UKIP, partidul extremistului Nigel Farage, NU a reusit sa intre in Parlamentul britanic

Nigel Farage, UKIP

Partidul populist britanic UKIP a esuat in incercarea de a obtine, joi, primul sau mandat in Camera Comunelor, in cadrul unor alegeri partiale intr-un fief conservator, la Newark.

Partidul Conservator era favorit in scrutinul organizat in circumscriptia din centrul Angliei, sondajele plasand pe locul doi partidul lui Nigel Farage, care si-a confirmat cel putin statutul de formatiune care "strica cheful altora" si care va putea sa se laude ca a furat spectacolul. Un semn al nervozitatii conservatorilor in fata pericolului reprezentat de UKIP este faptul ca premierul David Cameron a efectuat patru vizite in acest oras pitoresc si prosper, ai carui locuitori au asistat la defilarea a zeci de deputati conservatori in ultimele saptamani.

Robert Jenrick, in varsta de 32 de ani, a obtinut cu 7.403 voturi in plus fata de reprezentantul UKIP Roger Helmer, in varsta de 70 de ani, ales in Parlamentul European (PE) in 1999. Sectiile de votare au fost inchise la ora locala 22.00 (vineri, 0.00, ora Romaniei), iar rezultatele erau asteptate vineri dimineata.

Mandatul vacantat in urma demisiei deputatului Patrick Mercer in aprilie, in urma unui scandal cu privire la activitati de lobby, a fost obtinut in 2010 de catre candidatul conservator in fata opozitiei laburiste. Candidatul UKIP se afla atunci abia pe pozitia a patra, cu un scor minuscul de 3,8%.

Patru ani mai tarziu, raportul de forte s-a schimbat. Discursurile anti-UE, antiimigratie si antielite ale UKIP seduc tot mai mult. Partidul lui Nigel Farage a obtinut mai multe succese electorale, pana la "seismul" alegerilor europene, in urma cu aproximativ 15 zile, in care a obtinut o victorie impotriva celor trei partide traditionale, si 24 de mandate.

Citește și
Nigel Farage
Primele declaratii ale extremistilor care au castigat alegerile europene: "Vreau ca Europa sa abandoneze Uniunea Europeana"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Nigel Farage depune de-acum eforturi sa gaseasca aliati pentru a forma un grup in PE. El discuta cu italianul Beppe Grillo, dar nu vrea "sa aiba de a face" cu Frontul National (FN, extrema dreapta) din Franta.

Incurajat de aceasta victorie in alegerile europene - din 1906 niciun alt partid in afara conservatorilor si laburistilor nu a mai obtinut o victorie in scrutinul organizat la nivel national -, liderul populist vizeaza de-acum Parlamentul de la Westminster si viitoarele alegeri legislative din 2015, o "fortareata" considerata mult timp de necucerit pentru acest partid altadata marginal.

Farage preconizeaza ca va candida intr-o circumscriptie din sud-estul Angliei. Partidul isi va concentra eforturile asupra a "doua sau trei duzini" de mandate de deputat si spera sa obtina "o mana". Scrutinul uninominal majoritar intr-un singur tur favorizeaza formatiunile nationale in fata partidelor mici.

In cursul primei sale vizite la Newark, sambata, Farage declara zambind pentru AFP ca "europenele au fost seismul. Daca vom castiga joi, va fi Krakatoa!", evocand acest vulcan indonezian a careui eruptie s-a soldat cu peste 36.000 de morti in 1883.

Succesul lui Nigel Farage pune in dificultate toate cele trei partide principale. Astfel, David Cameron este impins intr-o pozitie tot mai eurosceptica, iar Partidul Laburist al lui Ed Miliband se afla sub presiunea problemei organizarii unui referendum cu privire la apartenenta Marii Britanii la UE, in timp ce UKIP castiga teren in fiefurile lor din nordul tarii. In schimb, partidul Liberal-Democrat se afla in cadere libera. Avand grija sa se distanteze de aceste formatiuni ale "establishmentului", Farage isi cultiva imaginea unui om de teren care vorbeste pe sleau si bea bere la pub. In ultimele saptamani, el a depus un efort sa contracareze acuzatiile de rasism, machism si homofobie aduse formatiunii.

UKIP a fost catalogat "xenofob" chiar joi de catre comisarul european insarcinat cu Concurenta Joaquin Almunia. "Nu este de mirare ca suntem atacati de catre Comisia Europeana (CE), avand in vedere amenintarea pe care o reprezentam la adresa existentei ei", i-a replicat o purtatoare de cuvant a partidului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Liderul extremistilor britanici de la UKIP, Nigel Farage, a recunoscut ca are o
Liderul extremistilor britanici de la UKIP, Nigel Farage, a recunoscut ca are o "problema uriasa" cu Romania

Liderul UKIP Nigel Farage a declarat joi ca are o "probelma uriasa" cu Romania, alimentand acuzatii de rasism adresate formatiunii eurofobe pe care o conduce.

Primele declaratii ale extremistilor care au castigat alegerile europene:
Primele declaratii ale extremistilor care au castigat alegerile europene: "Vreau ca Europa sa abandoneze Uniunea Europeana"

Un "cutremur" al euroscepticilor a zguduit continentul, la alegerile europarlamentare, scrie BBC News.

UKIP, partidul extremist britanic al carui lider nu vrea vecini romani, a luat un avans considerabil in alegerile locale
UKIP, partidul extremist britanic al carui lider nu vrea vecini romani, a luat un avans considerabil in alegerile locale

Partidul populist si eurosceptic UKIP a revendicat vineri un avans considerabil la alegerile locale desfasurate joi in Anglia si Irlanda de Nord, in fata celor trei partide traditionale, inclusiv conservatorii premierului David Cameron, relateaza AFP.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.