Utah: condamnat la moarte, executat. 5 tragatori l-au avut in bataia pustii

Ultima actualizare: 15-10-2012 13:45

Ronnie Gardner a primit sentinta maxima pentru uciderea unui avocat. A decis ca prefera mai degraba glontul decat injectia letala. Utah este singurul stat federal american care permite impuscarea condamnatilor la moarte, iar asemenea executii sunt rare.

Ronnie Gardner, in varsta de 49 de ani, a fost condamnat in 1985 pentru uciderea unui avocat in timp ce incerca sa fuga din tribunalul unde era judecat pentru o alta crima. Cu un an inainte omorase un om in timpul unui atac armat.

25 de ani si-a asteptat Gardner sfarsitul in "culoarul mortii". Cand s-a apropiat scadenta, a ales plutonul de executie, permis de legea statului Utah.

Cinci tragatori de elita l-au avut in bataia pustilor. Fiecare a tras o singura data. Insa una dintre arme era incarcata cu glont orb.

"Se procedeaza astfel, pentru atenuara sentimentului de vina al membrilor plutonului de executie. Niciunul nu stie daca glontul lui a fost cu adevarat cel fatal", explica profesorul de drept, Deborah W. Denno.

Impuscarea unui condamnat la moarte din Utah, in 1977, a fost imortalizata in romanul lui Norman Mailer, "Cantecul Calaului", rasplatit si cu un premiu Pulitzer.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO