Uraganul Sally a lăsat dezastru în urmă, pe coasta de sud-est a Statelor Unite. Apelul autorităților

Ultima actualizare: 17-09-2020 09:14

Bărci aruncate pe mal, clădiri lăsate fără acoperişuri, drumuri inundate şi ploaia care nu se mai opreşte - asta a adus Uraganul Sally pe coasta de sud-est a Statelor Unite.

„Avem parte de destul de multe distrugeri. Avem copaci prăbuşiţi peste tot, linii de energie electrică rupte” spune primarul Jeff Collier, din Dauphin Island, Alabama.

Acestea sunt distrugerile lăsate în urmă de uraganul Sally în Alabama. A trecut mai departe şi se îndreaptă spre Florida. Vântul a fost atât de puternic încât a rupt și un indicator de pe stâlp. Vântul a atins peste 160 de kilometri la oră.

Furtuna se mişcă încet de-a lungul coastelor americane, dar a creat deja condiţii extreme, care pun în pericol vieţile oamenilor din Louisiana până în Florida.

Sheriff David Morgan/Escambia County, Florida: „E grav, va dura destul de mult să curăţăm ce a rămas în urmă... Sunt distrugeri extinse în comitatul Escambia”.

Pentru toţi cei implicaţi, cel mai mare pericol sunt viiturile provocate de ploaia torenţială. În unele locuri, apa a depăşit un metru, iar specialiştii vorbesc deja de inundaţii-record.

Mike Evans/Deputy Director: „Pământul e deja îmbibat, aşa că apa nu are încotro să se ducă”.

Locuitor: „Totul e sub apă, clădiri... E o nebunie. Şi aşa cum am văzut, oamenii de la compania de electricitate au cele mai mari camioane şi ale lor sunt singurele care nu au fost inundate”.

Reporter: „Vă este frică?”

Locuitor: „Cu siguranţă. Eu sunt într-o clădire sigură, aşa că nu mi-e teamă doar pentru mine, mi-e teamă pentru ceilalţi oameni, care nu sunt atât de sus ca noi”.

Multe localităţi au fost inundate iar echipele de salvare au intervenit deja în multe cazuri pentru a evacua localnici izolaţi de ape. Un echipaj de pompieri a recuperat doi oameni în Alabama, după ce uraganul le-a rupt acoperişul şi întreaga casă a început să se surpe.

Eric Gilmore/Escambia County Emergency Management Director: „Avem grijă să-i scoatem la liman, departe de zonele periculoase”.

Furtuna a lăsat fără curent electric aproape o jumătate de milion de de case . Oficialii îi avertizează pe localnici să rămână în propriile locuinţe şi să nu se aventureze pe drumuri.

Jenni Guerry/Deputy Director, Emergency management Baldwin County, Alabama: „Cel mai important mesaj care trebuie să ajungă la oameni e să stea pe loc. Avem probleme grave pe şosele, multe resturi şi copaci rupţi”.

"Sally" a fost al doilea uragan care a lovit coasta de sud-est a Statelor Unite în mai puţin de trei săptămâni. Alte patru furtuni tropicale se manifestă în largul Oceanului Atlantic, un record pentru regiunea aceasta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO