Turcia a predat Rusiei trupul neinsufletit al pilotului ucis dupa doborarea avionului SU-24

Avion rus doborat de turci

Trupul neinsufletit al unuia dintre cei doi piloti ai avionului rus de bombardament Suhoi SU-24, doborat marti de aviatia turca la granita cu Siria, a fost predat luni autoritatilor ruse si transportat la Moscova, relateaza Agerpres.

Cei doi piloti au reusit sa se catapulteze, dar unul dintre ei, Oleg Peskov, a fost ucis de focurile de arma trase asupra sa probabil de rebelii sirieni. Celalalt pilot a supravietuit si a fost salvat in urma unei operatiuni de comando a trupelor ruse si siriene. Cadavrul lui Peskov a fost recuperat duminica de autoritatile turce in regiunea Hatay si dus in capitala Ankara, unde s-a desfasurat un serviciu funerar la care au fost prezenti si diplomati rusi, relateaza Agerpres.

Avionul SU-24 a fost doborat de avioane de vanatoare F-16 ale armatei turce dupa ce desfasurase o misiune in nord-vestul Siriei. Potrivit Turciei, avionul rus a patruns in spatiul ei aerian si a primit zece avertismente inainte ca avioanele F-16 sa-si lanseze rachetele asupra lui. Insa Rusia sustine ca avionul SU-24 nu a iesit deloc din spatiul aerian al Siriei si ca nu a primit niciun mesaj inainte sa fie doborat.

Dupa acest incident ce a tensionat relatiile dintre cele doua tari Moscova a recurs la represalii, printre masurile luate numarandu-se reintroducerea obligativitatii vizelor pentru cetatenii turci si sanctiuni economice, precum interzicerea importurilor unor produse provenite din Turcia, neprelungirea contractelor cu lucratorii turci din Rusia sau anularea zborurilor charter turistice catre Turcia.
 

Citește și...
Avion rus doborat. Corpul pilotului ucis, recuperat de Turcia, va fi trimis Rusiei:
Avion rus doborat. Corpul pilotului ucis, recuperat de Turcia, va fi trimis Rusiei: "Cadavrul ne-a fost predat la frontiera"

Corpul pilotului ucis dupa doborarea de catre aviatia turca a unui avion militar rus saptamana trecuta a fost adus in Turcia si va fi predat Rusiei la solicitarea Moscovei, a declarat duminica premierul turc Ahmet Davutoglu, relateaza Reuters si AFP.

Erdogan si-a cerut scuze pe jumatate:
Erdogan si-a cerut scuze pe jumatate: "Suntem intristati de doborarea avionului". Putin: Dovezile Turciei sunt desene animate

Vladimir Putin a semnat un decret prin care Rusia impune Turciei o serie de sanctiuni economice. Este raspunsul Moscovei dupa ce aviatia turca a doborat un avion de lupta rusesc la granita dintre Turcia si Siria.

Kremlinul ia masuri dure impotriva Turciei, dupa doborarea avionului rusesc. Vladimir Putin este
Kremlinul ia masuri dure impotriva Turciei, dupa doborarea avionului rusesc. Vladimir Putin este "complet mobilizat"

Tensiunile dintre Moscova si Ankara s-au acutizat sambata, in conditiile in care nici Rusia, nici Turcia, nu par dispuse sa faca un compromis in cazul incidentului de la frontiera siriana.

Recomandări
Ce a scos la iveală o avarie produsă la o conductă națională prin care se transportă păcură
Ce a scos la iveală o avarie produsă la o conductă națională prin care se transportă păcură

O avarie produsă la o conductă națională prin care se transportă păcură în depozitele „Oil Terminal” din Constanța a scos la iveală un lung și scandalos șir de nereguli.

Autoritățile din Bistrița au un nou plan pentru pârtia Cocoș, unde zăpada abia se depune - o instalație de sanie pe șine
Autoritățile din Bistrița au un nou plan pentru pârtia Cocoș, unde zăpada abia se depune - o instalație de sanie pe șine

După ce au îndatorat orașul cu 5,5 milioane euro ca să amenajeze o pârtie pe un deal mic, pe care s-a schiat puțin spre deloc în ultimii cinci ani, autoritățile locale din Bistrița insistă că locul are totuși potențial să atragă zeci de mii de turiști.

Maia Sandu mulțumește României: „Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”
Maia Sandu mulțumește României: „Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”

Preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul consecvent acordat Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri, joi, cu ambasadorul român Cristian-Leon Ţurcanu, transmite Radio Chişinău.