Ultimul bilant al lui Obama ca presedinte. "Rusia e o tara mai mica decat SUA" si "Ronald Reagan s-ar intoarce in mormant"


Ultimul update: Marti 20 Decembrie 2016 01:03
Data publicarii: Sambata 17 Decembrie 2016 17:17
Categorie: Stiri externe

Rusia este o tara "mai mica si mai slaba decat Statele Unite", a spus Barack Obama, cand a facut ultimul sau bilant la final de an.

Si a aratat cu degetul catre Vladimir Putin, totusi fara sa-l acuze direct, pentru hackerii care au spart e-mailurile Partidului Democrat, in timpul campaniei electorale din America. Potrivit CIA, si, mai nou, FBI, acest atac cibernetic a avut un scop clar, sa-l favorizeze pe Donald Trump in cursa pentru Casa Alba. Si fosta candidata democrata, Hillary Clinton, l-a acuzat pe Vladimir Putin ca a ordonat un atac cibernetic impotriva sa.

Barack Obama: "Rusii nu pot sa ne schimbe, sau sa ne reduca puterea in mod semnificativ. Sunt o tara mai mica, mai slaba, economia lor nu produce nimic din ce ar vrea sa cumpere cineva, cu exceptia petrolului, gazelor si armelor. Ei nu inoveaza... Dar nu ne pot afecta, daca nu uitam ce inseamna America. Ne pot influenta doar daca ne abandonam valorile."

Dupa ce a pus lucrurile la punct, Obama a facut, pe scurt, trecand prin economie, reforma in sanatate si politica externa, un bilant al celor doua mandate ale sale. A abordat si un subiect fierbinte: atacurile hackerilor rusi asupra serverelor partidului democrat. Convins ca in spatele atacului cibernetic se afla chiar "tarul de la Kremlin", Obama a amintit ca i-a transmis acestuia un avertisment, cand s-au intalnit, in septembrie, cu ocazia summitului G20.

Barack Obama: "I-am spus ca, daca nu se opreste, vor exista consecinte serioase. Si, de fapt, dupa aceea nu au mai fost inregistrate intruziuni in procesul electoral."

Obama a mai spus ca vor fi aduse probe, la momentul potrivit, care sa demonstreze ca guvernul rus s-a aflat in spatele atacurilor lansate de piratii informatici, iar un raport cu concluzii va fi publicat inainte de finalul mandatului sau,in 20 ianuarie.

Obama nu si-a ascuns surprinderea ca o treime dintre republicani, ii frunte cu Trump, si-au declarat deschis simpatia fata de Putin.

Barack Obama: "Un fost sef al KGB-ului... Ronald Reagan s-ar intoarce in mormant."

A fost o conferinta de presa intensa, dar si cu emotii. La un moment dat, unui reporter i s-a facut rau, chiar in fata presedintelui.

Dupa aceasta dare de seama, Barck Obama a plecat in vacanta in Hawai, familia. Nu inainte ca Prima doamna sa-si exprime, la randul sau, gandurile, la final de mandat, intr-un interviu acordat celebrei realizatoare TV Oprah Winfrey. Michelle Obama a vorbit despre o societate americana care si-a pierdut speranta in viitor, cu o aluzie subtila prilejuita de apropiata schimbare de la Casa Alba.

Michelle Obama: "Trebuie sa avem un om matur la Casa Alba care sa iti spuna, in vreme de criza si tulburari: "Hei, va fi bine. Hai sa ne amintim de toate lucrurile bune pe care le avem. Hai sa privim spre viitor."

 

VIDEO PROTVPLUS.RO