jandarmi pregătiți să oprească orice ieșire violentă. Carantina parțială a intrat în vigoare în Olanda în urmă cu o săptămână, dar între timp au apărut noi recorduri de infectări. Zilnic, sunt peste 20.000 de noi cazuri raportate.

Nici în Austria lucrurile nu arată mai bine. Peste 35.000 de oameni s-au adunat pe străzile din Viena și au paralizat circulația în centrul orașului. Potrivit autorităților, manifestația împotriva vaccinării obligatorii și carantinei naţionale, care va fi reintordusă de luni, a fost organizată la apelul Partidului Libertății, de extremă dreaptă.

Demonstrații au avut loc și la Zagreb, în Croația. Doar 47% din cei 4 milioane de croați au fost vaccinați până acum cu ambele doze, iar numărul bolnavilor de Covid este în creștere.

Protestatarii din Italia n-au ratat aproape niciun weekend în ultmele săptămâni pentru a-și striga supărarea cu privire la restricțiile impuse de guvern celor care refuză să se vaccineze. Chiar dacă peste 80% dintre italieni au primit ambele doze ale serului anti-Covid.

Europa nu este singura care se confruntă cu astfel de proteste. Peste 10.000 de oponenţi ai vaccinării obligatorii s-au adunat sâmbătă în mai multe oraşe din Australia. Iar la Melbourne, oamenii au cerut chiar arestarea premierului statului federal Victoria, care vrea să aibă mai multă putere de decizie pentru a lupta împotriva pandemiei.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO