Un fost gardian nazist, în vârstă de 93 de ani, judecat pentru uciderea a peste 5.000 de evrei

Ultima actualizare: 17-10-2019 23:05
nazist
AP

Un fost gardian nazist din Polonia este judecat pentru moartea a peste 5.000 de prizonieri într-un lagăr de concentrare din cel de-al Doilea Război Mondial.

Bruno Dey este acuzat că a luat parte la crimele a 5.230 de persoane, în ultimele luni ale conflagrației, în timp ce era agent de pază în lagărul de concentrare Stutthof, potrivit SkyNews.

În vârstă de 93 de ani, paznicul, care făcea parte din trupa care conducea turnurile de veghe ale taberei, avea 18 ani când a intrat în armata nazistă.

El a recunoscut că a lucrat în lagăr între august 1944 și aprilie 1945. Acesta ar putea fi închis între șase luni și zece ani, dacă este condamnat.

În calitate de paznic, el a fost „o roată mică în mașinile de omor” și a susținut „uciderea insidioasă și crudă a prizonierilor evrei”, spun procurorii.

Bătrânul, pe care experții l-au considerat potrivit pentru a fi judecat, a ajuns în sala de judecată din Hamburg într-un scaun cu rotile, purtând o pălărie și ascunzându-și fața cu un dosar.

Având în vedere vârsta sa, audierile sunt limitate la două ore pe zi de două ori pe săptămână, cu pauze la fiecare 45 de minute și există o echipă medicală care îl verifică în timpul procedurilor.

Avocatul său, Stefan Waterkamp, ​​a declarat instanței că inculpatului „i-a părut rău” pentru prizonieri, dar că „nu a putut să-i elibereze”.

Waterkamp a negat că inculpatul a fost membru al SS.

Zeci de mii de oameni, în mare parte evrei, au murit în cei șase ani ai existenței lagărului Stutthof.

Mulți au fost uciși în camerele de gazare, în timp ce alții au cedat din cauza foamei, bolii și epuizării.

Se crede că procesul lui Bruno Dey ar putea fi unul dintre ultimele de acest fel, deși există zeci de cazuri deschise în Germania împotriva unor persoane acuzate că au fost implicate în Holocaust.

În ultimii ani procurorii au condamnat foștii gardieni ai lagărului, susținând că, ajutând funcționarea lagărelor, au fost accesorii pentru crimele, chiar și fără dovezi de implicare directă.

Peste șase milioane de evrei au fost uciși în timpul Holocaustului, sub regimul totalitar al lui Adolf Hitler.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO