Infern in Filipine. Patru dintre victimele vulcanului erau turisti germani si ghidul lor filipinez

Ultima actualizare: 10-05-2013 07:01
eruptie vulcanul Mayon, Filipine

Unul dintre cei mai activi vulcani filipinezi a inceput sa erupa marti, eliberand o coloana uriasa de cenusa in atmosfera, in timp ce pe versanti se afla locuitori si turisti, au anuntat autoritatile, care evoca moartea posibila a cinci persoane.

UPDATE 12:40 Trei turisti germani si ghidul lor filipinez au murit marti in cursul eruptiei unuia dintre cei mai activi vulcani filipinezi, pe cand urcau pe munte, in timpul unei explozii ce a provocat o coloana uriasa de cenusa, au anuntat autoritatile, relateaza AFP.

"Pietrele care au cazut peste ei erau mari cat servetelele de masa", a adaugat el.

Thei ghizi filipinezi angajati de catre agentia sa de turism si cinci turisti straini au inceput ascensiunea vulcanului cu cateva ore inainte de explozie, care a provocat o coloana de cenusa inalta de aproximativ 500 de metri, a precizat acesta.
Trei germani si un ghid din grup au murit, iar o austriaca a fost ranita.

11:00 Oficiali locali au anuntat ca pe versantii Muntelui Mayon se aflau aproximativ 20 de ghizi si turisti, inclusiv straini, in momentul in care vulcanul a intrat in eruptie, a declarat Eduardo del Rosario, directorul Consiliului pentru gestionarea catastrofelor naturale.

"Potrivit ultimelor informatii, cinci persoane au murit, iar sapte au fost ranite", a anuntat del Rosario, adaugand ca echipele oficiale de interventie nu au confirmat inca numarul victimelor.

"Nu avem identitatea celor care ar fi fost ucisi sau raniti si nu stim daca sunt filipinezi sau straini", a precizat el.

Marti Calleja, un operator de turism, a declarat ca agentia sa a cautat sa salveze cinci turisti straini care plecasera sa escaladeze vulcanul cu unul dintre ghizii sai, cu putin inainte de eruptie.

"Ploua cu pietre, ca in infern. S-a intamplat deodata, fara avertisment", a declarat telefonic pentru AFP Marti Calleja.
Grupul se afla la aproximativ 500 de metri de crater, a adaugat el.

Muntele Mayon se afla in sudul principalei insule din arhipelag, Luzon.

Seismologul-sef Renato Solidum a apreciat ca nu este necesar ca persoanele ce locuiesc in jurul Muntelui Mayon sa fie evacuate, el calificand explozia ca "minima" si "provocata de o acumulare de vapori".

Vulcanul a eliberat in atmosfera o coloana inalta de aproximativ 500 de metri de cenusa, au declarat martori pntru AFP.

Muntele Mayon, celebru in Filipine pentru conul sau aproape perfect, a intrat in eruptie de 48 de ori in ultimii 400 de ani. Cea mai sangeroasa eruptie s-a produs in 1814, cand aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise de lava.

In decembrie 2009, zeci de mii de locuitori si-au parasit provizoriu locuintele, dupa ce vulcanul a eliberat cenusa si lava.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO