UKIP, partidul extremist britanic al carui lider nu vrea vecini romani, a luat un avans considerabil in alegerile locale

23-05-2014 13:02


Nigel Farage liderul UKIP

Partidul populist si eurosceptic UKIP a revendicat vineri un avans considerabil la alegerile locale desfasurate joi in Anglia si Irlanda de Nord, in fata celor trei partide traditionale, inclusiv conservatorii premierului David Cameron, relateaza AFP.

Liderul Partidului Independentei Marii Britanii (UKIP), Nigel Farage, a afirmat, dupa numararea unei treimi din buletinele de vot ca rezultatul este "de bun augur" pentru alegerile europene, al caror rezultat va fi cunoscut duminica seara. El a mai afirmat ca partidul sau se afla in ascensiune, cu un an inaintea alegerilor generale.

Pe plan local, partidul condus de Nigel Farage a intrat pe teritoriul principalelor formatiuni politice britanice, in primul randul cel al conservatorilor, dar si al laburistilor, in special in nord, fief-ul traditional. Liberal-democratii, parteneri ai conservatorilor in Guvernul de coalitie condus de David Cameron, ar putea fi marii invinsi ai scrutinului local.

In cele 61 de circumscriptii al caror rezultat este deja cunoscut, UKIP a castigat 86 de mandate, fata de 126 pentru laburisti. Conservatorii au pierdut 100 de mandate, iar liberal-democratii 92.

Rata de participare a fost, ca de obicei, scazuta, situandu-se in jurul pragului de 36 la suta, potrivit estimarilor preliminare. Desi a "furat" din electoratul conservatorilor si laburistilor, UKIP nu a reusit, in schimb, sa obtina avansul sperat la Londra.

UKIP, care nu are niciun mandat in Camera Comunelor, nu ar urma sa obtina suficiente voturi pentru a prelua conducerea vreunei primarii si va avea in continuare mai putini reprezentanti in consiliile muncipale decat principalele trei partide de pe scena politica britanica.

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO