Vaccinul experimental Covid-19 al firmei Moderna ar putea fi autorizat în SUA în luna decembrie

Ultima actualizare: 20-10-2020 14:34
vaccin

Directorul executiv al companiei de biotehnologie Moderna, Stéphane Bancel, a declarat că guvernul federal american ar putea autoriza utilizarea de urgenţă a vaccinului experimental Covid-19 al firmei în decembrie, relatează Marketwatch.

Bancel a declarat că rezultatele intermediare suficiente ale studiului durează mai mult, dar obţinerea autorizaţiei guvernamentale pentru vaccin poate dura până la începutul anului viitor.

Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts, are unul dintre cele mai importante vaccinuri anti Covid-19 în curs de dezvoltare, împreună cu un vaccin co-dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. Studiile mari din SUA pentru alte două vaccinuri Covid-19, de la Johnson & Johnson şi AstraZeneca, au fost întrerupte, în timp ce companiile investighează boli inexplicabile printre subiecţii studiaţi.

Comentariile lui Stéphane Bancel sugerează că programul Moderna nu este departe de Pfizer, care a declarat săptămâna trecută că vrea să solicite autorizaţia pentru utilizarea de urgenţă a vaccinului său până la sfârşitul lunii noiembrie.

În iulie, Moderna a început un studiu pe 30.000 de persoane în SUA pentru a testa dacă vaccinul protejează oamenii de boala simptomatică Covid-19 şi înscrierea este aproape completă. În cadrul studiului, jumătate dintre subiecţi primesc vaccinul şi jumătate primesc un placebo, iar cercetătorii numără apoi câţi au simptome Covid-19.

Prima analiză intermediară a eficacităţii vaccinului se va întâmpla atunci când 53 de persoane din întregul studiu primesc simptomatic Covid-19. Dacă există în mod semnificativ mai puţine persoane vaccinate decât persoanele nevaccinate printre aceste 53 de cazuri, compania poate considera rezultatele suficiente pentru a solicita autorizaţia guvernului pentru o utilizare pe scară mai largă.

Este posibil ca prima analiză să aibă loc în noiembrie, dar „este dificil de prezis exact în ce săptămână, deoarece depinde de cazuri, de numărul de persoane care se îmbolnăvesc”, a precizat Bancel.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO