Victimele accidentului nuclear din Rusia, "eroi naţionali". Ce armă ar fi testat


Ultimul update: Luni 12 August 2019 19:46
Data publicarii: Luni 12 August 2019 11:09
Categorie: Stiri externe
exercitiu militar de decontaminare in Rusia

Cei cinci specialişti în energie nucleară care au murit pe 8 august vor fi decoraţi postum de guvernul rus.

Anunţul privind decorarea celor 5 victime ale misteriosului incident a fost făcut chiar de Valentin Kostiukov, directorul centrului de cercetări din Sarov unde lucrau, scrie TASS. „Este o pierdere tristă pentru acest centru şi pentru Rosatom. Cercetătorii sunt acum eroi naţionali. Erau elita acestui centru federal şi uneori făceau teste în condiţii extrem de dificile”, a spus Kostiukov, care a precizat pentru prima dată şi identităţile victimelor.

Cei cinci cercetători au murit joi în urma unui incident nuclear petrecut în cursul unui test eşuat cu rachetă efectuat pe platforma Nionoksa, din apropiere oraşului Severodvinsk (în nordul Rusiei).

 

Oficialii au recunoscut abia duminică cauza exploziei

 

Agenţia nucleară rusă Rosatom a recunoscut abia duminică că au fost făcute teste cu rachetă pe platforma Nionoksa din apropiere de Severodvinsk şi în urma acestora a avut loc o explozie. “Mai mulţi membri ai echipei de testare au fost aruncaţi în mare şi sperăm să îi găsim în viaţă. Moartea a 5 angajaţi Rosatom legată de activitatea lor privind o sursă de energie bazată pe izotopi radioactivi a fost anunţată ulterior. A fost un concurs de factori care are adesea loc când se testează noi tehnologii”, au declarat oficialii citaţi de TASS.

Inițial, ministerul rus al Apărării precizase că două persoane au murit și alte șase au fost rănite după o explozie în timpul testării unui “motor de rachetă cu combustibil lichid”, pe 8 august.

Sâmbătă, însă, agenția rusă pentru domeniul nuclear, „Rosatom”, a afirmat că cinci persoane au murit. Experții americani, citați de agențiile de presă, supectează că rușii ar fi testat, de fapt, o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, pentru că explozia unei rachete cu combustibil lichid nu ar fi condus la emiterea de radiații.

Iar presa de la Moscova a lansat ipoteza că la poligonul Nionoksa din Marea Albă ar fi fost testată racheta Zircon, o armă ţinută secretă ani de zile şi despre care Vladimir Putin afirma recent că poate accelera până la Mach 9, ceea ce o face imposibil de interceptat, şi poate distruge ţinte terestre sau navale la o distanţă de 1.000 de kilometri.

Sursa: TASS

Temeri tot mai mari privind situația din Rusia. Stocurile de IOD s-au epuizat în 2 orașe
Bilanţul exploziei misterioase din Rusia creşte. Ar putea fi vorba de un accident nuclear
Explozia misterioasă din Rusia. Locuitorii din două oraşe cumpără pastile de iod
VIDEO PROTVPLUS.RO